A Viharsarok ékszerdoboza, Gyula szemet gyönyörködtető város: végvára és termálvize miatt is érdemes ellátogatni oda

Gyula városa méltán híres termálfürdőjéről, de sok más látványosság lapul még az alföldi településen.

Gyulai látnivalók
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Gyula városa igazi gyöngyszem - szüleim itt nevelkedtek, nekik köszönhetően már gyerekként megismerkedhettem a különleges településsel. Megannyi varázslatos nyarat töltöttem a Viharsarok régióban megbújó elragadó végvárosban.

A közvetlenül a Románia-Magyarország-határ tőszomszédságában fekvő helység szépen megőrzött történelmi emlékekkel, élénk kulturális élettel, rendezvényekkel, látnivalókkal és természeti szépségekkel nyújt tartalmas szórakozást az odalátogatóknak. 

Látnivalók Gyulán

A városról megjelenő képek többségén felbukkan a Gyulai Várfürdő jellegzetes épülete, mely kihagyhatatlan élményeket nyújt. Hatfajta medencéjében, amik között fellelhető csúszdás és hullámmedence is, mindenki megtalálhatja a számára legkedvezőbbet. A több mint kétezer méter mélyről feltörő alkáli-hidrokarbonátos-kloridos gyógyvize sok egészségügyi panaszra szolgál enyhüléssel.

Szomszédságában a gyulai vár található, ami a XV. században épült, az ágyúgolyónyomokat, és lövedékeket őrző falai a régmúlt idők viszontagságairól emlékeznek meg. Ez a középkori Magyar Királyság egyetlen épen maradt végvára (síkvidéki téglavára), 24 kiállítótermében hét évszázad históriáját öleli fel.

A gyulai vár több száz éves épületében működik az idén az 58. évadát ünneplő Gyulai Várszínház is. Június 25-től augusztus 19-ig tartják összművészeti programsorozatukat, ami minőségi nyári kulturális élményt kínál. A vár melletti tószínpadon is különböző előadások, többek között Szemenye János - Mikó Csaba - Závada Péter Sándor Mátyás című musicale tekinthető meg. 

A tószínpad.
A tószínpad.

Ezzel még nem ért véget a vár környéki látnivalók listája. A tószínpadtól és a végvártól nem messze, az úgynevezett Kerecsényi-kapu közelében található egy kerek ágyútorony, amit szaknyelven Corvin-bástyának neveznek. Ebben a rondellában az idelátogatók akár egy hűs üdítőre vagy hideg csapolt sörre is beülhetnek városnézés közben.

Innen pedig már nem kell sokat gyalogolni a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközponthoz, amely 2018-ban bekerült Európa negyven legjobb múzeuma közé. Nem akármilyen tárlat várja az érkezőket, hiszen modern kialakításának köszönhetően interaktív technológia felhasználásával enged bepillantást az egykor itt lakott főurak és személyzet mindennapjaiba, titkos ügyeibe.

A gyulai Almásy-kastély.
A gyulai Almásy-kastély.

Aki pedig még ennél is mozgalmasabb programra vágyik, akár hajókirándulásokon is részt vehet a Körösökön, melyeknek állomásaira a Gyulán cirkáló városnéző kisvonattal lehet eljutni.

A város gasztronómiája

Gasztronómia tekintetében sokaknak azonnal a gyulai kolbász jut eszébe, és nem teljesen indokolatlanul, hiszen mára már hungarikumnak számít. Gyula már a középkorban is fontos kereskedelmi gócpont volt, évente több állatvásárt tartottak itt. A város 1868-ban közvágóhidat építtetett, ahol eredetileg gyártották a világhírű gyulai kolbászt, mára már Gyulai Kolbász Múzeumként várja az érdeklődőket.

A Gyulai pálinka névadója, báró Harruckern János György még 1731-ben alapította meg az első pálinkafőzdét - nem meglepő hát, hogy minden évben Gyulán az ország egyik legszínesebb pálinkafesztiválját tartják meg szeptemberben, ahol változatos nedűket sorakoztatnak fel a bódék.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha már gasztronómia, akkor a Százéves Cukrászda sem maradhat ki a történelmi hagyatékok felsorolásából, hiszen ez az ország második legrégebbi, 1840 óta üzemelő cukrászdája. Eredeti, biedermeier bútorzata, édességkínálata tökéletesen felidézi az egykor nyüzsgő kávéházi világot.

A Viharsarok megszületése

Különlegesen, már-már egzotikusan csenghet a Viharsarok tájegység neve, ami elnevezés tekintetében az ország legfiatalabb régiója, és történelmi okai vannak annak, hogy így hívják.

Gyula egyik sétálóutcája.
Gyula egyik sétálóutcája.

Még az 1800-as években különböző baloldali mozgalmak helyszíne volt a Békés és Csongrád-Csanád megyét átölelő terület. A korabeli lakosokat gyakran jellemezték lázadóként, melyről a legrészletesebb szociográfiát Féja Géza alkotta meg 1937-ben. Neki köszönhetően terjedt el a Viharsarok név is, melyet a megyékben uralkodó állandó viszályok, elégedetlenségek miatt ragasztott a térségre - de a rendszerváltás után már csak pusztán ragadványnévként maradt fenn, elvesztette eredeti jelentéstartalmát.

Akárhogy is, mára már teljesen nyugodt körülmények között lehet végigsétálni Gyula hangulatos, szökőkutakkal tűzdelt utcácskáin és terein, és tartalmasan eltölteni a pihentető szabadidőt - idén nyáron is kihagyhatatlan úti cél.

Villámkvíz a gyönyörű magyar városokról

Képek alapján kérdezünk rá a legkedveltebb hazai terekre.

Villámkvíz a gyönyörű magyar városokról: melyik főtér látható a képen?

Kvíz!

Elolvasom

(Cikken belüli képek forrása: Indafotó/Balla Béla, Országalbum/Marcsi 70, István 1949Csanka,  borítókép forrása: Országalbum/Daniella.)

Ezt is szeretjük