4 sosem látott, elképesztő természeti jelenség
Meghökkentő képekkel
Villódzó égbolt, végeláthatatlan hullám, helyi furcsaságok - íme, a természet, ahogy még soha nem láttad.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bolygónk számos hihetetlen természeti csodát rejt, legyen szó monumentális és félelmetes, furcsa vagy épp álomba illően meseszerű, szemet gyönyörködtető megnyilvánulásokról. A következő négy egyedülálló jelenség a legritkábbak közé tartozik, részben azért, mert csupán a világ adott pontjain látható. Ha nem akarsz hinni a szemednek, a következő úti célokat mindenképp keresd fel egyszer.

A végtelen hullám
A fekete nap
Villámzóna
Marokkói kecskék

A végtelen hullám - Brazília

A brazíliai őslakosok által csak Pororocaként emlegetett bámulatos természeti jelenség elnevezése nagy, romboló, pusztító zajt jelent, mely nem meglepő, hiszen egy fergeteges erővel bíró, számos veszélyt rejtő hullámot takar, melynek dübörgő érkezését már körülbelül harminc perccel előre hallani lehet. A végtelen hullám - mely egyben a világ leghosszabb hulláma - az Amazonas folyón évente két alkalommal figyelhető meg, február és március között, kialakulását pedig az Atlanti-óceán ár-apály mozgása, az óceán áramlatának, illetve a folyó folyásirányának összetalálkozása idézi elő.

A naponta 45 percig megfigyelhető, négy méter magas és 13 kilométer hosszú hullám megjelenése a szörfösök egyik legnagyobb kihívásának számít világszerte. 2003-ban egy merész sportoló 12,5 km/h-s sebességgel utazhatott a hullámokon, több mint fél órán keresztül, mely teljesítménnyel rekordot állított fel. Azonban - bár tény, hogy páratlan kihívás - cseppet sem veszélytelen a hullámot meglovagolni, mivel rengeteg törmeléket is magával hoz az ár, sőt, gyakran óriási fatörzseket, rönköket is.

A fekete nap - Dánia

Az úgynevezett Black Sun, vagyis fekete nap jelensége a világon egyedül Dániában látható, pontosabban az ország nyugati részének ártéri területein.

Az eget elsötétítő, hatalmas fekete gomolyagok és formációk napnyugta előtt körülbelül fél órával jelennek meg, köszönhetően az európai seregélyek különleges alkonyati rituáléjának.

A délről idevándorló madarak március és április közepe, illetve szeptember-október tájékán gyűlnek össze, miután a nádasokban elegendő élelmet gyűjtöttek, illetve, mielőtt nyugovóra térnek a réteken. A seregélyek az év két kiemelt szakában pontról pontra vándorolnak, így nehéz előre meghatározni, pontosan hol is bukkannak fel legközelebb, így, ha Dániába látogatsz, és szeretnéd megcsodálni a különleges jelenséget, érdemes utazási irodákban tanácsot kérned, majd olyan helyi idegenvezetőt felkeresned, aki nyomon követi a madarak vándorlását.

Villámok állandó harca - Venezuela

A venezuelai örök viharként emlegetett, félelmetes, ugyanakkor csodálatos természeti jelenség a Pororocához hasonlóan egyedi, hiszen a világon kizárólag itt, egy mocsaras vidéken figyelhető meg. Az év közel felében, vagyis körülbelül 140-160 éjszakán kerül sor a villámok rettentő égi, fényes csatájára, melynek során hosszú órákon át, szinte szakadatlanul villámlik - több mint 280-szor óránként.

Az állandónak mondható vihar fényei - melyek a 13 ezer négyzetkilométeren fekvő Maracaibo-tó és a Catatumbo-folyó találkozásánál jelennek meg - bizonyos esetekben akár még 400 kilométeres távolságból is láthatóak.

A lenyűgöző vihar, mely látványnak sem utolsó, bolygónk egyik legnagyobb generátoraként funkcionál, hiszen a több mint egymillió villámcsapás egyenként 400 ezer amper áramerősséget hordoz magában. A venezuelai kormány azt reméli, hogy a térség az UNESCO Világörökség listájára is felkerül, a jelenség ugyanis abból a szempontból is egyedülálló, hogy segít regenerálni a bolygó ózonrétegét.

A világ legkülönösebb fái - Marokkó

Bár Marokkó kulturális látnivalókban is bővelkedik, az ide látogató turisták többsége legalább ilyen kíváncsi az ország egyik legnépszerűbb, ugyanakkor legfurcsább látványosságára, azokra a kecskékre, melyek előszeretettel másznak fel az úgynevezett argánfákra.

Egy fán egyszerre akár tíznél több kecske is lakomázhat, ugyanis elsődleges céljuk az azon található gyümölcsök elfogyasztása, mely leginkább az olívához hasonlít. A helyi gazdálkodók követik a kecskéket, ugyanis azok meghagyják és kiköpik a termés magját, melynek olajából az élelmiszeripar és a kozmetikai ipar állít elő különféle termékeket.

A fák a túlszüretelésnek köszönhetően veszélyeztetettnek számítanak, amire ma már több természetvédő szervezet is igyekszik felhívni a figyelmet. Ha Marokkóba látogatsz, a különös fákat és a rajtuk legelésző kecskéket a Marrakeshből Essaouirába tartó út mentén is megpillanthatod.

OLVASD EL EZT IS!

balls pyramid
  • ausztrália
  • sziget

Az utolsó paradicsom

Ezt is szeretjük