Ősszel a legszebb ez a kis magyar falu, mégis mindenki tavasszal keresi fel
Legyél azon kevesek között, akik ezt az oldalát is ismerik! (x)

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Valódi és őszinte - talán ez jellemezi a legjobban a 380 lelket számláló, cserháti falut, amely több mint százéves házacskáiról ismert, de csöppet sem hasonlít skanzenre vagy múzeumra, elevenebb, mint néhány kisváros.

Megjött az ősz, egyre csöndesebbé válik a nógrádi táj kis települése, Hollókő. Itt is elkezdődik a betakarítás: a krumpliásás, a kukoricatörés és a szüret. Habár az Ófalu fölé magasodó szőlőföldek művelése mára gazdátlanná vált, a családi házak udvarain maradtak még szőlőlugasok, a pincékben akad még kitűnő bor, amellyel a vendégeket megkínálják.

Élő hagyományok

A szőlőművelés legjobb része a szüret utáni ünneplés. A település lakói minden évben október második szombatján lecserélik mindennapi ruháikat, és díszes népviseletben vonulnak végig a faluban. A férfiakra csizma, gyolcsing, a derekukra szalag, fejükre fekete pörgekalap kerül, a nők megszámlálhatatlanul sok, akár 15-20 szoknyát húznak magukra. A helyi népviseletet a faluba látogatók jóízű nevetések közepette maguk is felpróbálhatják.

Lovas kocsival, hangos énekszóval kísérik a bírót és a bírónét, és hirdetik: hordóban a termés. Útközben meg-megállnak, táncolnak, vidám, falubeliekről költött, fricskás versikékkel számot adnak az év jeles történéseiről. Idén a Szüreti Mulatság október 8-án lesz.

November 12-én pedig a Szent Márton-napi vigasságra várnak mindenkit Hollókőn. A helyiek az érkezőket teával, forralt borral és zsíros kenyérrel kínálják, az esemény jó hangulatát Szent Márton legendás csodatételének felelevenítése, libás játékok, vitézi bemutatók és párviadalok teremtik meg. A vendéglátóhelyek libából készült finomságokkal készülnek a falu védőszentjének napján.

Palócleves és világörökség

A faluban többféle kézművességnek is hagyománya van, az Ófaluban a fazekasság, a szövés mesterségét ma is megismerhetik, és elsajátíthatják a látogatók. Fontos része a tradícióknak a gasztronómia is! A palóclevest, a sztrapacskát, a tócsnit, a kemencében sült kenyérlángost, a túrós lepényt és a házi húzott réteseket, na meg a mindenki nagy kedvencének számító tejes pitét, a görhét évszázados, anyáról lányára szálló receptúra alapján készítik a tűzhelyeken, ezért egy palóc családnál ebédelni tényleg élményszámba megy.

Az Ófalu 67 védett, mesebeli házacskáját 1987 óta az UNESCO is jegyzi, ezzel a falu hazánkból elsőként került a világörökségek közé. Hollókőn eltölteni néhány napot nem egyszerű pihenés: életforma. Télen az ember lába alatt ropogó hó, tavasszal az éledő természet színei, nyáron a langyos estéken felragyogó, csillagos égbolt és a tücsökmuzsika, ősszel a szálló kályhafüst illata, a csend, a természet hangjai teszik itt széppé az életet.

Ezt is szeretjük