Láttad már a Szerelemvárat?

Elveszett szerelmének építette a férfi

A floridai korallkastély a világ legszomorúbb építménye. Most te is megnézheted.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy 26 éves fiatalember eljegyezte a nála tíz évvel fiatalabb lányt, Agnes Skuvstot Rigában, Lettország fővárosában az 1900-as évek elején. Az esküvőt már kitűzték, amikor a lány az utolsó pillanatban visszalépett. Az ifjú eltökélte, hogy visszahódítja szerelmét, mégpedig egy olyan, világszerte egyedülálló mű létrehozásával, melyet előtte csak hercegek és uralkodók alkothattak.

A kastély egy bejárata
Edward Leedskalnin és a különös emelőszerkezet
A szerkezet részlete
Mester és alkotása

Egymaga, a saját keze munkájával épített a lánynak egy várat. Biztos volt benne, hogy a visszahódított lány szíve örökre az övé marad. Edward Leedskalnin elindult Lettországból, hogy megkeresse azt a helyet, mely a legalkalmasabb álma megvalósítására. Járt Európában, Kanadában és az Egyesült Államokban is. Elérkezett Floridába, ahol megtalálta a megfelelő helyet. Azért is választotta Floridát, mert itt felfedezett egy különleges helyi követ, melyet korallkőnek hívnak. Ebből építette meg aztán Homesteadnél a világhírű Szerelem-, más néven Korallkastélyt.

Két szív, egy vár

Leedskalnin lenyűgöző és grandiózus épületet hozott létre. A méretei elképesztőek: a falakat egyenként hattonnás kövekből építette. Készített egy szökőkutat is, mely a Hold fázisait mutatja be, ennek négy eleme külön-külön 18 tonnát nyom. A vár nyolc méter magas obeliszkje 28 tonna tömegű, a sziklából készült tíztonnás hintaszék pedig nem épp ringatásra termett.

A hatalmas súlyú bejárati kapu, egy pontos gépezetnek köszönhetően, úgy gördül, hogy a nyitásához elegendő az enyhe nyomás is. A vár megépítéséhez ki kellett vágni, megmunkálni és kialakítani az óriási tömegű korallköveket. Az, hogy miként volt képes egyetlen ember, aki 150 centiméter magas és ötven kilogramm volt, egy ilyen monumentális alkotást létrehozni, mindörökre rejtély marad.

Edward éjféltől hajnalig dolgozott, a kíváncsiskodó tekintetek elől mindig elrejtőzve. Egy fénykép három telefonpóznából összeállított emelő mellett ábrázolja, melyekkel biztosan nem lehetett felemelni és elhelyezni a nagy tömegű köveket. Az emelő tetején azonban látható egy doboz. Senki nem tudja pontosan, hogy mit tartalmazott, de sokan tartják úgy, hogy éppen ez a doboz lehet a rejtély kulcsa.

Rejtélyes, misztikus helyek

Nézegess képeket!

Elolvasom

Tudós vagy mágus?

Ma már tudni lehet, hogy az emelőn kívül Leedskalnin más különös tárgyakat is használt: rézszállal körbetekert üvegeket és rádiószintetizátort. 20 év kellett hozzá, hogy megvalósítsa az álmát: 1920-tól 1940-ig dolgozott a váron. Egyesek úgy vélték, megtalálta a gravitáció legyőzésének módját, és ezt bizonyos írásai is megerősítik. Az eretnekeknek tartott kutatók szerint a Föld mágnesessége lehet a titok nyitja. Az ötlet azon alapul, hogy minden anyagnak van saját mágneses tulajdonsága, ezért elég bármely testet körbetekerni rézhuzallal, majd a megfelelő rádióimpulzust rákapcsolni, hogy megszűnjön a gravitáció.

Erős, de viszonzatlan szerelem

Miután Leedskalnin betöltötte a hatvanadik évét, úgy érezte, eljött az ideje, hogy fel- fedje munkás élete titkait. 1951. november 7-én meghívta néhány barátját a várba. Érkezésükkor egy cédulát találtak, melyen az a kérés állt, hogy várják meg: Edward elment a közeli Jackson Memorial Hospitalba, hogy végére járjon az enyhe fájdalomnak, amit egy idő óta érzett.

A kastély udvara
Különös szobrok korallkőből

Rövidesen vissza kellett volna térnie, hiszen csak egyszerű orvosi ellenőrzésről volt szó. A kis fájdalom azonban egy gyógyíthatatlan betegséget takart. Leedskalnin soha nem tért vissza a várába, és magával vitte féltve őrzött titkait.

És a szerelme, Agnes? Ő mindhalálig keményszívű maradt: nem akart tudni semmiről, sem Edwardról, a legkevésbé pedig a várról. Soha nem utazott el Floridába, Edward folyamatos meghívásai ellenére sem. Jóval az alkotó halála után, 1980-ban Florida államnak sikerült kapcsolatba lépnie vele, amikor a szerelmet ébresztő asszony már a 83. évét is betöltötte. Utazást és szállást ajánlottak neki, hogy láthassa mindazt, amit Edward neki épített. Agnes visszautasította a meghívást, ismét nemet mondva Edwardnak. Ezúttal azonban utoljára.

Képek: en.wikipedia.org Coral Castle szócikke, Anetode; www.cultureledger.com.

Cikkünk Irene Bellini és Danilo Grossi Rejtélyek birodalma című könyve alapján készült.

Titkos helyek, kivételes képességű emberek, különös tárgyak, írások, jelek, olyan rejtélyek, melyekre a józan ész képtelen magyarázatot adni, bár az emberek a kezdetektől fogva keresték a válaszokat. A könyv egy magával ragadó utazásra invitál, melynek során különböző korszakokba és kultúrákba kalauzol el - fedezd fel a kötet segítségével a világ legtitokzatosabb oldalát!

Kiadja a Kossuth Kiadó.
A könyv ára 6990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük