Balatoni nyaralás? Egy nyomós ok a déli part mellett
Amire nem gondolsz
Megosztunk veled egy hasznos infót Somogy megyéről.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Balatoni borok? Zamatos badacsonyi szürkebarát, ásványos kéknyelű, élénk csopaki rizling. A magyar Toszkánának is nevezett Balaton-felvidék napérlelte borai az elmúlt évszázadokban méltán tettek szert elismertségre hazai és nemzetközi körökben. Arról azonban sokszor megfeledkezünk, hogy a magyar tenger túlpartjának természeti adottságai is igen kedvezőek borászati szempontból.

Balatoni nyaralás vagy tavaszi kiruccanás tervezésekor jusson eszedbe a könnyed, virágos jegyekkel színezett, muskotályos ízvilágú szó: Dél-balatoni Borút.

Sok évszázados dél-balatoni szőlőtermesztés

A tihanyi apátság alapító levelében található arra vonatkozó utalás, hogy ezen a borvidéken már a XI. században is termesztettek szőlőt. Nem véletlen, hogy a Balatont délről ölelő Somogy megye címerében is megtalálható a szőlővessző és a szőlőfürt.

A ma itt működő borászatok nagy része a rendszerváltáskor felbomló állami gazdaságok kisebb-nagyobb területeit vásárolta fel, azon kezdte meg az önálló - sok esetben családi - szőlőművelést.

Dél-balatoni borászatok

A borászatok között megtalálhatóak az olyan ismertebb nevek, mint a Konyári Pince, a Garamvári, illetve a Légli Szőlőbirtok, de említhetjük a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészetet is. Mellettük pedig egyre több olyan még kevéssé ismert, de kiváló borokat kínáló vállalkozás is felsorakozik, mint a 2010-ben alapított Buzás Szőlőbirtok vagy a Rádpuszta Szőlőbirtok, amely az idei évben hoz először forgalomba balatonboglári védett eredetű palackos borokat. A Dél-balatoni Borúthoz tartozó pincészetek teljes listáját itt találod.

Dél-Balatoni Borút Egyesület

A Dél-Balatoni Borút Egyesület 1999-ben alakult. Szakmai vezetői a borút állomásait szigorú minősítési szabályok alapján választják ki. A Balaton déli partja mentén közel 40 minősített borúti állomáson - pincészetekben, éttermekben, szálláshelyeken és kézműves műhelyekben - várják a borvidék szőlő- és borkultúrája, a táj hagyományai iránt érdeklődő látogatókat.

A Dél-balatoni Borút állomásai

A borút állomásai közé tartoznak a következő települések: Balatonboglár, Balatonföldvár, Balatonkeresztúr, Balatonlelle, Balatonszárszó, Balatonmáriafürdő, Balatonszemes, Kéthely, Kőröshegy, Kötcse, Ordacsehi, Rádpuszta, Szőlősgyörök, Szőlőskislak, Zamárdi.

Tavaszi-nyári boros programok a Balaton déli partján

Ha kedvet kaptál egy kis balatoni borozáshoz, a következő hónapokban az alábbi gasztronómiai programokat ajánljuk figyelmedbe a magyar tenger déli partján - természetesen a lista távolról sem teljes.

  • Május 9-10. - Kultkikötő Piknik - Balatonföldvár
  • Június 13. - Máriai Merlot Rose Fesztivál - Balatonmária
  • Július 4. - Balatoni halak napja - Balatonföldvár
  • Július 24-26. - Rosé Fesztivál - Zamárdi
  • Augusztus 1-9. - XXIII. Balatonlellei Borhét - Balatonlelle
  • Augusztus 19-23. - Balatonboglári Szüreti Fesztivál – Balatonboglár

Leadkép: www.orszagalbum.hu/araneus
Facebook-kép: www.orszagalbum.hu/Simi

Ezt is szeretjük