Hiába van pénz a kártyádon, nem fogsz hozzáférni! Készülj fel, ha ide mész nyaralni!

Érdemes felkészülniük a Görögországba látogatóknak!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége, vagyis a MUISZ június eleji információi szerint az előfoglalási adatok alapján a legtöbben Görögországba foglaltak le buszos vagy charter repülőgépes nyaralást.

Bár a népszerűség érthető, a jelenlegi görögországi gazdasági helyzet miatt érdemes a turistáknak is jobban odafigyelniük, mert, bár a nyaralás így is tökéletes lehet, néhány eshetőségre fontos, hogy felkészüljenek.

Államcsőd fenyegeti Görögországot?

Görögország 2010 óta az első és a második mentőcsomag révén összesen 240 milliárd eurós támogatásban részesült az Európai Bizottság, az EKB és az IMF szervezésében összeállított hitelkeretekből, cserébe súlyos megszorításokat és reformokat kellett végrehajtania.

A második támogatási program egy hónappal, június végéig történő meghosszabbításáról kötött megállapodás alapján a görög kormánynak egyeztetnie kell reformjavaslatait a nemzetközi hitelezőkkel, majd az euróövezeti pénzügyminiszteri tanácsnak is rá kell bólintania az alkura, különben a fizetésképtelenség veszélyébe került ország nem kaphatja meg a második mentőcsomag utolsó, 7,2 milliárd eurós részletét. Az ügyet június végéig kell rendezni.

Ha nem sikerül mindezt megoldani, megvan a lehetősége annak, hogy Görögországban bekövetkezik az államcsőd, sőt, az is előfordulhat, hogy az ország az euróövezetből is kilép, illetve kiesik.

Hogy hat mindez a turistákra?

Persze ennek hatásai nem egyik napról a másikra lesznek majd intenzíven érezhetők, a jelenlegi hírek alapján azonban az utazási szakértők arra hívják fel a figyelmet, a turisták mindenképpen rendelkezzenek utasbiztosítással, emellett vigyenek magukkal nagyobb összegben készpénzt is.

A fejlemények hatására ugyanis előfordulhat, hogy a pénzkivonás és a bankpánik a bankok ideiglenes bezárásához, illetve a kifizetések korlátozásához vezet, tehát könnyen lehet, hogy nem lehet majd használni a bankautomatákat, vagy csak bizonyos összeg erejéig lehet pénzt felvenni. Mindez vélhetően elsősorban a nagyvárosokat érinti majd, a görög szigeteken kisebb lehet a valószínűsége a káosznak.

Ezt is szeretjük