Az Adria lakatlan kis szigetén kibérelhető a gyönyörű világítótorony: hihetetlen látványt nyújt a végtelen tenger

Az aprócska szigeten teljesen egyedül lehet gyönyörködni a végtelenbe nyúló tenger látványában.

sziget adria
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Horvátország tengerpartjától, pontosabb Split városától több mint 120 kilométerre, az Adriai-tenger közepén egy pici szigetecske rejlik, amin mindössze egyetlen ház és egy világítótorony áll. 

Vela Palagruža keskeny szigete csupán 1,4 kilométer hosszú, 300 méter széles, legmagasabb pontja 103 méter magasan van - ide építették a gyönyörű világítótornyot, ahol a kalandorlelkületű utazók megszállhatnak.

Apró, lakatlan sziget a tenger közepén

Akár teljesítménytúraként is aposztrofálható, ha valaki képes egyedül vagy szerettei szűk körében egy éjszakát eltölteni ezen a rapszodikus természetű szigeten a nyílt tenger közepén.

GettyImages-181897724

Horvátország legtávolabbi szigetének látogatói kiszolgáltatottak a környezet olykor tomboló erőivel szemben. Amikor tajtékzik a tenger, nagyobb hullámok is nyaldossák a vízzel körülhatárolt földrész partját és szikláit, a tengeri szél is erősen süvíthet. Idős emberek számára, és különböző egészségügyi problémák esetén nem is javasolják az odautazást.

Éjszakára teljesen egyedül hagyják a vendégeket, még a világítótorony őre is elutazik Vela Palagružából, így jelképesen maguk az apartmanok szállói lesznek a torony vigyázói. De a kényelemre is odafigyeltek, a világítótorony tágas épületében barátságos hangulatú lakószobákat alakítottak ki, összesen két darab négyágyas apartmant lehet kibérelni.

Szórakozási lehetőségek

A buja, mediterrán növényekkel teli dimbes-dombos sziget nem csak a tenger és a tiszta égbolt semmihez nem fogható kompozíciója miatt vonzó. Ténylegesen kikapcsoló szórakozási lehetőségeket kínál, két finomszemű kavicsos strandja is van, ahol napozni, a kristálytiszta vízben úszni és sznorkelezni is lehet. A déli területén található Veli Zalbáról úgy tartják, hogy az egyik legszebb strand az Adriai-tengeren.

A cikk az ajánló után folytatódik

Eljutás a szigetre

A külvilágtól teljesen elszeparált helyre körülményes eljutni, a hullámok miatt hajóval olykor csak igen nehezen megközelíthető. De az eseménydús odaút megéri azok számára, akik szeretnének egy különleges, az emberi zajoktól teljesen mentes részen pihenni. Először Split városából Korčula szigetére kell kompozni, aminek kikötőjéből már transzferek indulnak Vela Palagružára.

Ugyan messze terül el ez a minisziget a horvát partokról, cserébe annál közelebb esik Olaszországhoz. Az itáliai Gargano-félszigettől, ami a "csizma" sarkantyúja, mindössze 53 kilométerre fekszik, onnan vízitaxival közelíthető meg.

GettyImages-1159797288

Vela Palagruža története

Bármennyire meglepő, a világítótorony már 1875 óta áll Vela Palagružán, de már a míves építmény megléte előtt is látogatták, sőt éltek rajta. A szigeten végzett régészeti feltárások során különböző kőkorszak idején használatos fegyvereket és eszközöket találtak.

Arról is fennmaradtak források, hogy még 1177-ben III. Sándor pápa Velence felé vezető útján szintén kikötött a szigeten, és egy rövid látogatást tett rajta. A nagy Vela Palagruža lábánál található egy kisebb sziget, Mala Palagružá, ennek az icipici szigetecskének a fennsíkján meg is vacsorázott a pápa, amit a tiszteletére elneveztek Papina njivának, a pápa mezejének. Azóta már háborút is vívtak a paradicsomi helyen, ami túlélte az évszázadok viszontagságait, és a mai napig várja a kíváncsi vándorokat.

A világ legszebb luxusszigetei, melyek magánkézben vannak

Sokan csak álmodoznak arról, hogy egy csendes szigeten pihennek, amit körülölel az azúrkék tenger - a felső tízezernek azonban ez a valóság.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük