Radioaktív gáz okozza a csodás gyógyulásokat
Be mernél menni a barlangba?
A Gasteini-barlang világhírű fájdalomcsillapító központ.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az egykori bányászok, akik arany után kutattak az ausztriai Radhausbergen, kezdetben fel sem ismerték, milyen értékes dologra bukkantak, mikor azt tapasztalták, munkájuk során csodával határos módon számos korábbi egészségügyi problémájuk megszűnt.

A jelenséget tudósok is vizsgálni kezdték, majd az Innsbrucki Egyetem munkatársai rájöttek, hogy mindez a Gasteini-völgy gyógyító barlangja sajátos klímájával, a jelentős páratartalommal és a magas hőmérséklettel magyarázható, nem utolsósorban pedig a radioaktív radon gáz levegőben való jelenlétével.

A hegy gyomrában pihenhetnek a látogatók

Az ausztriai gasteini gyógyító barlang mára a világ egyik legnagyobb fájdalomcsillapító központjává vált, egyúttal kiemelt úti célja az egészségturizmusnak, évente 75 ezernél is több látogatót fogad.

A központ bejárata egyfajta klinikának tűnik, a lényeg azonban a hegy gyomrában található. Miután a fürdőköntösbe öltöztetett és mobiltelefonjaiktól megszabadított - ugyanis árthat nekik a magas páratartalom - látogatókat informálják a hely működéséről, illetve a várható eredményekről, kisvonattal viszik be őket a hegy belsejébe, ahol 40 Celsius-fokot is elérő hőmérséklet, valamint 70 és 100% között váltakozó páratartalom fogadja őket. A barlangba érve a vendégek csendben pihenhetnek, relaxálhatnak.

A szaunakörülmények, illetve a bezártságérzés sokakat megvisel, ezért lehetőség van megnyomni egyfajta vészjelző gombot, amikor is a személyzet tagjai a hűsítő szobába kísérik a pácienst, ahová csövön keresztül jut be a friss levegő.

Rákkeltő gáz vagy gyógyító levegő?

Míg Ausztriában és Németországban a radonterápia olyannyira elfogadott, hogy a társadalombiztosítás is támogatja, ahogy arról a dailymail.co.uk is beszámolt, más országok orvosai szkeptikusak, és úgy vélik, mivel a radon nagyobb mennyiségben mérgező, és a tüdőrák kialakulásának kockázatát is növeli, nem szabadna további vizsgálatok nélkül így kezelni betegeket.

A helyi orvosok azonban hisznek a terápia eredményességében, abban, hogy a barlang képes jelentős mértékben csökkenteni az ízületi betegségek, a vázizomrendszeri problémák, a csontritkulás, a klimax, a légzőszervi és bőrbetegségek tüneteit, emellett erősíti az immunrendszert, valamint csökkenti a gyulladások mértékét.

Mindezt különféle vizsgálatok is alátámasztják - a Maastrichti Egyetem 2001-es, valamint a Lipcsei Egyetem 2000-es kutatása a radonnal kezelt páciensek körében -, a terápia sikeressége pedig állítólag a 90%-ot is eléri. A kezelést követően akár egy évig is fenntartható a fájdalommentesség, így a szükséges gyógyszermennyiség is csökkenthető.

Hányszor utaznak egy évben a magyarok?

Kíváncsi vagy, mennyit és hova utaznak a magyarok? Megkérdeztük a témában az utca emberét.

A barlang használatát egyedül kezeletlen pajzsmirigytúltengés, komoly klausztrofóbia esetén, valamint rákos megbetegedéseknél a terápiát követő első évben nem ajánlják, súlyos szív-, keringési és veseproblémák esetén pedig orvosi konzultációt javasolnak. További információkért kattints a gyógybarlang honlapjára!

Képek: www.odditycentral.com; www.gastein.com.

Ezt is szeretjük