Hogyan fedezd fel Grúziát? Megmutatjuk, milyen egy utazás Tündeországban
Mesebeli tájak, mesebeli emberek: ide egyszer el kell látogatnod!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bátor és büszke nemzet, háromezer éves nép, a legvendégszeretőbb ország - sokféle jelzővel lehetne illetni a grúzokat és Grúziát, a legtalálóbbaknak azonban talán a varázslat szóhoz lehetne közük. A kicsinyke ország ugyanis nemcsak Európa és Ázsia tekintetében fekszik sajátos törésvonalon, de valamiképp földi és földöntúli között is.

Az Európa és Ázsia határán fekvő Grúzia elvarázsolt hely

Itt a valóságon különös sejtelem üt át: hiába söpört már végig rajta megannyi vihar, máig megmaradt hagyományból, egyszerű emberek kedvességéből és régi bölcsességekből összeszőtt, tündérfonatos meseországnak.

Tündebirodalom két földrész között

A Fekete-tenger partján, a Kaukázus hegységben fekvő Grúzia elvarázsolt hely, melynek kulturális gyökerei háromezer évre nyúlnak vissza.

Elég a grúzok tündérnyelveket megidéző írásjeleire nézni ahhoz, hogy az utazó sejtse, olyan ősi helyre tévedt, melyhez nincs hasonló a földön, de a természettel való szoros kapcsolatuk, vendégszeretetük és nyíltszívűségük révén is olyasvalamit testesítenek meg, ahová a legtöbb ember titkon visszavágyik.

Ahol elvarázsol a természet

Grúzia nem tartozik a kifejezetten városiasodott országok közé, a lakosság jelentős része máig vidéken él, harmóniában a természettel, melynek változatosságára ezerféle színének köszönhetően nem lehet panasz.

Hatalmas zöldterületek, szántóföldek, tisztások és vízesések tarkítják a körülbelül Magyarország méretű, de lakosságszámát tekintve feleakkora országot.

Grúz bácsi az erdő szívében házi mézet árul a turistáknak

A Kaukázus gigászi vonulatai ötezer méteres csúcsokkal törnek a magasba - a legmagasabbak magasabbak, mint bármelyik Európában -, itt található a világ legmélyebb ismert barlangja - a Voronya -, nem beszélve arról, milyen előnyöket jelent, hogy Grúziának még tengerpartja is van.

Ahol megbűvölnek az ízek

Egy grúz legenda szerint, miután Isten megteremtette a világot, a grúzok olyannyira belefeledkeztek sült húsos, szilvaszószos és padlizsános lakomájukba, hogy a kiszabott határidőre elfelejtették maguknak kiválasztani a földet, ahová majd letelepedhetnek. A meghökkent Teremtőt azonban sikerült megnyugtatniuk, hisz elmondták, mindezzel csupán azt ünnepelték, illetve azért adtak hálát, milyen csodálatos világot alkotott. Isten így megenyhült, és azt a színpompás sarkot adta a grúzoknak, melyet korábban magának tartogatott.

Békesség és nyugalom
A híres grúz hacsapuri
Mindehol tapintható a történelem

A grúzok pedig azóta is szívesen ünneplik a világ teremtését, vagy épp bármit, ami alkalmat ad a vendéglátásra, legyen szó különlegességektől roskadozó, fejedelmi, de legalábbis lakodalmi lakomákról, vagy akár csak arról, hogy már néhány szó után, ismeretlenként is szívesen asztalukhoz hívnak egy pohár borra. Utóbbinak nem is érdemes ellenállni, a grúz borok ugyanis világhírűek és hihetetlenül finomak, ami nem véletlen, hiszen a bortermelésnek ősi hagyománya van az országban, már a történelem előtti időkben is űzték, és máig kiemelt szerepe van.

Ha kedveled a különleges hús- és sajtféléket, illetve más, helyi gazdaságokból származó termékeket és portékákat, egy vidéki gasztrotúrára akár négy-öt napot is érdemes rászánnod, ha azonban nincs ennyi időd, vegyél célba egy helyi, hangulatában is egyedülálló grúz piacot, ahol szinte anélkül kóstolhatsz meg bármit, hogy egy fillért is elköltenél - nem mintha Grúziában bármi is drága volna.

A kutaisi piacra belépve máris az asztalukhoz invitálnak egy kis kostolóra és borozgatásra a falatozó árusok

Hiába ismerik sokan hallomásból a tényt, miszerint Grúzia a világ egyik legvendégszeretőbb országa, amit egy-egy ilyen helyen meg lehet tapasztalni, minden képzeletet felülmúl, és korántsem csupán a szándékos országimázs-építésből fakadóan. A helyiek, legyenek bár idős bácsik, kontyos nénikék vagy épp bőbeszédű, nevetős asszonykák, épp olyanok, mint ahogy azt a turista legszebb álmaiban elképzeli, pillanatok alatt képesek a szívekbe lopni magukat kedvességükkel vagy épp dalaikkal - a grúzok híresek kivételesen szép hangjukról -, miközben nem akarnak mást, mint néhány emberi szót váltani, és úgy láttatni otthonukat, ahogy az ő lelkükben is él.

