Nem lesz több fehér karácsony? Durva változásokra számítanak a kutatók
Egyre több lesz a szürke karácsony, még északon, a Mikulás hazájában is.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A globális felmelegedés miatt nemcsak a mérsékelt éghajlati övezetben, de az északi országokban is drámai változásokra lehet számítani az elkövetkező évtizedek időjárásának tekintetében.

Lappföld és Mikulásfalva elképzelhetetlen hó nélkül

A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a klímaváltozás hatásai miatt jelentősen megnőtt a kockázata annak, hogy 2050-re a hómentes, szürke karácsonyok válnak jellemzővé még északon, a finnországi Lappföld tartomány fővárosában is, melyet a Mikulás hivatalos hazájaként tartanak számon, emellett kifejezetten hóban gazdag területnek számít.

Az északi sarkkörön sem lesz hó?

Az MTI értesülései szerint a Skóciában működő University of the Highlands and Islands - UHI - kutatói a klímaváltozás hatásait vizsgáló kutatásuk során tanulmányozták a finnországi Lappföld tartomány fővárosára, Rovaniemire váró éghajlati változásokat.

A három évig tartó, Clim-ATIC elnevezésű kutatás során a szakemberek azt vizsgálták, hogy milyen lehetséges hatásai lehetnek a klímaváltozásnak az északi országok apró, gyéren lakott településeire nézve, és milyen stratégiákkal lehetne megkönnyíteni az új környezeti feltételekhez való alkalmazkodást.

A Finn Környezetvédelmi Intézet előrejelzései szerint a régió hőmérséklete akár 3,8 Celsius-fokkal is emelkedhet 2050-re, emellett növekedni fog az átlagos csapadékmennyiség, hamarabb fognak beköszönteni a tavaszi áradások, és rövidülni fognak a havas időszakok.

A hóolvadás és a vízrajz átrendeződésének a helyi turizmusra és árvízvédelemre irányuló lehetséges gazdasági hatásai is meglehetősen aggasztóak. Rovaniemi esetében kitolódik az első megmaradó hó leesésének ideje, és növekszik a szürke karácsonyok kockázata - állapították meg a szakemberek. Szintén aggasztó, hogy mi várható ennek tükrében a világ azon részein, ahol eleve melegebb az éghajlat.

Egyre kevesebben lesznek kíváncsiak a Mikulás otthonára

Első hallásra a klímaváltozás talán kedvezőnek tűnhet Európa legészakibb városaira nézve, hiszen csökkeni fog a fűtési igény, és a mezőgazdasági termelés, valamint az erdőnövekedés is erőre kaphat. Idővel azonban világossá fog válni, hogy a hátrányok elnyomják az előnyöket - idézte a kutatókat a BBC brit közszolgálati médium internetes oldala.

A környék idegenforgalma ugyanis épp a téli környezetnek, nem utolsósorban pedig a Mikulásnak köszönhető, a Télapó hivatalos otthona, Mikulásfalva ugyanis - Joulupukin Pajakyla - az északi sarkkörön fekvő Rovaniemitől csupán nyolc kilométerre található. Most még kíváncsiak rá a turisták, azonban, ha nem lesz hó, csak sár és szürkeség, valószínűsíthető, hogy számuk drasztikus mértékben csökkenni fog. Ha többet akarsz tudni az igazi Mikulásfalváról, kattints korábbi cikkünkre!

Forrás: mti.hu. Kép: stoneblog.stonesoft.com; www.cityhotel.fi.

Megnéznéd Mikulásfalvát hó nélkül is?

Ezt is szeretjük