5 dolog, amit ne hagyj ki idén Horvátországban - A tengerparti nyaralás ezzel lesz igazán teljes
Horvátországban megannyi gasztrokalandban lehet része a turistáknak: a borok, a húsételek és az olíva megkóstolása is kihagyhatatlan.
Mi lehetne jobb módja annak, hogy elmenekülj a mindennapok mókuskerekéből, mint egy nyaralás Horvátországban, az Adriai-tenger partján, ahol az atmoszféra nyugodt és relaxáló?
Egy hely, ahol megvan minden, ami egy tökéletes nyaraláshoz szükséges: napsütés, strandok, a világ legtisztább tengere és fantasztikus ételek, azaz az összes instant örömforrás.
Gasztroturizmus Horvátországban
Íme öt olyan gasztrotipp, amelyet nem érdemes kihagyni az utazás során.
Pelješac borai
Pelješacot általában Horvátország borbirodalmaként emlegetik: fedezd fel a régió borútjait, és látogasd meg a helyi pincéket, nem fogsz csalódni!
A szőlőültetvényekbe burkolózó, kietlen adriai öblökkel tarkított Pelješac Horvátország egyik legjobban őrzött titka. A Dubrovniktól 70 kilométerre fekvő régió minőségi boroknak, friss osztrigának és végtelen tengerparti kilátásnak ad otthont. Pelješac ideális azon utazók számára, akik autentikus élményt keresnek távol a turisztikai pörgéstől.
A régióban főként vörösbort termelnek Plavac Mali szőlőből, a Pošip az egyik legnépszerűbb fajta. Pelješac három fő tényezőnek köszönhetően kiváló feltételeket biztosít a bortermeléshez: nyáron naponta minimum tízórányit süt a nap, ferde dombok lankáin találhatók a ültetvények, és a tenger melletti kiváló fekvés is kedvezően hat a szőlőre. A pelješaci kirándulás nem lenne teljes a helyi borászatok és pincék meglátogatása nélkül.
Michelin-csillagos éttermek
Horvátország tíz Michelin-csillagos étteremmel büszkélkedhet. Keress fel egyet, és élvezd a séfek által megálmodott ízorgiát!
A Michelin-csillagos éttermek a horvát gasztronómiai hagyományok olyan szentélyei, ahol a helyi alapanyagokat innovatív módon értelmezik a fine dining konyhaművészet jegyében. Amikor 2017 február elején a Michelin bejelentette az első horvátországi Michelin-csillagos étterem nevét, egyértelmű volt, hogy az csak a kezdete a horvát kulináris kalandozásoknak, és onnantól nincs megállás a helyi séfek számára. Az ország mára tíz olyan étteremmel rendelkezik, amely elnyerte ezt a neves kitüntetést, mert megfelel az öt egyetemes kritériumnak, amelyek a következők: a felhasznált alapanyagok kiemelkedő minősége, az innovatív főzési technikák elsajátítása, az ízek harmóniája és egyensúlya, a séf személyiségének hozzáadott értéke az ételhez és az étlap egészének következetessége.
A fentieken túl fontos elismerés még a Michelin Zöld Csillag is, amely azokat az éttermeket emeli ki, amelyek felelősséget vállalnak az etikai és környezetvédelmi normák betartásáért, fenntartható termelőkkel és beszállítókkal dolgoznak együtt, hogy elkerüljék a hulladékot, és csökkentsék vagy akár ki is iktassák a műanyagot és más, nem újrahasznosítható anyagokat az ellátási láncukból. Két ilyen zöld étterem található Horvátországban.
Kulen: a kelet-horvátországi szenzáció
Kóstold meg az egyik legnagyobb sztárt a horvát húskészítmények közül! Horvátország kontinentális részének saját sztárja van a húskészítmények között - ez a kulen. A kelet-horvátországi eredetű, pikáns kolbászféleség darált sertéshúsból készül fűszerpaprikával és fokhagymával ízesítve.
A kulennak két fajtája van. A baranyai kulen a paprika és a hús legjobb ötvözete, amely erős magyar befolyással és paprikaimádattal lett átitatva, és elsőként került az Európai Uniós oltalom alatt álló húskészítmények közé. A baranyai kulen füstaromájáról és pikáns ízéről ismert.
A vendégszeretetéről híres Szlavóniának is megvan a saját védett kulenje (gyakran nevezik kulinnak), mely egyben a térség legkedveltebb ajándéktárgya is. A szlavóniai kulenben több a szalonnazsír, és egyes házi receptekben szerepel a pálinka is. Ahogy a helyiek szokták mondani: ha nem tudod, hogyan csináld, adj hozzá egy kis szalonnát. Érdemes mind a két verziót megkóstolni, hogy mindenki szabadon eldönthesse, melyik passzol jobban a saját ízléséhez!
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A tenger gyümölcseinek hazája
Keresve sem találhatnál jobb helyet, hogy tengeri herkentyűkből készült ételekkel ismerkedj! Nem meglepő, hogy a több mint 3500 mérföldnyi tengerparttal rendelkező horvátok imádják a tenger gyümölcseit! Az Adriai-tenger Horvátország teljes nyugati oldalát behálózza, és az egész ország konyhájára hatással van. A jól ismert kagylótól és osztrigától kezdve a fekete rizottóig nincs hiány tengeri herkentyűkből készült ételekből, amelyeket nyaralás közben mindenki bátran megkóstolhat.
