8000 forintos bírságot is kaphatsz: nem mindegy, hol veszed meg a bérletedet!

Ezt tedd, hogy véletlenül se vegyél hamis jegyet és bérletet.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hamisításokkal kapcsolatos hírek leggyakrabban a BKV-jegyekkel és bérletekkel kapcsolatban szoktak felröppenni, azonban - bár erről kevesebb szó esik - a vonat- és távolsági buszjegyek tekintetében sem árt óvatosnak lenni, könnyen érheti ugyanis meglepetés azt, aki előbbieket nem hivatalos forrásból szerzi be.

Súlyos büntetés jár a hamis jegyek használatáért

A MÁV üzletszabályzata kiemeli, hogy a jegy árán kívül 8000 forintos pótdíjat kell fizetnie annak, aki a menetjegyet, a regisztrációs jegyet vagy az egyéb utazásra jogosító igazolványt meghamisítva használja fel, illetve a Volánnál is ugyanekkora a bírság mértéke.

Ahogy azonban arról már korábban is írtunk, az, aki hamis bérlettel, menetjeggyel, hamis diákigazolvánnyal vagy diákigazolvány-matricával, hamisított közalkalmazotti papírral vagy MÁV arcképes igazolvánnyal utazik, illetve fel is használja ezeket, például átadja, felmutatja a jegypénztárosnak, jegyellenőrnek, egyúttal bűncselekményt is elkövet, mindez ugyanis okirat-hamisításnak számít.

Büntetlen előélet esetén ezen okiratok meghamisításáért általában pénzbüntetést szabnak ki, más esetekben, például sorozatos elkövetés miatt azonban akár egy évig terjedő szabadságvesztés is járhat az illetőnek.

Ne válj áldozattá!

Persze az, ha valaki hamis jegyet használ fel, nem feltételez alapvetően szándékosságot, nem ritkák ugyanis azok az esetek, mikor a gyanútlan utazók csalók áldozatául esnek.

Éppen ezért fontos, hogy mindig hivatalos jegyárusító helyen vedd meg menetjegyedet, bérletedet, még akkor is, ha mások azt olcsóbban kínálják, utóbbi esetben ugyanis könnyen lehet, hogy csalási kísérletről van szó.

7 utazási kedvezmény, amit lehet, hogy nem ismersz: pedig neked is járhat!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Gyanúra adhat okot például, ha valaki odalép hozzád az állomáson, azt állítva, hogy mégsem utazik az adott járattal, ezért szívesen eladná neked olcsóbban a jegyet, emellett a különféle internetes oldalak hasonló hirdetéseinek se dőlj be - néhány éve például a MÁV is arra hívta fel a figyelmet, hogy tömegesen árulnak hamis InterRail-bérleteket többek között az interneten is.

Ezt is szeretjük