Ellopták tőlünk a kínaiak? Lemásolták a Hősök terét: nézd meg!
Mit keres a Hősök tere Kínában? Vagy éppen Moszkvában? Íme, két furcsaság az elmúlt időszakból.

hosok tere
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A budapesti Hősök tere, pontosabban a Millenniumi emlékmű magyarok és külföldiek számára is többet jelent egyszerű építménynél vagy éppen szoboregyüttesnél, hiszen jó esetben még a messziről érkező turisták is tisztában vannak vele, mit szimbolizál.

A Hősök tere Budapesten
És Sanghajban
Mára ennyi sem maradt belőle

Amikor is 1895-ben megszületett a döntés, miszerint millenniumi emlékművet építenek, a cél az volt, hogy az Magyarország ezeréves államiságát és a magyarság nagyságát jelképezze.

Bár eredetileg az 1896-os millenniumi ünnepségekre szánt beruházások szerves részét képezte, a Schieckedanz Albert által megtervezett emlékmű, melynek eredeti szobrai nagyrészt Zala György nevéhez kötődnek, csak 1906-ra készült el, az első világháborús hősök előtt tisztelgő Hősök emlékkövével pedig 1929-ben egészült ki.

Bár a második világháborús bombázások, később pedig a politikai ideológiák vezérelte átalakítások sem kímélték, a mai napig áll - 2000-2001-ben esett át teljes rekonstrukción -, a magyarok többsége számára pedig komoly jelentőséggel bír.

Ezért is vált ki sokakból felháborodást, ha vannak, akik nem kezelik kellő méltósággal - a következő két eset például igencsak megosztónak számított.

A híres sanghaji változat

Sanghajban 1996-ban nyitották meg az akkor igencsak nagyszabású beruházásnak számító Global Paradise nevű parkot, melynek területén szinte teljes nagyságukban építették fel a világ olyan híres látványosságait, mint például a Rushmore-hegy elnökportréi, a Brandenburgi kapu vagy éppen a piramisok.

Bár hízelgő, hogy a parkban - sőt, a bejárathoz igen közel - a budapesti Hősök terét is újraalkották, az már kevésbé, hogy erről Magyarországon sokáig nem is tudtak, mivel - ahogy az egykor a Hvg.hu megkeresése alapján is kiderült - a magyar szervektől nemcsak segítséget, de engedélyt sem kértek, az építmény létezéséről pedig sem a sanghaji magyar konzul, sem pedig a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal nem tudott.

A kínai Hősök tere létezése annak idején nagy port kavart a magyar sajtóban, később azonban leginkább arról szóltak a hírek, hogy a híres emlékmű másolata az enyészeté lett. A park maga nem sokkal a nyitás után csődbe ment, azonban elkerítették, így próbálva védeni a területet. A helyi lakosok azonban hamar birtokukba vették a parkot, a hírek szerint gazdálkodtak és állatokat legeltettek a területen. 2005-ös információk szerint az alacsonyan fekvő szobrok egytől egyik megsemmisültek, újabban pedig arról lehet hallani, hogy a park építményeit teljesen lebontották.

Ezt gondolják a külföldiek Budapestről!

Számtalan turista kíváncsi az országra és a fővárosra, nem véletlenül. Megkérdeztük, mit gondolnak a látottakról: nézd meg a videót!

Nem Moszkvában van!

Nem titok, hogy a filmesek számára hazánk egyre népszerűbb forgatási helyszínnek számít, ebből a szempontból 2012 egyik legjelentősebb eseménye volt a Bruce Willis főszereplésével elkészült Die Hard 5, amelyben a magyar főváros helyettesítette Moszkvát.

Többek között a Hősök terén és környékén is forgattak, ami már a lezárások miatt is sokakat bosszantott, csakúgy, ahogy mindez végeredményként szerepel a filmben.

Nem nehéz moszkvai helyszínekként szerepeltetni a pesti utcákat, annak viszont nem egy filmrajongó adott hangot, hogy igazi pofátlanság, de legalábbis igénytelenség a készítők részéről a nagytotálban megjelenített, egyébként világörökségi helyszínnek számító Hősök terét szemrebbenés nélkül moszkvai térként definiálni és feliratozni.

Képek: hu.wikipedia.org, Sveter; photo.guczo.com.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük