Erdély 5 leggyönyörűbb csodája, aminek nincs párja a világon: egyszer mindenkinek látnia kell

Erdélyben egymást érik a kincsek az épített emlékektől a kulturális gyöngyszemekig.

torocko-latkep
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Erdély tele van szebbnél szebb vidékekkel, amikkel szinte képtelenség betelni, nem véletlen, hogy a látogatók vissza-visszavágynak a hangulatos tájaira.

A sokszínű városok, a tekintélyt parancsoló hegyvonulatok, a múltat megidéző és kulturális kincseinket őrző apró falvak, a különleges építmények egymást érik Románia csodálatos, magyarok lakta vidékén. A legszebb gyöngyszemeit egyszer talán mindenkinek látnia kellene.

Erdély fatemplomai

Az ember úgy érezheti, mintha egy tündérmesébe csöppenne, amikor megcsodálja az erdélyi fatemplomokat. Máramaros megye nyolc apró, 17–18. századból származó temploma ráadásul 1998 óta a világörökség része is, nevezetesen Barcánfalva, Budfalva, Desze, Jód, Nyárfás, Sajómező, Rogoz és Dióshalom templomai.

Az ortodox keresztény templomok több korszak és terület építészeti megoldásait felvonultatják, bennük ötvöződnek a keleti, bizánci, valamint a nyugati, így például a gótikus stílusjegyek, ami messze földön egyedülálló. Karcsú tornyaik, fazsindelyes tetőik valóságos kulturális kincsek, az erdélyi nemzetségek fontos emlékei.

Erdély erődtemplomai

Ugyancsak a világörökség részeként tartják számon, méghozzá 1993 óta Erdély szász erődtemplomos falvait is, amelyek szintén megérik az utazást, hiszen egy különös világba kalauzolnak el. 

A templomerődök már a 13. században megjelentek, miután német ajkú, szász nemzetséget telepítettek be a vidékre, az építmények védelmi funkcióval bírtak.

Erdély hét falvában, így Nagybaromlak, Berethalom, Kelnek, Prázsmár, Szászfehéregyháza, Szászkézd, Székelyderzs településeken ma is megtekinthetők az erődtemplomok, ahova váratlan vészhelyzet esetén akár az egész lakosság bemenekülhetett, de éléskamraként is szolgált: a helyiek gabonáját, szalonnáját is itt őrizték, tornyaikat máig szalonnatoronyként emlegetik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Székelyföld gyógyító vizei

Bár a határon innen is bőven lehet találni gyógyító vizű fürdőket, a Kárpát-medence egésze híres a feltörő természetes gyógyforrásokról, így Székelyföldön is fontos turisztikai attrakciónak számítanak a gyógyfürdők. 

Szénsavas borvízért Tusnádra vagy Borszékre érdemes utazni, de Szejkefürdő reumás megbetegedéseket is orvosló kénes vizét és Kászonaltíz jódos-brómos vizét is kedvelik az egészségturizmus résztvevői.

Torockó két napkeltéje

Nehéz lenne csupán egyet kiemelni Erdély csodálatos kis falvai közül, Torockó mégis megér egy külön fejezetet. A kopár Székelykő alatt megbújó falu utcáin mintha megállt volna az idő: hagyományos fehér házai, népviselete, iparművészete nemcsak a múzeumok része, de a mindennapoké is. 

A falut azonban nemcsak ez tette híressé a turisták körében, de két napfelkeltéje is: megfelelően tiszta időben ugyanis pirkadat után a nap még bebújik a Székelykő sziklái mögé, majd ismét felkel.

Kalotaszeg kincsei

Kolozsvártól nyugatra terül el Kalotaszeg, amely tömbmagyar területként őrzi a magyarság kulturális örökségét, a népművészet fontos jegyeit mind a népi építészetben, mind az iparművészetben, így a fafaragásokban, varrottasokban és a népviseletben, de világszerte híres a kalotaszegi népzene és néptánc is.

Kalotaszeg rengeteg apró, többségében magyarlakta faluból és városból tevődik össze. A 400 fős Bogártelkén például az érkezők részesei lehetnek a ma is élő hagyományoknak, a falu lakói népviseletben járnak, tisztaszobás házakban élnek. Mákófalván egy igazi bútorfestő műhelye, Körösfőn népművészeti kirakodóvásár, Sztánán pedig többek közt Kós Károly egykori lakhelye, a Varjúvár is megtekinthető.

Erdély csodálatos kis falvai

Erdély minden gyöngyszemét lehetetlen lenne számba venni, de mesés kis falvai már önmagukban is azonnal megigézik a látogatókat.

(Képek: Getty Images Hungary, Wikipedia/Hochendorf nora.)

Ezt is szeretjük