Több mint ezer Csokoládé-hegy magasodik Bohol szigetén: meghökkentően szabályos formájuk mindenkit ámulatba ejt
A festői sziget különleges képződményei madártávlatból varázslatos látványt nyújtanak.

bohol csokoládé-hegyek
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Fülöp-szigetekhez tartozó Boholt évről évre rengeteg turista keresi fel. A festői szigetet gyönyörű, fehér homokos strandjai teszik különösen népszerű úti céllá, ám különleges domborzata is jócskán fokozza vonzerejét.

A sziget középső részén ugyanis csokihalmokra, bonbonokra emlékeztető kisebb-nagyobb kúp vagy félgömb alakú képződmények magasodnak, ezek a Csokoládé-hegyek, amelyek madártávlatból varázslatos látványt nyújtanak. 

A különleges Csokoládé-hegyek

Bohol a Fülöp-szigetek egyik tartománya, egyben a 10. legnagyobb szigete is. 75 kisebb sziget veszi körül, amelyek a fennhatósága alá tartoznak. A fővárosa Tagbilaran. Híres Csokoládé-hegyei a középső területein találhatók, Bohol legérdekesebb természeti képződményei közé tartoznak. Szerepelnek a zászlón és a szuveníreken is. Becslések szerint a számuk körülbelül 1200 és 1700 közé tehető, egy ötven négyzetkilométeres területen sorakoznak egymás mellett.

Nem túl magasak, a legnagyobb is csak 120 méteres, átlagosan a 30-50 méteres magasságot érik el. Ami igazán különlegessé teszi őket, az a valószínűtlenül szabályosnak tűnő formájuk, amibe fák és bokrok sem zavarnak bele, hiszen a mészkődombok tetején csak fűfélék nőnek, amelyek a száraz évszakban kiszáradnak, bebarnulnak, így a halmok még inkább csokoládédesszertekre hasonlítanak. A különös dombok alsóbb lankáin fák is élnek. Tengeri üledékes, majd a természeti erők által erodálódott mészkő képződmények ezek, ám további érdekesség, hogy a Föld sok hasonló eredetű hegyével ellentétben itt nem jellemzők a barlangok.

A cikk az ajánló után folytatódik

A dombok közötti síkságon egyébként rizst és kukoricát termesztenek. A Csokoládé-hegyek fokozottan védettek, így felmászni nem lehet rájuk, kilátópontról vagy a levegőből tekinthetők meg, utóbbira szervezett sárkányrepülős túrákon van lehetőség.

A szerelmes óriás könnyei

A Csokoládé-hegyek kialakulása nemcsak a kutatókat foglalkoztatta, hanem a helyieket is. Ők tudományos elméletek, geológiai folyamatok leírása helyett legendákkal magyarázzák a születésüket. Az egyik szerint két veszekedő óriás napokon át sarat, köveket és sziklákat dobált egymáshoz, amelyek összetapadtak, majd létrehozták a ma is látható dombokat. A másik történet főszereplője egy olyan óriás, aki egy halandó lányba szeretett bele. A lány azonban megbetegedett és elhunyt, az óriás pedig sírva gyászolta. Minden földre hullott, megszáradt könnycseppjéből egy-egy domb formálódott. 

Boholon a fehér homokos strandokon, a vízeséseken és a Csokoládé-hegyeken túl is van látnivaló. A növény- és az állatvilág változatos, élnek itt például apró koboldmakik. A turisták kiemelt figyelmét élvezi a Loboc-folyó, ami Carmen városában ered. Színes programokat szerveznek rajta, az evezésen túl például sétahajókázást, jógaórákat, kulturális előadásokat. A szigeten 2013-ban erős földrengés pusztított, megsemmisítve épített nevezetességeket, műemlékeket is. 

Ukrajna Maldívja, a Dzharylhach-sziget

Talán kevesebben tudják, hogy van egy lakatlan sziget a Fekete-tengeren, amit Ukrajna Maldívjaként is emlegetnek, különlegességét pedig többek között annak köszönheti, hogy bár a turisták felkereshetik, nagyrészt érintetlen.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük