Erdély csángó falucskáiban mintha megállt volna az idő: Hétfalu igazi gyöngyszem a Kárpátkanyarban

Erdély különös gyöngyszeme a hétfalusi csángók vidéke.

négyfalu

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az erdélyi Barcaság délkeleti részén, a Kárpátkanyar vonulatai alatt, a Nagykőhavas lábánál bújik meg hét apró csángó település: Hétfalu. Brassó megye gyöngyszemét nemcsak a települések mesebeli fekvése teszi különlegessé, de igazi kincse a magyar kultúrának is. 

Hétfalu nevét először az 1300-as évek második felében említik írásos oklevelekben, bár feltételezhető, hogy lakói, a hétfalusi csángók a 11. században Szent László király által letelepített magyar és besenyő határőrök, azaz gyepűőrzők leszármazottai lehettek, keveredve az Árpád-kor során a keleti székelyekkel.

Hétfalu hét települése

A hét csángó település eredetileg egy járást képezett, tagjai Bácsfalu, Türkös, Csernátfalu, Hosszúfalu, Tatrang, Zajzon és Pürkerec voltak, melyből az első négy település Négyfalu néven ma egy várost alkot. A falvak egymáshoz közel épültek, mely bizonyítja a történelem során fontos határőrző szerepüket. 

A településrendszer Brassó közvetlen közelében, a Barcasági-medencében bújik meg. Külön érdekesség, hogy a hét települést néha további három faluval, Apácával, Krizbával és Barcaújfaluval együtt Tízfalunak is nevezik.

Hétfalut sok szenvedés érte a történelem során, a törökök, a tatárok és megannyi támadó sereg megtépázta őket. A terület az 1300-as években már biztosan a végvárak, így Törcsvár katonai szálláshelyeként szolgált. Királyi birtokként Brassó városának adományozták, ez idő alatt jobbágysorba süllyedt a kevés földdel rendelkező lakosság. A szász elnyomás a települések gazdaságán és kultúráján, vallásán is rajta hagyta bélyegét.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Hétfalusi csángók

A falvak lakóit a szomszédos településeken élő székelyek nevezték el hétfalusi csángóknak, ők mindig egyszerűen magyarnak vallották magukat, és erről árulkodnak népdalaik, népi emlékeik is. A csoport a történészek szerint a moldvai csángóktól eltérően nem a vándorló életmódjukról, hanem a vészharangjuk jellegzetes csángatásáról kapta nevét.

A falvak népművészeti hagyományai rendkívül gazdagok, a magyar kultúra és a szász hatás finom ötvözete jellegzetes kinccsé nemesedett az idővel. Népzeneviláguk, népviseletük, szőtteseik, hímes tojásaik mind-mind fontos részét képezik a magyarság múltjának.

Hétfalu kulturális kincsei

Noha a magyar lakosság egyre fogy, emlékeikre máig büszkék a falvak, melyeket több település néprajzi gyűjteményeiben is őriznek. Különlegességnek számítanak többek között az élénk színű virágokkal díszített hétfalusi csángó bútorok, a díszes, faragott fakapuk, a kopjafák. A hagyományos hétfalusi viseletben sok közös elem van más magyar öltözetekkel, az asszonyoknál jellemző volt az ünnepi rokolya, a csipkés ing, a kötény és az ékszerként szolgáló mell- vagy övboglár. Nők és férfiak is hordták az ujjatlan mellesbundát, utóbbiak hosszú, bő inget, nemezkalapot vagy kucsmát, illetve övboglárt hordtak.

Közzétette: Hétfalusi Csángó Szőttesek - Țesături din Săcele – 2019. november 24., vasárnap

A környék népzenei világa és a néptánca is értékekkel gyarapította a magyarságot, ilyen a jellegzetes borica nevű legénytánc, amely a téli napforduló környékéhez fűződött eredetileg, az utcákon és az udvarokon a zajos eszközökkel kísért tánc és a játék az élet megújulását jelképezte. Barcaság hagyománya a húsvéti apácai kakaslövés is, amely arra a legendára vezethető vissza, hogy a várban megbújó lakosokat a kakasszó árulta el a törökök előtt. Természetesen ma már nem valódi kakasra, hanem festett táblára lőnek a hagyományőrzők.

Pürkereci boricások (Hétfalu)

Közzétette: Hagyományok Háza – 2017. január 9., hétfő

A hegységekkel körülvett erdélyi településrendszert, Hétfalut ezért meseszép fekvése, környezete mellett kulturális jelentősége is különlegessé teszi messze földön, ezért a hagyományok iránt érdeklődőknek csakugyan érdemes felvenni a bakancslistára egy barcasági körutat.

Erdély legszebb falvai

Erdély tele van különleges, magyarlakta településekkel és gyönyörű vidékekkel, amiket egyszer feltétlenül látni kell.

(Képek: Wikipedia/Thaler TamásThaler Tamás, Adler Lipót fotója Derzsi Elekes Andor által.)

Ezt is szeretjük