Horvátország a világ legjobb helye az osztriga felfedezéséhez. Az osztriga szüretelését márciusban a legjobb végezni, mert ebben az időben a leghúsosabbak ezek a nagyra értékelt kagylók. Éppen ekkor rendezik minden évben Kis-Stonban az osztriganapokat, melynek során borral és mulatsággal kísért osztrigakóstolókat tartanak a helyi lakosság és az egyre nagyobb számú turistaközönség számára.
A harang (peka) alatt elkészített polip kétségtelenül az egyik legnépszerűbb horvát tengeri étel. A „peka“ receptje több mint ezeréves, de továbbra is használják, hiszen ez a legjobb módja a gazdag ízvilág megőrzésének. A peka (harang alakú vasedény) alá bármit tehetünk - halat, rákot, kagylót, zöldséget, csirkehúst, bárányhúst, sertéshúst, borjúhúst stb. Igazi mester kell ahhoz, hogy a peka jól sikerüljön, ezért e tudást nemzedékről nemzedékre adják át. Amilyen ízletes a pekában készült étel, oly’ izgalmas nézni, ahogyan sül. Mindenképpen érdemes felkeresni egy olyan éttermet, amelynek étlapján szerepel valamilyen pekában készült tengeri finomság.
Ha már tengeri ételekről beszélünk, nem szabad kihagyni a brodetet sem, amely egy hagyományos, keverés nélkül készült horvát halászlé. Ezt a fogást évszaktól és helytől függően sokféle halból készítik, de leggyakrabban sügér, angolna, békahal vagy homár kerül az edénybe, mint fő alapanyag.
Olívaolaj - Horvátország folyékony aranya
Szüretelj olívafát ősszel, és az utolsó napsütötte napok során szívd magadba a mediterrán életérzést! A horvátországi olívaolajok közül a legjobbak kisebb olívafa-ültetvényekről származnak, ahol minden egyes vesszőt külön gondoskodásban részesítenek, és a falubeliek különös törődését élvezik. Némely szokások és hagyományok, mint például az olívabogyók tengervízben történő megmosása, még különlegesebbé teszik az elkészült terméket. A buža és oblica a legelterjedtebb és legdrágább, Horvátországban honos olívabogyó-fajták. A legzamatosabb olajakat elit borüzletekben kínálják.
A hozzáértők körében a legjobb olívaolaj egyre kedveltebb előétel, akár a legelitebb éttermekben is találkozni vele: finom friss kenyérrel és sóval, minden más körítés nélkül tálalják.
A horvát gasztronómia számos egyéb módon is használja az olajfa termését. A minőségi olívaolajban marinált nyers halat, főként a szardellát, egy pár csepp citromlével ízesítve a spliti és a zadari tájegységeken kínálják. A sült olívabogyót olívaolajban sajtolják, mediterrán rozmaringgal ízesítik. A zöld és a fekete olívabogyót gyakorta ledarálják, és kenyér megkenésére alkalmas krémként használják. Érdemes kutakodni az interneten, mert az őszi hónapokban megszámlálhatatlan ültetvény szervez szüreteket és kóstolást az országba látogató vendégek számára.
A fenti válogatás csupán néhányat tartalmaz a horvátországi gasztronómia ezer arcából. Minden horvát régió lélegzetelállító ízekben és illatokban bővelkedik, így keresve sem lehetne jobb országot választani egy igazi hedonista gasztrokalandhoz.
Magyar turisták Horvátországban
2023. május 20-ig bezárólag, azaz csaknem öt hónapos időszakra vonatkozóan, eddig csaknem 50 ezer magyar turista utazott Horvátországba, ami 26%-kal több a tavalyi számnál, és 13%-kal haladja meg a 2019-es rekordév adatait. Azonban fontos kiemelni, hogy az összehasonlításban a pünkösdi hosszú hétvége számai már nem szerepelnek. A magyar turisták az idei évben eddig több mint 140 ezer vendégéjszakát töltöttek az országban.
A legtöbb vendégéjszakát szállodákban (közel 67 500 vendégéjszaka) töltötték el az országba látogató magyarok, amely 33%-os növekedést jelent a 2022-es év első öt hónapjához képest. Érdekes tény: 42%-os növekedés történt a kempinget foglaló vendégek körében. Legkedveltebb régióink a következők: Kvarner, Isztria, Split-Dalmácia, míg a leglátogatottabb úti célok honfitársaink körében: Opatija, Zágráb, Rovinj és Crikvenica.
Nézd meg Horvátország legszebb strandjait!
Ismerd meg ezt a nyolc mesés horvát strandot, mely gyorsan belopja magát az utazók szívébe!
Horvátország 8 paradicsomi szépségű strandja: eldugottabb is van közöttük
Nézegess képeket!
Elolvasom(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!
- horvátország
- adriai-tenger