3 elképesztő meteorkráter Magyarországon
Az üstökösök egykor hazánkat sem kerülték el. Látogass el te is a kráterekhez és az azokhoz hasonló képződményekhez!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Földünk a mai napig találkozik kisebb-nagyobb, az űrben bolyongó kőzetdarabokkal, melyek szerencsére nem okoznak katasztrofális méretű károkat bolygónk felszínében, illetve élővilágában. Évmilliókkal vagy épp évezredekkel ezelőtt azonban elkerülhetetlenek voltak az olyan becsapódások, melyek nyomai még ma is felfedezhetőek.

Utóbbiak közül hazánk területén is találni néhányat, melyek különleges látványa, illetve a helyszín sajátos atmoszférája nem csupán a geológusokat, de a turistákat is vonzza.

A következő krátereket - akár valódiak, akár csak megjelenésük révén utalnak meteorok nyomaira - keresd fel, ha az ország legkülönlegesebb helyein akarsz kirándulni.

A Meggyespuszta-Kaszavölgy kráter

A királynék városának is nevezett, ezeréves múlttal rendelkező, méltán híres Veszprém az év bármely szakában tökéletes kikapcsolódást ígér, köszönhetően történelmi és kulturális látnivalóinak, valamint gazdag programkínálatának. Ha itt jársz, mindenképp keresd fel a belváros műemlékeit és a Gizella királyné által alapított, gótikus stílusban épült Szent Mihály-székesegyházat, melyet a korabeli oklevelek Magyarország legrégebbi székesegyházaként tartanak számon, illetve ne hagyd ki a Fejes-völgyben meghúzódó Kittenberger Kálmán Növény- és Vadasparkot se, ahol a jól ismert élőlényeken kívül több különleges és igen ritka állatot is megcsodálhatsz.

Ha a város nevezetességein túl további érdekességeket is látni szeretnél, a megyeszékhelytől két-három kilométerre található természeti ritkaság, a Meggyespuszta-Kaszavölgy objektumnak elnevezett karsztos felszíni forma környékén is tegyél egy kiadós sétát.

A krátert a Google Earth felvételei alapján találták meg (forrás: www.mageof.hu)

Bár a vizsgálatok még folynak, ha beigazolódnak az elméletek, melyek szerint a 800 méter átmérőjű, illetve 20 méteres szintkülönbséggel rendelkező krátert egy meteorit általi becsapódás hozta létre, a helyszín az egyik első magyarországi kráterként vonul majd be a földrajzkönyvekbe. A felfedezőútnak több közlekedési eszközzel is nekivághatsz, így autóval vagy vonattal is, de, ha igazán aktívan szeretnéd eltölteni szabadidődet, és az időjárási körülmények is megengedik, kerékpárral közelítsd meg a krátert, így a kozmikus erők varázsán túl a friss levegőt és a testmozgás nyújtotta energiát is mélyen magadba szívhatod.

A magyarmecskei meteorkráter

Ha csendre, nyugalomra és friss levegőre vágysz, emellett egy kis időre szívesen magad mögött hagynád a nagyvárosok nyüzsgő forgatagát, látogass el erre a kicsiny, alig 361 főt számláló településre, a Baranya megyében található Magyarmecskére. A kis ormánsági falu, mely Pécstől mindössze 32 kilométer távolságra fekszik, az oklevelek szerint már az 1300-as évek elején is létezett.

Ha kedveled a falusi turizmus magával ragadó, egyszerűségben rejlő báját, e csöppnyi község garantáltan elvarázsol, már csak azért is, mert apró portáin és megnyugtató környezetén kívül egy olyan különleges természeti képződményt is magáénak tudhat, melyet igen kevés magyar település.

A községtől nem messze található ugyanis hazánk egyik feltételezett meteorkrátere, egy három kilométer átmérőjű, kör alakú képződmény, mely a kutatások szerint 500 méter mélyen helyezkedik el. Bár a kráter létrejöttének körülményei a mai napig tisztázatlanok, az ELTE Geofizikai Intézetének több tagból álló kutatócsoportja bonyolult műszeres és kőzettani vizsgálatok sorozatával jelenleges is tanulmányozza a területet, magyarázatot keresve e furcsa természeti jelenségre.

A kis falu legfőbb nevezetességei között - melyek a református templomot és a római katolikus kápolnát is magukba foglalják - ennek köszönhetően ma a meteorkráter környékét is joggal emlegetik.

A budakeszi Meteor-szurdok

Ha a természet nyugalmát akarod segítségül hívni a kikapcsolódáshoz, emellett legkülönlegesebb formáit is felfedeznéd, a fővárostól sem kell messzire menned, elég, ha célba veszed a Budakeszitől délre található Mária-szurdokot, melyet sajátos formája, mélysége, illetve becsapódási kráterhez hasonló megjelenése miatt Meteor-szurdoknak is neveznek. Bár eddig nem bizonyították, hogy a vadregényes természeti formának köze lenne a világűrben keringő üstökösökhöz, egy frissítő kirándulásnak mindenképp tökéletes helyszínévé válhat.

Forrás: www.orszagalbum.hu, uzsuzsi

Budakeszitől délre haladva, a város központjában elhelyezkedő buszvégállomással szemben található területről Nagyszénazug felé indulj el, így a turistajelzéseket követve eljuthatsz egészen a szurdokig, mely hatalmas fákkal övezve, csendesen húzódik meg a természet érintetlennek tűnő fellegvárában.

Bár a völgy nem tartozik a legismertebb Budapesthez közeli látnivalók közé, rendkívül hangulatos, egyedi atmoszférájú hely.

Ha úgy döntesz, felfedezed ezt a meglepő formájú képződményt, gondoskodj a megfelelő túrafelszerelésről, többek között egy kényelmes és biztonságot cipőről, mely a szurdok tetején, illetve az oda való feljutás során kötelező kellék.

Ezt is szeretjük