A 10 legizgalmasabb séta a Föld gyomrában
Hihetetlen képekkel!
A természet és az ember egyaránt alkotott elképesztő, földalatti világokat. Most te is felfedezheted őket!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem csak a föld felszínén kirándulva szerezhetsz életre szóló élményeket - a mélység is felfedezésre csábít.

Akár az emberi kreativitás teremtő erejébe, akár a természet határtalan szépségeibe szeretnél belefeledkezni, a föld alatt is megteheted, ha megejtesz egy sétát a következő páratlan helyeken.

Földalatti Város, Montreal, Kanada

A kanadai Montreal alatt valóságos földalatti birodalom található, nem véletlen, hogy hivatalosan is Földalatti Városnak hívják a világ legnagyobb, ember építette felszín alatti hálózataként számon tartott helyet.

A 32 kilométeres alagútrendszerben, melybe a 120 bejárat egyikén léphetsz be, naponta csaknem 500 ezer ember fordul meg, köszönhetően a bevásárlóközpontoknak, bankoknak, szállodáknak, közhivataloknak és múzeumoknak, de mindezeken kívül egyetemek is működnek benne, sőt, metró-, vasút- és buszállomásnak, valamint egy jégkorongpályának is otthont ad.

Mamut-barlang Nemzeti Park, Kentucky, USA

A Nagy Sugárút és a Fagyott Niagara helynevek is sejtetik, milyen is lehet a világ leghosszabb alagútrendszere. Az előbbi neveken is illetett Mamut-barlang legkorábbi része tízmillió évvel ezelőtt alakult ki, 9,5 millió évvel a Homo sapiens megjelenése előtt.

Balra a Mamut-barlang, jobbra a földalatti város egyik bejárata

A nemzeti park 1981 óta az UNESCO Világörökség listáján szerepel, a 220 négyzetkilométer alapterületű, különleges alakú cseppkövekben gazdag Mamut-barlanggal együtt, mely nevét hatalmas kiterjedésének köszönheti. A barlangot az amerikai őslakosok mintegy négyezer évvel ezelőtt fedezték fel.

Az Aktun Chen Eco Park barlangjai, Yucatán, Mexikó

Ha a világ egyik legkülönlegesebb barlangrendszerét szeretnéd látni, mindenképp keresd fel egyszer életedben a mexikói Aktin Eco Parkot, ahol földalatti folyók - a helyiek nyelvén cenoték - mellett sétálhatsz, és a kristálytiszta vízen át a természetes kutak fehér fenekére is lenézhetsz. A béke uralkodik a függő és álló cseppkövek, kövületek és denevérek valószerűtlen világában, az érintetlen esőerdők alatt. A barlangokat gyalogosan és búvárkodva is felfedezheted. Cancúnból szervezett túrák indulnak a területre, de ugyanitt autót is bérelhetsz.

Cu Chi-alagutak, Vietnam

Csapóajtón átbújva mászhatsz le a végig szűk, fojtogató alagútrendszerbe, egyúttal így léphetsz be a földalatti faluba, melynek van konyhája, hálóterme, tanácsterme és kórháza is.

Balra az Actun Chen Eco Park barlangja, jobbra egy Chu Chi-alagút bejárata

Az 1954-től 1974-ig tartó vietnámi háború ideje alatt sok ezer észak-vietnámi katona kapott elhelyezést a kétszáz kilométeres alagútrendszerben. Bár többször is bombázták, nem sikerült elfoglalni a földalatti falut, mely ma már történelmi emlékhely.

Hannan, Északi akna, Kalgoorlie, Ausztrália

Harminc métert kell ereszkedned egy ketreclifttel ahhoz, hogy abba a turisták számára is megnyitott tárnába juss, melyet az ausztrál aranyláz idején, a 19. században vájtak. Nagyszerű élményben lehet részed, ha saját kezűleg próbálsz meg aranyat keresni. Sőt, az sem lehetetlen, hogy sikerrel járj, ugyanis mindmáig Kalgoorlie adja a világ aranytermelésének 10%-át.

Wieliczkai sóbánya, Krakkó, Lengyelország

A só csaknem olyan szerepet játszott a középkorban, mint ma a kőolaj. Wieliczka a lengyel sóbányászat egyik központja volt, ahol a kilenc évszázadnyi munka során hatalmas járatokat és termeket ástak ki, mintegy 134 méteres mélységbe hatolva.

Balra a Hannan-akna részlete, jobbra a wieliczkai sóbánya egy belső tere

Évente több mint egymillióan látogatják az UNESCO Világörökség listáján is szereplő helyszínt, ahol tavakat, kápolnákat, sóból faragott szobrokat láthatsz, de működik benne asztmás és allergiás betegek számára szanatórium, emellett egy páratlan akusztikájú koncertterem is.

Berlini atombunker, Németország

Néhány perc alatt hozzászokhatsz a félhomályhoz az 1971-ben, a hidegháború idején épült sugárbiztos bunkerben, melyet berlini utazásod során mindenképp érdemes felkeresned, ha nem félsz attól, hogy a halotti csöndben a hideg csontjaidat is átjárja. A keskeny, többszintes emeletes ágyakon 3562 embernek jutott volna hely. Atomcsapás esetén a bunker 14 napig működött volna, utána mindenkinek ki kellett volna mennie a sugárfertőzött, romos Berlinbe. A bunker meglátogatása felejthetetlen, ugyanakkor hátborzongató élmény.

Párizs csatornái, Franciaország

Naponta 1,2 millió köbméter szennyvíz ömlik át a 2092 kilométer hosszú párizsi csatornahálózaton, melynek egyes szakaszait - a híres és rémisztő, emberi csontmaradványokkal burkolt katakombákon kívül is - a turisták is látogathatják.

Balra a berlini bunker, jobbra egy párizsi alagút

Ilyen az a 139 méteres szakasz is, melyet működés közben is láthatsz, sőt, akár olyan kézi szerkezeteket is kipróbálhatsz, melyek mozgásba hozzák a csatornarendszer technikai elemeit. Ha a finoman fogalmazva is csípős szag nem rettent el, tegyél itt is egy sétát.

Római katakombák, Olaszország

Ha Rómába látogatsz, mindenképp járd végig az örök város alatt található nekropolisz emeletes termeit és templomait, ahol magad elé képzelheted a kereszténység korai századait, amikor Róma még veszélyes volt a hívők számára, és ezernyi mécses világította meg e búvóhelyeket. Ne mulaszd el megnézni a falfirkákat, a sok ezernyi imát, melyet különféle rangú és rendű emberek írtak, a pápáktól kezdve a vízvezeték-szerelőkig.

Kheopsz-piramis, Gíza, Egyiptom

Az egyiptomi piramisok meglátogatása életre szóló élmény, így, ha teheted, ejtsd meg mielőbb. Ereszkedj le száz méteres mélységbe az egy méter széles folyosón, egészen az ókor egyetlen megmaradt csodájának gyomrába. A lenyűgöző belső szentélyben az ezer kilométerre lévő Asszuánból származó gránitkőből faragott szarkofág áll.

Balra a római katakomba részlete, jobbra a Kheopsz-piramis belseje

Az alapterületét tekintve az Empire State Buildingnél harmincszor nagyobb piramis ötezer éve épült, arról pedig, hogy miképp, számtalan spekuláció született az évszázadok során.

Cikkünk az Életre szóló kalandok - 500 látnivaló a világ minden tájáról című könyv alapján készült.

A kötet viharvert, sokat látott utazók élményeiből válogat. Ha segítségével te is nekivágsz az útnak, a simogató-borzongató kalandokon túl étek- és borkóstoló túrákon is részt vehetsz, és messzi tájak kultúráit is felfedezheted. A könyv minden fejezete más-más utazási módot és témát mutat be, melyek között a művelődéstörténetben búvárkodók épp úgy fellelhetik álmaik utazásait, mint a tudomány és a történelem ínyencei. A top 10-es listákon még a leghóbortosabb kalandor is rátalál a neki való csemegére: a világ tíz legjobb liftezésére, legszebb hídjaira vagy épp legszebb ókori útjaira. Ha pedig még életed legnagyobb pillanataira is szeretsz alaposan felkészülni, ajánljuk figyelmedbe a National Geographic utazóinak hasznos tanácsait.

Kiadja a Geographia Kiadó.
A könyv ára 7900 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük