Egy férfitestrészről nevezték el a falut? 3 pajzán település Magyarországon

A helységnevek nem csupán humoros áthallásokkal bírhatnak.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy település elnevezése nagyon is árulkodó lehet: a történettudomány és a néprajz sok információt nyerhet keletkezéséből, az első birtokosok neveiből, de akár a falu nagyobb sorsfordulói is nyomot hagyhatnak a helységnévben.

Herédi templom
Az egykori herédi kastély
Heréd turisztikai táblája

Eleinte nem volt semmiféle névadási szabályozás, így a településnevek a helyiek spontán ötletei alapján kerültek a köztudatba, később persze ezek változhattak a törvényi formulák révén. Sokszor egészen prózai forrása volt egy-egy névadásnak, de a helyiek fantáziája nem egy eredetmondát gondolt tovább.

Mi köze Herédnek a férfiakhoz?

Heréd, a Hatvantól néhány kilométernyire fekvő Heves megyei település neve egy 1138-ban keltezett oklevél 1329-es átiratában bukkan fel először Kerudy, majd Herudy alakban, csak 1461-ben említik Herédként. A szó a palóc népnyelvben eredetileg valamilyen foglalkozási ágat vagy eszközt jelenthetett - vagyis eszerint nincs sok köze a férfi testrészhez, míg mások úgy tartják, a kétértelmű falunév a kényelmes életmódot folytató lusta herékre utal.

Az írásos emlékek szerint a település lakói a honfoglalás idején pásztorkodással foglalkoztak: az állatokat a dús legelők felé terelték, melyekből nem volt hiány a falu környékén, a lóherében bővelkedő mezők pedig végül nevet adtak a községnek. Ha Heréden jársz, a Hősök szobrát és a 18. századi római katolikus templomot semmiképp se hagyd ki.

Ondódi eredetmondák

A pejoratív asszociációk szinte kikerülhetetlenek a Hajdú-Bihar megyei Ondód kapcsán. Olyannyira, hogy a helyiek egy időben komolyan fontolgatták a településnév megváltoztatását a település korábbi - Kishegyes - elnevezésére, de a Földrajzinév-bizottság elutasította a javaslatot.

Ma Ondód már Debrecen egyik városrésze, eleinte viszont csak pusztaság volt, melyet a város polgárai között osztottak szét a házak után. A hivatalos változat szerint a név eredete egykori tulajdonosához köthető: bár erre nincs közvetlen bizonyíték, úgy tartják, hogy a terület egykor Ond vezér birtoka lehetett. Utóbb megkapta a -d kicsinyítő képzőt, így a 13. században már Ondódként említik. A frivolabb eredetre alapozó változat sem egészen pejoratív, a hímivarsejtet jelentő szó eredetileg ugyanis korpát, durvára őrölt lisztet jelentett, így megeshet, hogy a lisztkészítés körülményei vagy folyamata lehetett a névadás kiindulópontja.

Naplemente Debrecen mellett: Ondód ma a város része
Ajaki táncosok
Ünnepség Ajakon

Mi ihlette Nagyajak nevét?

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ajak egy nagyközség Nyíregyházától 42 kilométer távolságra. A mezőváros jellegű települést 1270-ben említik először Ayac formában, 1299-ben pedig a nagyváradi káptalan már Kis Ajak és Nagy Ajak nevét is leírja egy oklevélben, melyek ma is létező részei a községnek. A nevet elsősorban az Ajak családnévből eredeztetik, Ajak Miklós földbirtokosra utalva, de nem vetik el annak a lehetőségét sem, hogy a helységnév forrása valójában az ajak köznév volt.

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Utóbbi egy származékszó, mely nem csupán száj értelemben volt használatos: az aj, vagyis nyílás szóból jött létre kicsinyítő képzővel, mely éppúgy jelentett völgyet, mint rést vagy szűkületet, a helynévadásnak pedig gyakran volt földrajzi indíttatása. Csak később szűkült le az ajak jelentése, így bármilyen elmésnek is tűnik a gondolat, a falurész nevének aligha lehetett csókos száj vagy női testrész az ihletője. Ha még több pajzán falunévre vagy kíváncsi, kattints ide!

Képek: hu.wikipedia.org Heréd szócikke, Pas-6; www.orszagalbum.hu, drinker; www.ajak.hu.

Ismersz még vicces vagy épp pirulós faluneveket?

Ezt is szeretjük