Hátborzongató hely a Balatonnál: azt mondják, kísértetek lakják
Lehet, hogy már te is elmentél néhányszor az Ify-kápolna előtt. Nézd meg a képeket!

emmaus
beauty and style
Top olvasott cikkek

A balatoni Szent György-hegy látványos természeti csodáin túl egy különleges, romos, sokak által kísértetjárta helynek tartott kápolnát is a magáénak tudhat, mely méltóbb sorsot érdemelne.

A ma szomorú és kissé hátborzongató látványt nyújtó, Ify-kápolnaként is emlegetett Emmaus-birtok - a név a bibliai, emmausi történetre utal - Ify Lajos fonyódi plébános otthona volt, aki a kommunizmus térnyerése miatt önként vállalta az ide való visszavonulást, a remeteéletet. A kápolna és a hozzá tartozó néhány épület az 1950-es években épült fel, Ify Lajos 1967-es halála óta azonban az enyészeté.

Bár sokak szerint a kápolna kísértetjárta hely, és jobb elkerülni, történelmi értéke és egykori lakója előtt tisztelegve is érdemes lenne másként tekinteni rá - Ify Lajos a források szerint nagy tiszteletben álló, de szerényen tevékenykedő pap volt, aki segítette a szegényeket, zsidókat bújtatott, és a kommunizmus során is menedéket nyújtott otthona. Az épületegyüttes megmentésért sokan próbálnak összefogni, még Facebook-oldal is létrejött ennek érdekében.

Irány a Balaton! Még több cikkért kattints:

Az elfeledett magyar szellemfalu: egy lélek sem lakik itt

Amilyen izgalmas lehet azok számára, akik kedvelik az elhagyott, kísértetjárta úti célok hangulatát, az elfeledett bakonyi falu, Zsörk látványa legalább olyan megrázó is. Nézd meg a képeket!

A fotókat Hajner Gyula készítette, akinek ezúton is köszönjük, hogy elkészülhetett a cikk. Ha hasonló helyekre vagy kíváncsi, érdemes weboldalára kattintanod

A borító kép forrása: indafoto.hu / darthwalk.

Ezt is szeretjük