Grúz-magyar barátság is létezik
A grúzok több ponton is kötődnek a magyarokhoz, sőt, ahogy azt a konzuli szolgálat is megerősíti, rokonsorsú népnek tartanak minket - legyen szó a forradalmi lelkületről, szülőföldünk szeretetéről vagy a történelem során tapasztalt elnyomásról -, mely általában a személyes kapcsolatokon is érződik. Érdekesség továbbá, hogy Tbiliszi sok hasonlóságot mutat Budapesttel, Grúziában igencsak kedvelik a Petőfi-verseket, a grúz nemzeti eposzhoz illusztrációkat készítő Zichy Mihályt nemzeti festőként tisztelik, sőt, a Kaukázusban elveszett magyar törzsről szóló legendákat többen ismerik ott, mint hazánkban.

Ahol minden utcasarkon egy varázslat rejtőzik

A grúz városoknak is sajátos varázsuk van, valami megfoghatatlan mágia rejtőzik mindabban, ahogy egymásra épülnek utcáikon a történelem hol súlyosabb, hol ékesebb téglái, és abban, amilyen mélyen a patinás, ódon, sokszor megkopott falak magukba szívták az ősi föld szellemiségének erejét.

Színek és formák Kutaiszi eldugott utcájában
A ruhákat a nagyvárosokban is a szellő szárítja
Hosszú lépcsősor vezet a világ harmadik legnagyobb ortodox templomához, a Sameba katedrálishoz
Batumiban rengeteg koncertet tartanak, Sting vagy épp Macy Gray is szívesen lép fel a modern városban

A klasszikus, grúz hagyományok a városokban is tetten érhetők, elég csak besétálni egy templomba - a lakosság többsége ortodox keresztény -, melyeknek jelentős része - van, hogy az istentiszteletek, rituálék ideje alatt is - a turisták előtt is nyitva áll.

Fapados indul Budapestről Grúziába
A Wizz Air 2014. szeptember 30-tól hetente kétszer közvetlen járatot üzemeltet Grúzia második legnagyobb városába, Kutaiszibe, így magad is megszervezheted az utazásodat. Az útvonal a Wizz Air Irány Kelet! terjeszkedésének egy új állomása, melynek keretében a légitársaság már több keleti desztinációval bővítette útvonalhálózatát. A Budapest-Kutaiszi útvonalra kedvezményes árú jegyek foglalhatók a wizzair.com oldalon, a viteldíjak 16 990 forintnál kezdődnek.

A világ egyik legöregebb városától Sztálin szülőhelyéig

Grúzia egyedi, pillanatok alatt bárkit beszippantani képes atmoszférája szinte mindenütt jelen van az országban, nem szabad azonban szó nélkül elmenni a temérdek kihagyhatatlan, kulturális, történelmi látnivaló mellett sem, melyeknek köszönhetően egy kiadós körutazásra akár tíz napot is érdemes lehet rászánni.

Tbiliszi öreg városrészén szépen sorakoznak a hegytetőn az ódon házak
Tbiliszi látképe, a hegycsúcsra érdemes a város felett átívelő lanovkával eljutni

A grúz városok önmagukban is ékszerdobozok, mindegyiknek megvannak ugyanakkor a maga külön nevezetességei. A főváros, Tbiliszi például számos látnivalót tartogat - legyen szó az óvárosról, a Narikala erődről vagy a Béke hídjának modern építményéről -, csakúgy, mint Mcheta, mely az egyik legöregebb város a világon, legalábbis azok közül, melyeket máig laknak. Nem véletlen, hogy ma az UNESCO Világörökség részét képezi, csakúgy, mint a közeli, hegytetőn található Dzsvari-kolostor. Itt található továbbá az a katedrális is, ahová állítólag Krisztus palástját temették.

Érdemes ellátogatni a Gelati-kolostoregyütteshez is, melyek a 12-13. században a legnagyobb vallási és tudományos központot jelentették Grúziában, a Prométheusz-barlanghoz, mely az egyik legszebb Európában, illetve nem szabad kihagyni Uplistsikhe híres barlangvárosát sem.

Ha vonz a történelem, Gori meglátogatása nélkül se utazz haza, a város ugyanis Sztálin szülőhelye volt, ma pedig híres múzeuma révén enged betekintést életébe - látható a diktátor szülőháza, illetve többek között a diktátor személyes kényelmét szolgáló luxusvonata is.

Végül, de nem utolsósorban az ország gyógyító helyekből sem szenved hiányt, ha ilyen úti célokat keresel, Tbiliszi kénes vizű fürdőjét bátran látogasd meg, csakúgy, mint a Batumitól északabbra fekvő strandokat, melyek vastartalmú, mágneses homokja az ízületi bántalmakra van jótékony hatással.

Ezt is szeretjük