Elképesztő magyar lelet! Tutanhamon kincseihez hasonlítja a világ
A fejedelmi szkíta aranykincseket most még élőben is megnézheted itthon.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Utoljára látható Magyarországon az Emberek aranyban című kiállítás, a tárlat a szkíta fejedelmi sírokból előkerült leleteket mutatja be. E tárgyak segítségével az érdeklődők bepillantást nyerhetnek egy több ezer éves, lovas nomád birodalom különös életébe, szokásaiba is.

A lovas nomád népek aranykora alapjaiban határozta meg a nyugati és a keleti civilizációt egyaránt. A keleti sztyeppék aranypompába temetett fejedelmeinek 2500-3000 éves kincsei tekinthetőek meg Krym Altynbekov professzor kiállításán.

A tárlat alternatív szemszögből keres válaszokat a magyarság eredetére, múltjára. Megtekintői átfogó képet kaphatnak az ókori világ lovas nomád birodalmáról. A kiállítás apropóját, különlegességeit és a szervezőjével készített interjút ide kattintva megtekintheted.

A nem mindennapi kiállítás egyébként 2012-ben volt látható Budapesten a VAM Design Centerben, majd Debrecenben a Kölcsey Központban, Keszthelyen a Festetics-kastélyban, Balatonszemesen a Bujdosó Magtárban, Veszprémben a Laczkó Dezső Múzeumban, Tatán a Kuny Domonkos Vármúzeumban, Budapesten a Magyarok Világszövetsége székházában, a Magyarok Házában, Békéscsabán a Munkácsy Mihály Múzeumban és idén a nagy sikerű bemutatók után, hazaszállítása előtt utoljára ismét Budapesten, az AVE Kiállítóházban tekinthető meg.

A kiállítás helyszíne: AVE Kiállítóház (1065 Budapest, Hajós utca 21.)
Időpontja: 2016. szeptember 2-december 31.
Nyitva tartás: minden nap (hétfőtől vasárnapig) 10:00-20:00 óráig

Hogy miért kell feltétlenül látni mindezt?

Egy olyan különleges kultúráról kaphatsz képet, amelyben már 2500 éve ingben és nadrágban járt egy nép, amely évezreden át uralt kétkontinensnyi területet. Megismerhetsz egy olyan, korai társadalmat, ahol a férfi és a nő egyenrangú és egyenértékű volt. A leletegyüttes kincseit a Tutanhamon-lelethez hasonlította a világ, mindezt pedig most te is megnézheted, megtapasztalhatod és átélheted.

A kiállított leletek a kazahsztáni - kurgánoknak nevezett - halomsírok mélyéről előkerült páratlan kincsek reprodukciói. Issyk-kurgánból és a Berel mellett feltárt - világviszonylatban is ritkaságszámba menő - lovas temetkezés leleteiből származnak.

Betekinthetsz a feltárásba is

Időutazáson keresztül repítenek íjfeszítő kultúránk és a kazah nép eredőjének mondható, sztyeppei lovas-nomád nemzet 2500-3000 évvel ezelőtti fejedelmi világába, mely az ókor bölcsőjének tekinthető. Megelevenedik számos lelőhely, valamint a látogatók betekintést nyernek a feltárás, a beazonosítás, a leletmentés, a konzerválás és a reprodukció munkafázisainak technológiájába is.

Megismerhetik továbbá azt az emberfeletti munkát, melynek köszönhetően a három-négyezer éves szerves leletek, a fából, bőrből és vászonból lévő temetkezési emlékek is fennmaradhattak. 

A bemutatott tárlat bizonyítja a hatalmas erejű sztyeppei kultúra művészi alkotásainak tökélyét, máig utánozhatatlan egyediségét, megfejtetlen ékszerkészítési technológiájának titkát, valamint színes képet ad a szkíta és türk eredetű népek életéről, kultúrájáról, gazdagságáról.

A tárgyak hitelességét Krym Altynbekov restaurátor privát intézete, az Ostrov Krym intézet szavatolja. Krym Altynbekov nevéhez fűződik az 1969-ben, Issyk falu mellett feltárt Aranyember végleges rekonstrukciója, a bereli sírmező leleteinek konzerválása, ő mentette meg 2012-ben a Mongólia területén talált türk fejedelmi mauzóleum festett agyaghadseregét, valamint készítette el a H. Parzinger által megtalált és az évszázad leleteként ismert Arzhan II kurgán szkíta fejedelmi sírjának rekonstrukcióját is.

Ezt is szeretjük