Ősszel a legszebb ez a kis magyar falu, mégis mindenki tavasszal keresi fel
Legyél azon kevesek között, akik ezt az oldalát is ismerik! (x)
Valódi és őszinte - talán ez jellemezi a legjobban a 380 lelket számláló, cserháti falut, amely több mint százéves házacskáiról ismert, de csöppet sem hasonlít skanzenre vagy múzeumra, elevenebb, mint néhány kisváros.
Megjött az ősz, egyre csöndesebbé válik a nógrádi táj kis települése, Hollókő. Itt is elkezdődik a betakarítás: a krumpliásás, a kukoricatörés és a szüret. Habár az Ófalu fölé magasodó szőlőföldek művelése mára gazdátlanná vált, a családi házak udvarain maradtak még szőlőlugasok, a pincékben akad még kitűnő bor, amellyel a vendégeket megkínálják.
Élő hagyományok
A szőlőművelés legjobb része a szüret utáni ünneplés. A település lakói minden évben október második szombatján lecserélik mindennapi ruháikat, és díszes népviseletben vonulnak végig a faluban. A férfiakra csizma, gyolcsing, a derekukra szalag, fejükre fekete pörgekalap kerül, a nők megszámlálhatatlanul sok, akár 15-20 szoknyát húznak magukra. A helyi népviseletet a faluba látogatók jóízű nevetések közepette maguk is felpróbálhatják.
Lovas kocsival, hangos énekszóval kísérik a bírót és a bírónét, és hirdetik: hordóban a termés. Útközben meg-megállnak, táncolnak, vidám, falubeliekről költött, fricskás versikékkel számot adnak az év jeles történéseiről. Idén a Szüreti Mulatság október 8-án lesz.
November 12-én pedig a Szent Márton-napi vigasságra várnak mindenkit Hollókőn. A helyiek az érkezőket teával, forralt borral és zsíros kenyérrel kínálják, az esemény jó hangulatát Szent Márton legendás csodatételének felelevenítése, libás játékok, vitézi bemutatók és párviadalok teremtik meg. A vendéglátóhelyek libából készült finomságokkal készülnek a falu védőszentjének napján.
Palócleves és világörökség
A faluban többféle kézművességnek is hagyománya van, az Ófaluban a fazekasság, a szövés mesterségét ma is megismerhetik, és elsajátíthatják a látogatók. Fontos része a tradícióknak a gasztronómia is! A palóclevest, a sztrapacskát, a tócsnit, a kemencében sült kenyérlángost, a túrós lepényt és a házi húzott réteseket, na meg a mindenki nagy kedvencének számító tejes pitét, a görhét évszázados, anyáról lányára szálló receptúra alapján készítik a tűzhelyeken, ezért egy palóc családnál ebédelni tényleg élményszámba megy.
Az Ófalu 67 védett, mesebeli házacskáját 1987 óta az UNESCO is jegyzi, ezzel a falu hazánkból elsőként került a világörökségek közé. Hollókőn eltölteni néhány napot nem egyszerű pihenés: életforma. Télen az ember lába alatt ropogó hó, tavasszal az éledő természet színei, nyáron a langyos estéken felragyogó, csillagos égbolt és a tücsökmuzsika, ősszel a szálló kályhafüst illata, a csend, a természet hangjai teszik itt széppé az életet.