5 káprázatos látnivaló Erdélyben, ami páratlan a világon: egyszer az életben látni kell

Egyedülálló természeti képződmények, amelyek lenyűgözik a kirándulókat.

GettyImages-1162152060
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Erdély bővelkedik a páratlan szépségű látnivalókban. Természetjáróknak maga a Paradicsom, de a kultúráért, hangulatos falvakért és városokért rajongók is találhatnak maguknak kihagyhatatlan attrakciókat. 

Többek között eldugott kis falvak, páratlan gyógyvizek, lélegzetelállító tájak jellemzik Erdélyt, nem csoda, hogy aki egyszer járt már ott, újra és újra fel szeretné keresni. A turisták által legkedveltebb helyszínek mellett rengeteg lenyűgöző látnivaló vár még felfedezésre. Ha aktív pihenésre, közeli úti célra áhítozol, ezeket a helyeket érdemes lehet felvenned a bakancslistádra.

Székelykő

Székelykő a Torockói-hegység része, Torockótól keletre emelkedik, 1129 méter magas, kopár hegycsúcs. Torockó festői szépségű falu, ahol Székelykő miatt mindennap kétszer kel fel a nap. Miután megjelenik, elbújik a hegy mögött, majd újra láthatóvá válik. Erről a jelenségről Jókai Mór is beszámolt az Egy az Isten című regényében. 

26076386 41e828fa767f2d33afe6f8e33129445c xl
Fotó: Indafotó/olzsi

Székelykő leginkább mészkőből áll, amely különböző geológiai korokból származik. Torockó főteréről kijelölt túraútvonal indul felfelé, a hegy megmászásához azonban edzettség szükséges. A fentről feltáruló panoráma minden fáradságért kárpótolja a kalandorokat. 

Kolibica-tó

A Kolibica nevű kis falu a Beszterce folyó duzzasztógátja mellett, 900 méter magasan fekszik. Itt egyszerre van jelen a fenyvesekkel borított hegyvidék és a hűsítő tópart. A levegő kristálytiszta, ezért tüdőbetegek számára kifejezetten ajánlani szokták a falvacska meglátogatását.

Lake Colibita - overlooking the dam
Fotó: Wikipédia/Danretegan

A tó vizében nyáron fürdeni lehet, valamint csónakázásra is alkalmas. A környéken turistákkal szinte elvétve találkozni, így annak, aki békés közegben, friss levegőn szeretne megpihenni, ideális úti cél. 

Madarasi-Hargita

A Madarasi-Hargita a legnépszerűbb hegycsúcs a Hargitában, a székelyek szent hegye, kopjafákkal, keresztekkel ékesített zarándokhely. A Hargita hegység és Székelyföld legmagasabb pontja, szezonban rendkívül látogatott síközpont. A Hargita jellemzői az eredeti vulkáni formák, kráterek, vulkáni lejtők és tufapadok.

12210395 07c074ba1cc6635e74cd5eeb9db8324d xl
Fotó: Indafotó/csiri40

Az 1801 méter magas Madarasi-Hargita csúcsáról lebilincselő kilátás nyílik a Görgényi- és a Gyergyói-havasokra, a Hagymás-tetőre és a Hargita-fennsíkra is. Felfelé lucfenyőerdőkön át vezet az út, a csúcson főleg cserjék találhatók, például törpe boróka. Körülbelül 1700 méter magasságban panziók és turistaházak várják a megpihenni vágyókat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Súgó-barlang

Székelyföldön nem sok látogatható barlang van, a Súgó-barlang az egyik legszebb ilyen képződmény. A járatrendszer a Sípos-kő hegy délnyugati nyúlványában húzódik. Gyergyószentmiklósról autóval körülbelül fél óra az út. A cseppkőbarlang jelenleg valamivel több mint 1000 méter hosszú, de folyamatosan kutatják.

194123 0c05033b8887408f3fe2b5985f918585 xl
Fotó: Indafotó/devi

Négyemeletes rendszer, ami nagyjából 65 millió évvel ezelőtt, a paleocén korban alakult ki. Nevét a helyiektől kapta a bent hallható susogó hang miatt, amit a huzat és a víz zúgása okoz. A barlang mellett menedékház és tanösvény is található. Belsejében a hőmérséklet alacsony, a páratartalom viszont magas.

Medve-tó

A Medve-tó Maros megyében, Szovátán található. Nevét formája után kapta, az ugyanis kiterített medvebőrhöz hasonló. Vize állítólag gyógyhatású, meddőségre és reumatikus panaszokra is ajánlják.

13395213 b5c56ff49078d70ecbf659293642cd1f xl
Fotó: Indafotó/Koko1955

Ez a világ legnagyobb heliotermikus tava, ami annyit tesz, hogy a felszínhez közeli része a napsütés hatására jócskán felmelegszik, ráadásul a beömlő patakok miatt fent kialakul egy édesvízréteg is, ami nem elegyedik az alul lévő sós vízzel. A Medve-tó vizének felső két métere akár 35 fokos is lehet. A környék természetvédelmi terület, ami egy óriási sókarszton fekszik, ezért Sókárpátoknak is szokás hívni. Kedvelt kiránduló- és üdülőhely.

Erdély kis mesekastélya a Tündér-völgyben

Egészen varázslatosan hangzik, a Tündér-völgyet mégis kevesen ismerik itthon. Egy erdélyi kirándulás alkalmával nemcsak azért csábít felfedezésre, mert gyönyörű természeti adottsági vannak, de az ott található kis kastély is lehengerlő látvány.

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary. Képek forrása: Indafotó/olzsi, Wikipédia/Danretegan, Indafotó/csiri40, Indafotó/devi, Indafotó/Kokó1955)

Ezt is szeretjük