A tokaji borvidék egyik legszebb helye mesébe illik: a világörökség része a Gombos-hegyi pincesor
A magyar borturizmus egyik legnépszerűbb vidéke Tokaj és környéke, a helyes kis pincesort mégis kevesen ismerik az országban.

IMG 20200814 114736
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hazánk egyik legnagyobb természeti kincse a Tokaj-hegyaljai borvidék, hiszen mesés tájakon készítik a világon is egyedülálló minőségű borokat. A hely légkörét átjárja a kultúra, a történelem és a gasztronómia is, nem véletlenül lett az utóbbi években a belföldi turizmus egyik legkedveltebb célpontja.

A bortúra során viszont egy Hercegkút nevű kis település kevesebb figyelmet kap, pedig olyan különleges látvány várja itt az utazókat, ami sehol máshol a világon. A Gombos-hegyi pincesor is a világörökség része, amit 2002-ben hagyott jóvá az UNESCO Világörökség Bizottsága.

Különleges látvány az emeletes pincesor

Hercegkút egy aprócska, nagyjából 650 fő lakta falu, ami Sárospataktól nem messze, a szőlőtőkék által borított lankák ölelésében fekszik. A sváb település máig őrzi hagyományait, a Gombos-hegyi pincesor is jól tükrözi ezt: a régi paraszti világ bortermelő- és pincekultúrája elevenedik meg a dombokon. A falu határában 195 pince található a Kőporosi-pincesorral együtt, ezek közül a legtöbb egy- vagy kétágas, de vannak nagyobb, háromfelé elágazó helyiségek is.

20200814 114705
Fotó: Simon Dorina / Femina

A különleges szépségű pincék belülről is tartogatnak érdekességeket, mégis a külsejük az, ami mindenkit ámulatba ejt: akár forgatási helyszín is lehetne, annyira meseszerű látvány. A négy emeleten sorakozó pincékből némelyik már csak üresen áll, és hatalmas ajtói őrzik a régmúlt emlékét. Ám sok még ma is aktív, sőt még látogatókat is fogadnak, ahol nemcsak az isteni tokaji borokat lehet megízlelni, hanem a helyiek szívesen mesélnek a bortermelés hagyományáról is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Talán a legismertebb pince a Götz-család borászata, ahol minőségi és 100%-ban saját termesztésű szőlőből készült borokat kínálnak, de akár haza is lehet vinni az itt kóstolt italokból, hogy az otthon kényelméből is élvezhető legyen a finom nedű.

Nem csak a borok nyújtanak különleges élményt

A Gombos-hegyi pincesor felett egy egészen különleges látványosság is található: a vallási emlékhely a helyiek összefogásából és adományaiból épült 2004-ben. A kálvária 400 méteren keresztül 14 stációból áll, az érdekessége pedig, hogy mindet úgy helyezték el, hogy a falu felé nézzenek.

IMG 20200814 115840
Fotó: Simon Dorina / Femina

Az út végén egy kápolna zárja a kálváriát, benne a tizenötödik stációval, ami Krisztus feltámadását szimbolizálja, de a szentély előtt három fakereszt is található. A kis kápolna nemcsak vallási célokat szolgál, hanem kilátóként is működik, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a tokai borvidék egyik legszebb tájára.

Álomszép ez a zempléni körtúra: erdei ösvények vezetnek a festői tájon

A Zempléni-hegységben megannyi szebbnél szebb felfedezni való természeti látványosság várja a körtúrák szerelmeseit.

(Képek forrása: Simon Dorina / Femina)

Ezt is szeretjük