Meddig szabad fürdeni a medencében? Súlyos tünetekkel járhat, ha túlléped a megengedett időtartamot

Kellemetlen tüneteket okozhat a fürdőfáradtság.

A fürdőfáradtság tünetei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyógy- és termálfürdők ideális célpontjai a pihenésre és rekreációra vágyóknak: egy igazi élmény lazulni a magas ásványianyag-tartalmú vízben. Az így töltött idő javasolt maximumára azonban nagyon fontos odafigyelni, ellenkező esetben fürdőfáradtság léphet fel.

A testi-lelki feltöltődés tökéletes színterei a gyógyfürdők, amelyek vizében ázva még különféle egészségügyi előnyökkel is számolhatnak a szolgáltatásokat igénybe vevő fürdőzők. Egy apró szabály betartására viszont ügyelni kell.

A fürdőfáradtság tünetei

Az ember könnyen elcsábul, hogy a meleg vizes medencében lazuljon hosszú órákon át, ám nem véletlenül határozzák meg a maximálisan javasolt időtartamot. A tartalmas szórakozás ugyanis könnyen csaphat át napokig elhúzódó, kellemetlen tünetegyüttesbe, amelyet fürdőfáradtságnak is nevez a szakirodalom.

A fürdőfáradtság akkor léphet fel, ha az illető túllépi a fürdőzésre javasolt időt, mely sokszor meglepően rövid, akár 20-30 perc is lehet.

Ilyenkor jelentkezhetnek enyhébb tünetek, erős, lassan múló fáradtságérzet, alacsony vérnyomás, de heteken át tartó közérzetromlás, gyengeség, sőt az ízületi fájdalmak erősödése is. Esetenként épp azok a fájdalmas tünetek erősödnek fel, amelyek gyógyítására előírják a fürdőkúrát, így sokan elbizonytalanodnak a pozitív hatásban.

Pedig a javaslatok betartásával rendkívül előnyös lehet a szervezetnek a gyógyvíz: összetételük függvényében akár nőgyógyászati panaszok, fájdalmak esetén is alkalmazható lehet. Korábbi cikkünkben bemutattunk néhány remek kénes fürdőt is, amelyet porckopás, bőrbetegségek és reumatológiai kórképek kezelésére is ajánlanak.

A fürdőfáradtságtól némiképp eltérő jelenség a fürdőreakció, amely jellemzően nem egy alkalom után, hanem egy hosszú kúra közben lép fel. A fürdőzés ilyenkor ellenkezőképp is elsülhet, fokozódhat a fájdalom, hőemelkedés, erős fáradtságérzet alakulhat ki. Ilyen esetben az orvossal egyeztetve javasolt lehet egy kis szünetet beiktatni a kúrába.

A szakorvosi tanácsokat és az ellenjavallatokat egyébként is szigorúan kell venni, sokaknak kifejezetten nem ajánlott a meleg vizes gyógyfürdőzés. Többek közt magas pulzus, szívelégtelenség, szívritmuszavar esetén is kerülendő lehet, de krónikus betegségek fellángoló szakaszában, illetve akut gyulladás, láz idején és immunszupprimált betegeknél sem javasolják. A kezelőorvos bővebb tájékoztatást adhat a fennálló lehetőségekről.

Ezek a legolcsóbb fürdők most Budapesten: 4 hely, ahol a hidegben is csobbanhatsz

Ezekben a budapesti gyógyfürdőkben megfizethető a belépő is.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük