Ez a globális felmelegedés egyetlen előnye: új dolgok várnak északon
Bár a jégtáblák lassan eltűnnek, sok turista számára mindez jó hírt jelent. Hogy miért?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Északi-sarkon folyamatosan olvadnak a jégtáblák, számos súlyos következményt okozva ezzel szerte a bolygón. Az előrejelzések szerint azonban mindennek egy - bár elenyésző, de - pozitív következménye is lehet.

Jégmentessé válnak az északi útvonalak

Idén nyáron - óceánjáró vontatójával Oroszország legészakibb pontját megkerülve - Vlagyimir Bozanov kapitány rengeteg rozmárt, számos fehér delfint, a távolban pedig néhány jéghegyet látott. Egy dologgal nem találkozott csak a 3700 kilométeres jeges-tengeri út során, éspedig egybefüggő, a továbbhaladást akadályozó jéggel. A hajóskapitány szerint tíz évvel ezelőtt még a nyár közepén is rendkívül ritka volt a jégmentes útvonal.

A tudósok szerint ma már kétségtelen, hogy a globális felmelegedés olvasztja az északi-sarki jeget, és új tengeri útvonalakat nyit meg, miközben megnöveli azt az időszakot, melyben a part menti, korábban is használt útvonalak hajózhatók. És bármilyen hátrányos környezeti hatással járjon is a melegházhatás, sokan új lehetőségeket látnak a felmelegedésben.

Az MTI információi szerint az idei volt az eddig feljegyzett legmelegebb nyár az északi sarkvidék történetében. Tudósok szerint az utóbbi tíz évben a sarki jégtakaró átlagos nagysága szeptemberben, amikor a legkisebb, mindössze a kétharmada volt a megelőző két évtized átlagának. Az Arctic Monitoring and Assessment Program nevű norvég tudóscsoport előrejelzése szerint harminc-negyven éven belül az egész Jeges-tenger jégmentessé válik nyáron.

Egyre több lesz a sarkvidéki hajótúra

Már készülnek az új üzleti tervek arra vonatkozóan, hogyan használják ki a változásokat a világnak azon a részén, ahol a tengerhajózás során a zord környezetnek köszönhetően számos hajó és legénysége veszett oda. Az oroszok a part mentén hajózva egy évszázada használják az Északkeleti Átjárót, melyet 1991-ben a nemzetközi hajózás előtt is megnyitottak.

Az útvonal igénybe vétele azonban csak az utóbbi időben vált nyereségessé, miután a sarki jég visszahúzódása a parttól távolabbi területeket is szabaddá tett. Az idén 18 külföldi hajó haladt végig a jobbára jégmentes, Európából Ázsiába vezető útvonalon, mely a Kola-félsziget csücskén, Murmanszkban kezdődik, és a Bering-tenger partján lévő orosz kikötőben, Anadirban ér véget.

Amellett, hogy a közlekedés ezen az útvonalon gyorsabb lesz, emellett bizonyos iparágakat is gazdaságosabbá tesz, a helyi turizmust is fellendítheti, számos utazót érdekel ugyanis egy északi-sarki hajótúra delfinek és rozmárok társaságában. Valószínűsíthető, hogy a jégtáblák visszahúzódása miatt az ezzel kapcsolatos lehetőségek száma az elkövetkező években egyre nő majd. A globális felmelegedés miatt a tudósok szerint előbb-utóbb fehér karácsonyok sem lesznek északon. Ismerd meg az előrejelzéseket!

Forrás: mti.hu.

Te hajóznál az Északi-sarkon?

Ezt is szeretjük