Soha sem tértek vissza a lakók: ma így néznek ki Csernobil körül a szellemtelepülések

Egyre több turista keresi fel a borzalmas katasztrófa helyszínét.

Soha sem tértek vissza a lakók: ma így néznek ki Csernobil körül a szellemtelepülések
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Csaknem 31 évvel ezelőtt, 1986. április 26-án történt a csernobili katasztrófa Ukrajnában, mely akkor az Ukrán-Szovjet Szocialista Köztársaságként a Szovjetunió része volt. A balesetet követően csak másnap indult meg a környező települések evakuálása, és ezzel a vidék szinte teljes elnéptelenedése.

A katasztrófa 30 kilométeres körzetében teljes kitelepítést rendeltek el, ám nagyjából háromszázan nem voltak hajlandóak elhagyni a lakhelyüket. Ezt a területet mára nagyrészt visszahódította magának a természet, a romokat erdő borítja. A sugárzás itt olyan erős, hogy a becslések szerint nagyjából csak húszezer év múlva lesz biztonságos az emberek számára. 

A tiltott zóna ma

A kitelepítés nagyjából 2600 négyzetkilométernyi területet érintett. Ezt három körzetre osztották fel. A legbelső, fekete zóna lakói sohasem térhettek vissza, a piros körzetben a sugárzás normalizálódását követően kaptak engedélyt a visszatérésre, míg a viszonylag biztonságos kék zónában helyezték el a kitelepítetteteket. A teljes evakuálás 91 200 embert érintett, akiknek több mint fele sohasem tért vissza egykori lakóhelyére, így ők egy újonnan épült városban és távolabbi falvakban telepedtek le.

A még mindig veszélyesnek tartott részekre sokáig tilos volt visszaköltözni, ám ma már az állam megtűri az itt élőket, akiket samoselynek neveznek. Ők ma nagyjából háromszázan vannak, ám számuk rohamosan csökken, átlagos életkoruk 63 év. A zónában mindössze egyetlen egy feljegyzett szülésről érkeztek hírek, amikor egy 46 éves nő egészséges kislánynak adott életet. A legtöbben, 136-an Csernobilban élnek, míg mások - egy-két, néha tíz család - az egykori városokban, falvakban telepedtek le. A területre rajtuk kívül nagyjából háromezer ember jár dolgozni. Kattints a képre, és nézd meg, milyen állapotban van most a vidék!

Ezt is szeretjük