Álomszép tengerpart, vadregényes tavak és bűbájos kávézók: elérhető szépségek Franciaországban
Franciaország álomszép helyein mindenki megtalálja a számításait.

francia-riviera-villefranche sur mer
beauty and style
Top olvasott cikkek

A cikket a Servier támogatta.

Franciaországról a legtöbbeknek a romantika, a kiváló borok és a hangulatos, mégis állandóan pezsgő nagyvárosi élet jut eszébe. Pedig valójában mindenki találhat magának megfelelő célpontot az országban.

Akár vadregényes kalandokra vágyik az utazó, akár a passzív pihenés híve és az azúrkék, kristálytiszta vizű tengerpartok rabja, vagy éppen az éjszakába nyúló bulikat célozná meg, a sokoldalú és gyönyörű Franciaország ideális választás mindenki számára.

Tengerparti gyöngyszemek

Franciaország csodaszép úti céljai a tengerparti régiók. Az édeni kékség, az átlátszó, kristálytiszta víz és a fehér homokos strandok azonnal magával ragadják a nyaralókat. A Francia Riviéra régóta jelentős idegenforgalmi központ, melynek nemcsak strandjait, de tradicionális kis falvait is érdemes bejárni. 

Külön élmény elutazni a Dél-Franciaországtól távolabbra eső Korzikára. A Földközi-tenger negyedik legnagyobb szigetét a helyiek a szépség szigetének is nevezik, ami nem csoda: történelmi városkák, paradicsomi, homokos öblök, tengervíz szabdalta mészkősziklák, hegyi patakok vájta szurdokvölgyek egymást érik a mesés helyen.

Ha Korzikára mész, a fürdőruhán és naptejen túl ne felejtsd ki a bőröndödből a napozás utáni ápolószereket, a rovarcsípést enyhítő krémeket, a sós víz és a napozás miatt károsodó bőr ápolószereit sem! A teljes pakolós checklistet innen töltheted le.

Szajna-parti romantika Párizsban

A városnéző túrák kedvelőinek Párizs gyakorlatilag kihagyhatatlan úti cél Európában. A csodás főváros hangulata lenyűgözi a látogatókat, a Szajna-parti séták, a hangulatos belvárosi utcák, a bűbájos kávézók, a Louvre és az Eiffel-torony látványa pedig a legkeményebb szívet is megdobogtatja.

A cikk az ajánló után folytatódik

Párizs egy lebilincselő élő múzeum, tele művészeti értékkel, melyet metróval a legkönnyebb bejárni, ezért ne elégedj meg egy Eiffel-toronynál készült szelfivel: a Champs-Élysées, a Montmartre vagy a Pompidou központ felkeresése is maradandó élmény lesz.

A párizsi út során a láb biztosan el fog fáradni a múzeumlátogatások és a hosszú városnéző séták miatt. A laza öltözet és a kényelmes lábbeli elengedhetetlen, a templomlátogatáshoz kendőt is javasolt tenni, de a lábápoló krémek is jól fognak jönni. A pakolós listához itt találsz tippeket.

Lyon, az éjszakába nyúló bulik városa

Ha a pezsgő francia éjszakai életre vagy igazán kíváncsi, Párizs helyett Lyont is választhatod. A fény és a filmek gyönyörű nagyvárosában este 10 után sem áll meg az élet, szinte állandóak a bulik, és zenei fesztiválokban sincs hiány.

Lyonban ötvöződik a régi és a modern, a bulizás után érdemes megnézni a történelmi óvárost is, mely kulturális világörökségi helyszín. A város egyébként a Rhône-Alpes régió gyöngyszeme, de a gasztroturisták is megtalálják itt számításaikat: számukra kihagyhatatlan a város hatalmas piaca, a Les Halles de Lyon is.

A lyoni éjszaka után a lábad fáradtnak, nehéznek érezheted, de fájdalom is gyötörhet, ezért inkább a kényelmes szandál javasolt, de estére jól jöhet a csomagban egy könnyű kardigán, másnap pedig egy lábápoló, hidratáló krém is segíthet. A teljes pakolós ellenőrzési listát itt találod.

Vadregényes tájak Bretagne félszigetén

A Franciaország nyugati csücskében található Bretagne félszigetét nemcsak vad, csipkézett, sziklás tengerpartjáért érdemes felkeresni. Felfedezésre várnak rejtett kincsei, vadregényes erdei és tavai is, melyek egyébként fontos részét képezik a bretoni mitológiának: a félsziget a hagyomány szerint a koboldszerű korriganok, tündérek, szirének és sellők otthona.

Franciaország különleges helyszíne csábít a kirándulásra, kellemes gyalogtúrákat tehettek a vidéken, miközben az alig ismert erdei tisztásokra egy piknikkosarat is vihettek. Aki pedig a partot is célba veszi, a gyönyörű óceáni panorámát sem fogja elfelejteni soha.

A Bretagne vidéki kirándulásokon kötelező a kényelmes túracipő, a kendő vagy a kalap, a laza túraruházat, a rovarriasztó, de egy kulacs és egy vízhatlan zsák is jól jöhet. Éjszaka a szálláson a cédrát kivonatos lábápoló segít a legtöbbet. A teljes pakolós checklistet az alábbiakban nézheted meg.

Kalandok a Pireneusokban

Bár az alpesi vonulatok is csodálatosak, a francia-spanyol határ mentén végighúzódó, Andorrát is érintő Pireneusok tökéletes túracélpont lehet a vadregényes tájak kedvelőinek. A hegységben nincs hiány 3000 méter fölötti, hósipkás csúcsokból, és a kirándulás az alacsonyabb vidékeken is nagy állóképességet igényel, a megpróbáltatásért viszont bőven kárpótolnak a káprázatos sziklás völgyek, a magasból lezúgó vízesések és a hósipkás csúcsok.

A Pireneusok vidékének hegyi terepére speciális túrafelszerelés kerüljön a táskába. Vízálló ruházat, túraszandál vagy túracipő, túrazokni, kendő vagy kalap, esőkabát is fontos, de a rovarriasztó, a túrabot, a fejlámpa vagy a fürdőruha elpakolása is jó ötlet. A pakoláshoz itt további listát találsz.

Ma is egy középkori várban élnek a francia város lakói

A dél-franciaországi Aigues-Mortes különleges állomása lehet egy francia körútnak: a kis városkát máig egy középkori várfal veszi körül, ezért picit olyan, mintha megállt volna az idő itt.

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük