Az aprócska európai sziget, ami félévente más országhoz tartozik: számos uralkodó találkozott a Fácánok szigetén

Nincsenek harcok, nem ropognak a fegyverek, teljes békességben cserél gazdát félévente a zöldellő kis sziget.

fácánok szigete
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Spanyolországot és Franciaországot elválasztó folyón van egy kis sziget, ami a világ egyik legrégebbi kondomíniuma. Ez annyit tesz, hogy egyszerre több ország fennhatósága alatt áll. Különlegessége leginkább abban rejlik, hogy félévente gazdát cserél, hol a spanyolok, hol a franciák felügyelik.

A Fácánok szigete lakatlan, és napjainkban ritka alkalmaktól eltekintve már nem is látogatható, régebben viszont fontos diplomáciai találkozók helyszíne volt. 

Félévente gazdát cserél

A franciául Île des Faisans, spanyolul Isla de los Faisanes nevű szigetecske az Atlanti-óceánhoz közel, a Bidasoa folyó közepén fekszik, alig néhány kőhajtásnyira a szomszédos partoktól. Egyik oldalán a Spanyolországhoz tartozó Baszkföld városa, Irún található, másik partjához pedig a francia Hendaye van közel. A 6820 négyzetméteres, fákkal teli, lakatlan földterületet a nagy nyilvánosság nem látogathatja, pedig számos turista bakancslistáján szerepel, hogy körbenézhessenek a békés és zöld területen. 

A szigetet február 1-től július 21-ig a spanyolok felügyelik, augusztus 1-től január 31-ig pedig a franciák. A helyszínen egyébként nem sok látnivaló akad, a szépen karbantartott növényzeten túl a közepén álló emlékmű az, ami figyelemre tarthat számot. A Fácánok szigete, bármennyire is furcsa, korábban a történelem fontos eseményeinek helyszíne volt. 

Történelmi találkozók fontos színhelye

A Bidasoa folyó természetes határt jelentett a baszk és a francia területek között, így a rajta fekvő senkiföldje pont megfelelt a két ország közötti diplomáciai találkozók lebonyolításához. 1615-ben XIII. Lajos és IV. Fülöp úgy kívánták szorosabbra fűzni az országaik közötti kapcsolatot, hogy feleségül vették egymás lánytestvéreit, akikkel a Fácánok szigetén találkoztak először. 1659-ben XIV. Lajos, a Napkirály is itt randevúzott Ausztriai Mária Teréziával, IV. Fülöp spanyol király és Franciaországi Izabella királyné egyetlen felnőttkort megért leányával, aki a felesége lett. 

Az 1659-es év más szempontból is fontos: november 7-én kötötték meg a pireneusi békeszerződést, ami lezárta a 24 év óta tartó spanyol-francia háborút. Az eseménynek a határ menti kis sziget adott otthont, ezt idézi fel a közepén található emlékoszlop. Franciaországot Jules Mazarin bíboros, az ország főminisztere, Spanyolországot Don Luis de Haro, Olivares hercege képviselte. A szerződés tulajdonképpen egy kiegyezés a két uralkodó család, a Bourbonok és a Habsburgok között, főként európai területek cseréjéről és átengedéséről rendelkezett, de tartalmazta XIV. Lajos király és Mária Terézia spanyol infánsnő házassági megállapodásának feltételeit is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az ifjú Napkirály hatalmi pozícióját megszilárdította a békeszerződés, és az ország is profitált belőle, újabb területekhez jutott, és a kontinens vezető hatalmává vált. Szintén ekkor jött létre a kondomínium is, a Fácán-sziget a két ország közötti béke szimbólumává emelkedett. 

Sziget saját felhővel

A dán fennhatóság alá tartozó Feröer-szigetek aprócska, egyedüliként lakatlan tagja a Kis-Dímun, mely mindössze 84 hektáros, ám szemlélői előtt különlegessé teszi, hogy időnként saját kis felhősapkát visel.

(Borító- és ajánlókép forrása: Wikipédia/Zarateman. Cikken belüli képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük