18

Csak felnőtteknek!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

A világ 4 legbűnösebb városa

Óriás képgalériával

Vannak helyek a világban, melyek kulturális vagy épp természeti látnivalóik helyett valami egészen mással csábítják az utazókat.

A bukás előtti Rómától az alvilági Párizson át egészen a maffia fénykorának Chicagójáig minden kornak megvoltak a maga bűnös városai, melyek a szabadság, a szerencse és a határok nélküli élvezetek ígéretével vonzották messze földről a világ elveszett lelkeit.

A 21. században sincs ez másként, sőt, a korszellem talán még szabadabb utat engedett a hedonista, dekadens atmoszféra furcsa fellegeinek, velük együtt pedig az éjszaka világának, a szerencsejáték, a mámor és a könnyű kapcsolatok központjainak.

A következő városok egyik arca - bár más látnivaló is akad utcáik között - épp erről híres. Azt, hogy mindezek miatt messziről elkerülni vagy épp felkeresni érdemesebb-e őket, döntsd el te magad.

A leghíresebb: Las Vegas, Amerikai Egyesült Államok

A nevadai sivatagban elterülő, több mint félmilliós Vegas évtizedek óta a nagybetűs bűnös város, melynek neve végleg összeforrt a kaszinók, a luxushotelek és az éjszakai élet világával.

A kalandorok paradicsomát - melynek neve spanyolul azt jelenti, A rét - 1905-ben hozta létre egy mormon hitközösség, mai sajátosságaitól meglehetősen eltérő céllal. Miután azonban a későbbi telepesek 1931-ben megnyitották az első kaszinót, majd a szerencsejátékot is legalizálták, nem volt megállás, mára pedig Vegas nemcsak, hogy Nevada legnépesebb városává, de a világ legnagyobb szórakoztató- és szerencsejáték-központjává vált.

A város legfontosabb látnivalóit a világhírű show-műsorokon, színházi előadásokon és revükön kívül a fényűző, tematikus kaszinók jelentik, melyek többsége a híres Las Vegas Sugárúton - a Stripen - helyezkedik el - ám ezen kívül is szinte mindenütt, még a repülőtéren is szerencsejáték-termekbe ütközik a látogató.

Annak ellenére azonban, hogy Las Vegas környéke még az űrből nézve is az egyik legvilágosabb pont a Földön, az Egyesült Államok legsötétebb és legromlottabb vidékének tekintik, köszönhetően többek között a felnőtt szórakoztatási formáknak, a nightkluboknak, az escort-szolgálatoknak, a legális fegyverkereskedéseknek, egyúttal annak, hogy a városban egész iparág épült a bűnös élvezetekre.

Szabadság és szabadosság: Amszterdam, Hollandia

Soha jobbat, és soha rosszabbat - tartja a mondás Hollandia híres, csatornákkal és biciklikkel tarkított kavalkádjáról. Az Amstel-folyó torkolatánál elhelyezkedő, Európa New Yorkjának is nevezett Amszterdamot az idelátogatók előszeretettel nevezik az öreg kontinens egyik legszínesebb művészeti és kulturális központjának - kiemelve példaként a rengeteg színházat, múzeumot, Rembrandt vagy épp Vincent Van Gogh munkáit -, azonban a hangulatok és a sajátos építészeti formák különleges világa mellett Nyugat-Európa bűnös városaként, illetve a drogok és a prostitúció fellegváraként is gyakran emlegetik.

Amellett, hogy világhírű vörös lámpás negyedében erotikus show-műsorok és lányok százai hívogatják egy-egy röpke találkára a felejteni vagy épp kalandra vágyó utazókat, a holland főváros bizonyos részein egymást érik az úgynevezett coffee shopok, ahol a betérő az étel, a sütemény vagy épp a délutáni kávé mellé egy adag marihuánát is rendelhet, elvileg egy csepp bűntudat vagy paranoia nélkül - hivatalosan azonban a legalitás csak a holland állampolgárokra vonatkozik, a turistáknak hazájuk törvényei szerint kellene viselkedniük.

Szex, drog, tequila: Tijuana, Mexikó

Bár Mexikó a világ kulturális és természeti kincsekben, valamint ősi ereklyékben egyik leggazdagabb országa, nevének említése kapcsán sokan a bűnözésre, a túlnépesedett városok rossz életkörülményeire, illetve a drog- és embercsempészetre asszociálnak. Így van ez a Mexikó nyugati felén található Tijuana esetében is, mely másfél milliós lakosságával a hatodik legnagyobb és a leggyorsabban növekvő város az országban, egyben világszinten is az egyik legforgalmasabb nemzetközi határ, melyen naponta körülbelül háromszázezren haladnak át.

Mivel az alkoholfogyasztásra vonatkozó korhatár az Egyesült Államokban érvényes 21 évről itt 18-ra csökken, hétvégenként amerikai fiatalok ezrei érkeznek egy mámoros éjszaka kedvéért az olcsó tequila világába, többek között az éjszakai kluboktól nyüzsgő Revolution Avenue-ra, illetve Tijuana híres vörös lámpás negyedébe, a La Coahuilába.

Bár a törvénynélküliség és a hedonizmus sztereotípiáját a város vezetése hosszú ideje próbálja lemosni utcáiról - többek között családorientált látnivalók létrehozásával -, Tijuana legnagyobb turisztikai vonzerejét a mai napig éjszakai élete jelenti. Mindemellett pedig azok a gyógyszertárak, melyek orvosi drogokat árulnak recept nélkül, az Egyesült Államokban tapasztalható áraknál jóval olcsóbban.

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Volt egyszer egy paradicsom: Pattaya, Thaiföld

A Bangkoktól 165 kilométerre, a Thai-öböl partján fekvő Pattaya egykor apró kis halászfalu volt, ám 1961-ben száz, a vietnámi háborúban harcoló amerikai katona érkezett a településre, hogy pihenjen és kikapcsolódjon. Természeti és egyéb szépségeinek köszönhetően a hely innentől kezdve évről évre népszerűbbé vált, a halászkunyhókat így idővel tengerparti luxushotelek, a bárkákat pedig jachtok váltották fel.

Pattaya állandó lakosainak száma csupán százezer fő körül mozog, ám a felmérések szerint mintegy háromszáz-ötszázezren tartózkodnak egy időben a városban, köszönhetően többek között a trópusi klímának, a családbarát szórakoztató-központoknak, a vidámparkoknak, a felső tízezer kikapcsolódását célzó golfkluboknak vagy épp a csodás botanikus kerteknek és orchideatelepeknek.

Sokan azonban a földi örömök egészen más formáit részesítik előnyben Pattayába érkezve, és a szabadtéri szórakozóhelyektől, bároktól és kluboktól nyüzsgő tengerparti övezetet veszik célba, vagy épp a város vörös lámpás negyedét, az erotikus revük, bordélyok és nightklubok széles tárházát felvonultató Walking Streetet, melynek köszönhetően az egykor békés, paradicsomi település ma a szexturizmus egyik legfőbb célpontjának számít a világon.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük