Ezen a szigeten rejthették el a Szent Grált

A misztikus Oak Island

Az igazi kincses sziget lehet a Szent Grál rejtekhelye is? Képeken a titokzatos Oak Island.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Oak Island, a tölgyek szigete egy kelet-kanadai kis sziget - nagyjából fél négyzetkilométernyi -, mely Új-Skócia partjaitól keletre, a Mahone-öbölben fekszik. 1795-ben, nyugodt sétálgatás közben a fiatal Daniel McGinnisnek egy öreg tölgyfa mellett levő földmélyedés felkeltette a kíváncsiságát. Látható volt, hogy a fa ágai közé egy felvonó csigát rögzítettek, mint amilyet a hajókon használnak.

A kincses sziget térképe
A Money Pit
A kút és környéke
A titokzatos felirat

Az igazi kincses sziget

Másnap Daniel - akinek tudomása volt a kalózokról és elásott kincsekről szóló helyi legendákról - két barátja társaságában megkezdte az ásást. Hamar rájöttek, hogy a mélyedés egy különös kutat rejt. Ahogy egyre mélyebbre ástak, minden harmadik méternél egy lapos, asztal formájú tölgyfalapot találtak, de miután a harmadik szintig eljutottak, kénytelenek voltak feladni a vállalkozást, mert az túlzottan fáradságosnak bizonyult számukra.

Így született meg Oak Island legendája. A kutat elnevezték Money Pitnek, vagyis a pénz kútjának. Az 1800-as évek elején egy magánvállalkozás, az Onslow Company, hitelt adva az elrejtett kincsről szóló szóbeszédnek, újrakezdte az ásást. Találtak többek között szén- és agyagrétegeket, de mindenekelőtt kókuszrostokat, melyek bizonyosan távoli földrészekről kerültek oda, hiszen Kanadában nem él meg a kókuszpálma.

30 méteres mélységet elérve a férfiak izgatottsága a tetőfokára hágott. Egy hatalmas kőlapba ütköztek, melyen megfejthetetlen karcolatokat vettek észre. Már éjszaka volt, amikor a kőlap alatti földet kutatva szilárd tárgyba ütköztek, de a kimerült munkások úgy döntöttek, másnap folytatják a munkát. Ekkor azonban meglepetés várt rájuk. Az éjszaka folyamán az Atlanti-óceán vize teljesen elárasztotta a kutat. A kút kiürítésére tett összes próbálkozás kudarcot vallott, a víz szintje változatlan maradt.

Úgy tűnt, ha a kutat ki szeretnék üríteni, akkor az óceán minden vizét ki kellene merni. Az évek során számos kísérletet tettek, melyek közül az utolsó, 1966-ban indult feltárás szintén kézzelfogható eredmény nélkül zárult.

A Szent Grál rejtekhelye

A kút körül - több mint kétszáz év óta - számos kutatócsapat váltotta egymást, és számos elmélet kapott szárnyra az Oak Island-i kút féltve őrzött kincséről. A legnépszerűbb vélemények szerint a titokzatos feliratok azt jelzik, hogy a templomosok vagy a szabadkőművesek kincse, pontosabban a mindegyikük által keresett Szent Grál rejtőzhet a mélyben.

A történelmi emlékek megkoptak az idők folyamán, és átalakultak az emberek képzeletvilágában, de az ófrancia nyelv Grál kifejezése a középkori latin gradalis szóból alakult ki, melynek jelentése kehely, váza, bögre vagy akár dézsa is lehet. A hagyomány szerint a Grál az a kehely, melyet Jézus Krisztus használt az utolsó vacsorán, és ugyanaz, melyben keresztre feszítése után felfogták vérét. Éppen a Jézus vérével való közvetlen érintkezés ruházta fel az állítólagos misztikus hatalommal.

Az egykori kutatások nyomai
Világítótorony a szigeten

Bár a grált számos helyen keresték az évszázadok során, Oak Island jelenti az egyik legmodernebb elméletet. Bármi legyen is az igazság, a kútban elrejtett kincs legendája Oak Islandet turisztikai célponttá tette. Talán ez a valódi kincs, legalábbis az ott lakók számára bizonyosan.

A sziget ma magántulajdonban van, és, hogy elkerüljék az önjelölt kincskereső turisták áradatát, lezárták, de szervezett utak keretében bárki eljuthat ide, és megcsodálhatja a kutat, csakúgy, mint a környék festői tájait. Ha kíváncsi vagy még egy rejtélyes helyre, melyet a földönkívüliekkel hoznak összefüggésbe, kattints ide!

Cikkünk Irene Bellini és Danilo Grossi Rejtélyek birodalma című könyve alapján készült, mely a Kossuth Kiadó gondozásában jelent meg. Képek: mysteriesoftheunexplainedblog.blogspot.com; lightairspirit.wordpress.com; camijeayx.blogspot.com; blog.bekahbrunstetter.com; outthereradio.net.

Ezt is szeretjük