4 gyönyörű tengerparti város, ahova nyáron átszállás nélkül eljuthatsz: vidám strandok, tiszta víz vár
Irány az Adria kényelmesen, légkondicionált járatokkal, éjszakai utazással, a MÁV és a Volánbusz járataival!

vodice
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nyáron Horvátország többek vágyott úti célja, ahol a hangulatos városkák és a tenger hűsítő hullámai felejthetetlenné teszik a nyaralást. Vannak, akik autóval vágnak neki az útnak, mások viszont ódzkodnak a hosszas kocsikázástól, vezetéstől és a dugóktól, szerencsére azonban nekik sem kell lemondaniuk az utazásról, hiszen a busz és a vonat kényelmes, környezetbarát és kedvező árú opciót jelent.

A Magyar Államvasutak és a Volánbusz július 2-től tengerparti járatokkal várja a turistákat. Ráadásul ezek este indulnak, és a másnap reggeli, délelőtti órákban érnek célba, ami annyit tesz, hogy a nyaralók az új napot már a tengerparton kezdhetik.

Horvát tengerpart vonattal és busszal

A MÁV-START nagy népszerűségnek örvendő éjszakai vonata, az Adria InterCity július 2-től szeptember 11-ig heti háromszor megy Budapestről Horvátországba. Az utasok kényelméről a légkondicionált fekvő- és hálókocsik, valamint étkezőkocsi gondoskodik. Augusztus végéig a Volánbusz is segít a horvátországi nyaralás kivitelezésében, légkondicionált autóbuszokat indít péntek esténként Splitbe és Porečbe. A Dalmát Expressz és az Adria Expressz járataival budapesti, siófoki és nagykanizsai indulással számos hangulatos horvát városka elérhető.

Poreč - gyönyörű óváros, kristálytiszta víz

Az Isztria megyében található Poreč hangulatos, idilli város, ami a tengerparton fekszik. Kavicsos, sziklás strandjai mellett nagy múltra visszatekintő, római kori városszerkezetre épült óvárosa csalogatja a turistákat, csodálatos bizánci bazilikája a világörökség részét képezi. Az itt nyaralók a környék településeit, valamint kristálytiszta vizű, kékzászlós strandjait is felfedezhetik.

Poreč a Volánbusz Adria Expressz járatával éjszakai utazással kényelmesen elérhető, az autóbusz péntekenként közlekedik, a Népligettől indul 22 órakor. Elővételi jeggyel rendelkező utas esetén a határátlépés előtt Siófokon és Nagykanizsán is megáll, a végállomást délelőtt 10 órakor éri el. Előtte vannak megállói Rijekában (Fiume), Opatijában (Abbázia), Pulában és Rovinjban is - ezek mind vonzó célpontok lehetnek a nyaralni vágyóknak. A jegyár a vásárlás időpontjától függ, a járat budapesti indulását megelőző 21. napig a retúrjegy 22 100 forint. Kedvezményes MiniÁron 14 900 forinttól korlátozott számban válthatók a jegyek, kizárólag a Volánbusz Zrt. weboldalán. Porečből a busz szombatonként 20:30-kor indul vissza Budapestre.

Split, a megunhatatlan

Split hamisítatlan mediterrán nagyváros, ahol mindig nagy a nyüzsgés. Itt található az ország egyik legismertebb, homokos, kék zászlós strandja, a Bačvice strand, ami a város szívében, a kikötőtől nem messze helyezkedik el. Split sincs híján az izgalmas történelmi látnivalóknak sem, Diocletianus császár 300 körül épült antik palotája megér egy látogatást.

A dugómentes utazásról a MÁV gondoskodik, Budapestről Splitbe hetente háromszor, keddenként, péntekenként és vasárnaponként közlekedik, vissza pedig szerdánként, szombatonként és hétfőnként jön. A menetidő 14 óra, a vonat 18:45-kor indul a Keleti pályaudvarból, Kelenföldön is fel lehet rá szállni 19:00-kor. A Balaton déli partján haladva éri el az országhatárt. A vonat 4-6 ágyas fekvőhelyes kocsikkal, valamint 1-3 ágyas hálókocsikkal közlekedik, így az út nagy része akár át is aludható. Az étkezőkocsi az út teljes időtartama alatt nyitva tart. Az utasok este ásványvizet, reggel meleg italt és reggelit is kapnak, a hálókocsikba szóló jegyekhez bőségesebb ellátás jár. Felnőtteknek a legolcsóbb jegyek irányonként 48 eurótól (körülbelül 16 800 forint) kezdődnek, ezek korlátozott számban érhetők el.

Splitbe a Volánbusz is indít járatokat, a Dalmát Expresszt kell keresni, ha valaki a busz mellett tenné le a voksát.

Vodice, a turistaparadicsom

Vodice Dalmácia másik, mediterrán szépségű, népszerű turistaparadicsoma. Festői kikötője, apró boltocskái, hangulatos kávézói kellemes sétára csábítanak. Jól felszerelt strandjai a városközponthoz közel találhatók, a Male Vrulje strand direkt úgy lett kialakítva, hogy családoknak is optimális legyen a környezet, itt ugyanis a víz lassabban mélyül, és kicsit melegebb is. Ha hajókirándulásra is beneveznétek, a közeli, vadregényes Prvić és Zlarin szigetek nagyszerű, könnyen elérhető célpontot jelentenek.

Vodice a Volánbusz Dalmát Expressz járatával érhető el, ami nyáron minden pénteken 21:00-kor indul a Népligettől, végállomását, ami Split, 10:00-kor éri el, Vodicébe 8:00-kor érkezik. Az elővételi jeggyel rendelkező utasok Siófokon és Nagykanizsán is felszállhatnak rá. A busz szombatonként jön vissza, Vodice városában 22:30-kor áll meg, a Népligetbe 9:30-kor érkezik. A retúrjegyek 26 ezer forinttól indulnak, MiniÁron korlátozott számban 17 500 forintért vásárolhatók meg a Volánbusz Zrt. weboldalán.

A cikk az ajánló után folytatódik

Póla (Pula) - ókori emlékek, kedves kis strandok

Pula, vagy magyarosan Póla az Isztriai-félsziget legnagyobb városa, tele szépséges látnivalókkal. Óvárosában egymást érik a jobbnál jobb történelmi nevezetességek, legfontosabb attrakciója a hatalmas római amfiteátrum. Az ókori emlékek sorát gazdagítja a Sergius-diadalív és az Augustus-templom is. A városban több kisebb strand található, ezek többnyire kövesek, sziklásak, így érdemes lehet strandcipőt is elcsomagolni. A legjobban felszerelt, legtisztább strand az Ambrela, ami a Verudela-félsziget nyugati részén helyezkedik el.

Pulára a Volánbusz Adria Expressz járatával utazhattok, a pénteken 22:00-kor a Népligetből induló autóbusz szombaton 7:30-ra ér a város autóbuszállomására.

A járványhelyzetre való tekintettel a beutazási szabályok gyakran változnak, így az utazás tervezésekor a Konzuli Szolgálat oldalán érdemes tájékozódni az aktuális feltételekről. Jelenleg az Unióban elfogadott, érvényes digitális Covid-igazolvánnyal rendelkezők korlátozások nélkül léphetnek be az országba. A belépéshez az összes, Magyarországon is használt vakcina megfelelő, oltás híján tesztre van szükség, a mintavételtől számított 72 óránál nem régebbi PCR- vagy 48 óránál nem régebbi, az Unió által elfogadott antigén-alapú gyorstesztre. 

Bevált tippek a horvátországi nyaraláshoz

Kevésbé ismert úti célok, kipróbált tippek, hogy igazán felejthetetlen legyen a nyaralás. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük