Hatalmas seb a Föld felszínén

Így néznek ki a Sátánkő nyomai

Létezik egy hely a Földön, ahol még a meteoroknál is pusztítóbb jelenség ütött sebet a vidékbe.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Miután egy üstökös csapódott a Földhöz, óriási sebként kopár kőszirtek övezte, titokzatos kráter maradt hátra. Ez a Gosse Bluff, a hatalmas ujjlenyomat, az egykori pusztító sziklatömb nyoma, melyet az ausztrál őslakosok nemes egyszerűséggel csak Sátánkőnek neveznek.

A Föld felé közelítő csapás

Midőn dinoszauruszok falatoztak Ausztrália zöldellő szívében, hatalmas tűzgolyó csapódott a síkságra, és több százezerszer nagyobb erővel rázta meg a vidéket, mint az 1945-ben Hirosimát elpusztító atombomba. Lassan por és törmelék óriási, gomba alakú felhője emelkedett ki a tájból, hónapokra eltakarva a napot és elsötétítve az eget a déli féltekén.

Csillagsebek a Földön
Egykor a Föld egész felszínét csillagsebek, az űrből érkező üstökösök vagy meteoritok okozta becsapódási kráterek csúfították. Amikor a csillag teste behatol a talajba, olyan erővel robban szét, hogy az alatta fekvő rétegek összenyomódnak. Amint az erőhatás csökken, a föld robbanásszerűen megemelkedik, és a vulkánéhoz hasonló krátert hoz létre. Az idők során a külső perem lepusztul, és végül csak a központi mag marad meg.

Ilyen drámai körülmények között született meg a Gosse Bluff hatalmas, sziklákkal szegélyezett krátere, melyet 130 millió évvel ezelőtt egy üstökös becsapódása okozott. A 600 méter átmérőjű, fagyott széndioxidból, jégből és porból álló üstökös lángoló kemencévé vált, amint a Föld felé száguldott.

Mintegy 800 méter mélyre fúródott a talajba, és közel 400 négyzetkilométeres körzetben mindent a levegőbe repített, lökéshullámokat okozott az egész Földön.

Hatalmas ujjlenyomat az ausztrál síkságon

Az eredeti kráter átmérője mintegy 20 kilométer volt. A napjainkban csupán 4 kilométer széles kráter a tulajdonképpeni központi mag. Az erózió évezredek alatt lepusztította a krátert egykoron borító, megszámlálhatatlan tonnányi törmeléket.

A bluff, a kráter kemény homokkőszirtekből álló kettős falú pereme ma 180 méterrel magasodik a síkság fölé.

A homokkő a robbanás következtében gyűrődött fel. Hasonló kőzetrétegek találhatóak több mint két kilométerrel a felszín alatt is, ami némi fogalmat ad arról, milyen óriási erő hatott a becsapódáskor. Műholdfelvételen a Gosse Bluff hatalmas ujjlenyomatnak látszik az egyébként sík és lapos Missionary-síkságon, Alice Springs-től 160 kilométerre nyugatra. Ez a homokkőgyűrű az egyik legmélyebb ismert becsapódási hely ezen a meteoritkráterekben gazdag vidéken.

A szent hely felfedezése

A kráter 1873-as felfedezését Edmund Gosse 19. századi kutatónak tulajdonítják. Az ausztráliai őslakók azonban már sokkal korábban is jól ismerték, a ma szent helynek tartott terület gazdag táborhelymaradványokban, vadászlesekben és a régen eltávozott őslakók vörös rajzaival díszített sziklabarlangokban.

Ernest Giles, aki 1875-ben kutatásokat végzett a területen, részletes feljegyzéseket készített. Légi felvételek nélkül azonban nem érzékelhette a kráter szimmetriáját, és nem ismerte fel jelentőségét. Kissé csalódottan a következőket írta: „Néhány ciprusfenyő gyökerezik a hegység sziklás lejtőin, ami nem olyan magas, mint amilyennek távolról látszik. Legmagasabb pontja legfeljebb 220-250 méter.”

A világ 16 gyógyító, csodatévő helye

Nézegess képeket!

Elolvasom

Tüzes Sátánkő az égből

Egészen a legutóbbi időkig homály fedte a Gosse Bluff eredetét, és számos, egymásnak ellentmondó feltevés alakult ki róla. Az egyik szerint a felszín alatt működő gázok törtek utat maguknak felfelé, és ezek eredményezték az iszapvulkán néven ismert erőteljes talaj- és vízkitörést.

Egy másik feltevés szerint a kráter keletkezését meteorit okozhatta, melynek maradványai a több millió éves mállás miatt nem lelhetők fel. A legújabb tudományos kutatások azonban más eredetre utalnak.

Akárcsak a legtöbb hasonló képződmény, a Gosse Bluff is a középpontból sugár alakban szétágazó geológiai törések rendszerét mutatja. A málló kőzetek a törésvonalak mentén törmelékkúpoknak nevezett kúp alakú formákat hoznak létre, melyeknek az összetétele meggyőzte a kutatókat arról, hogy a kráter ütközés következtében keletkezett, és a becsapódó tárgy nagy sebességű, de viszonylag kis sűrűségű volt, ami inkább üstökösre, mint meteoritra utal. Az őslakosok elnevezése is ezt támasztja alá, akik a Napból jövő, tüzes Sátánkőként aposztrofálják a becsapódás kiváltóját.

A Henbury-kráterek (forrás: wikipedia.org)

Kráterek és szemtanúk

A Gosse Blufftól nem messze találhatók a Henbury-kráterek, melyeket egy meteorit 12 darabja hozott létre. A meteorit 4700 évvel ezelőtt, a becsapódás pillanatában hasadt szét, az őslakosok legendái szerint pedig már ekkor volt szemtanúja az eseményeknek.

A területet felügyelő természetvédelmi szerveknek köszönhetően a kráterek peremét, ahogy a Gosse Bluffot is, a turisták is bejárhatják, egész évben, azonban az áprilistól októberig tartó hónapok a legalkalmasabbak erre. A környéken piknikezőhelyek is találhatóak, emellett az útvonalat információs táblák jelzik.

Cikkünk a Varázslatos Föld körüli utazás című könyv alapján készült.

E könyv segítségével egy rendhagyó világ körüli utazáson vehetsz részt, mely elrepít bolygónk legforróbb, leghidegebb, legmagasabb vagy éppen legalacsonyabb pontjára. Láthatsz fenséges kanyonokat, feneketlen fjordokat, félelmetes völgyeket, elbűvölő sziklaformákat és szunnyadó vulkánokat. Megragadó illusztrációk adják vissza olyan festői csodák szépségét, mint a Viktória-vízesés, a kaliforniai Halál völgye vagy a 3800 méter magasban fekvő Titicaca-tó. A lenyűgöző felvételeket közérthető, élvezetes leírások egészítik ki.

Kiadja a Reader’s Digest Kiadó.
A könyv ára 6990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg. »
Ezt is szeretjük