Tudod, miért kék színű az Európai Unió zászlaja? 6 izgalmas dolog, amit sokan nem tudnak róla

Ezeket az érdekességeket talán te sem tudtad még az Európai Unióról.

Az Európai Unió érdekességei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az idei évben, június 9-én tartják meg az ötévente esedékes európai parlamenti választásokat, amelyet Magyarországon egy alaptörvény-módosítás következtében az önkormányzati szavazással együtt szerveznek meg. Az EP-választás abba enged beleszólást, hogy az ország mely 21 képviselőt delegálja a közösség központi intézményébe.

Az Európai Unió parlamentáris testülete többek között a törvényhozásban és -módosításban, a tanácskozásban, az uniós költségvetés felügyeletében is tevékenykedik, így különösen fontos, a tagállamokat érintő munkában vehetnek részt a listás szavazás során választott képviselők.

Az Európai Unió érdekességei

Azt minden bizonnyal sokan tudják, hogy az Európai Unió jelenleg 27 tagállammal rendelkezik, és sokak számára az sem ismeretlen tény, hogy az unió az Európai Gazdasági Közösség tagjaiból jött létre a maastrichti szerződéssel 1993 novemberében. De az alább felsorolt érdekességekről még nem biztos, hogy hallottál!

Kék zászló, arany csillagok

Az Európai Unió zászlaja kék háttéren tizenkét ötágú sárga csillag alkotta körből áll. Az azúrkék szín a nyugati eget szimbolizálja, melyen a csillagok alkotta kör az európai népek egysége, a tizenkettő pedig a tökéletességet jelképezi, elég csak az év hónapjaira, az óralapra, az apostolok számára vagy a zodiákusra gondolni. A zászlóról folytatott viták mintegy öt évig tartottak, és 101 mintából választották ki a megfelelőt.

Az Örömóda nyomokban magyar?

Az Európai Unió himnusza a jól ismert Örömóda, mely Friedrich Schiller verséből, dallama Beethoven 9. szimfóniájának egy tételéből származik, és 1972-ben választotta az Európa Tanács a hivatalos himnusszá. Érdekesség, hogy magyar vonatkozásokat is felfedeztek benne, ami nem meglepő, hiszen Beethoven sokat tartózkodott Magyarországon, és több hazai zenésszel is kapcsolatban állt. Korábbi cikkünkből megismerheted azt a csodás magyar kastélyt is, ahol több alkalommal járt. A világhírű zeneszerző dallamokat, fordulatokat is átvehetett a magyar zenéből, dallamvezetésben sok hasonlóságot találtak Kisfaludy Sándor népdal alapján írt Magyar szüretelő éneke című műve között.

Az uniós Nobel-békedíj

Talán sokan nem tudják, de a csaknem 450 millió fős közösség komoly díjat is magáénak tudhat: az Európai Unió ugyanis már Nobel-békedíjat is kapott, mégpedig 2012-ben. Az ok, amiért akkor megítélték az uniónak, hogy aktívan támogatja a békét, a demokráciát, az emberi jogokat, és hozzájárult, hogy Európa nagy része a háborús övezetből a béke kontinense lett a Nobel-bizottság szerint.

Az Európai Parlament székhelye nem Brüsszel

Az Európai Parlament hivatalos székhelye nem a sokat emlegetett Brüsszel, hanem a franciaországi Strasbourg, ahol az amszterdami szerződés alapján havonta üléseznek. A végső plenáris szavazásokat leszámítva az ülések többsége viszont a belga fővárosban zajlik. Az uniós Titkárság székhelye pedig Luxemburg.

A legnagyobb nemzetközi szavazás

Az európai parlamenti választások során 500 millió részvételre jogosult állampolgár közvetlenül dönthet arról, hogy ki képviselje az országát, amely így a legnagyobb nemzetközi szavazás. Az ötévente tartott választások az egész unióban egy pár napos időintervallumon belül lezajlanak, a pontos dátumot a tagállamok döntik el.

Jelenleg 27 tagállamból összesen 705 képviselő van az EP-ben, ebből lakosságarányosan 21 a magyarországi mandátum. Kizárólag pártlistáról kerülhetnek be a képviselők, akik aztán nem a tagállam alapján szerveződnek, hanem politikai pártcsoporthoz csatlakoznak, vagy függetlenként működnek. Ilyen például az Európai Néppárt, a Renew Europe vagy a Zöldek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az unió legfiatalabb politikusai

A valaha volt legfiatalabb EP-képviselő a dániai Kira Peter-Hansen volt, akit 21 évesen választottak be az intézménybe egy zöld-, baloldali párt, a Socialistisk Folkepart listáján, és fel is kellett függesztenie a Koppenhágai Egyetem közgazdasági szakát, hogy a képviselői pályára koncentrálhasson. A politikus a zöldátállás képviseletét tartotta a legfontosabbnak a klímakrízis hatásainak csökkentésére.

Az eddigi legfiatalabb európai biztos a mindössze 29 éves litván Virginijus Sinkevičius, akit környezetvédelmi, óceáni és halászati területre neveztek ki, a Zöldek frakciójában. Érdekesség, hogy 2016-ban ő volt az első olyan kinevezett - gazdasági és innovációs - miniszter Litvániában, aki már a függetlenség 1990-es elnyerése után született.

Tagja az Európai Uniónak Norvégia? 8 kérdés, amire illik tudni a választ

Jól ismered az Európai Uniót? Most letesztelheted a tudásodat.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük