Olajat kerestek, gyógyvizet találtak - Képeken Bük elképesztő története
A Vas megyei kisváros 50 év alatt vált népszerű fürdőhellyé.

beauty and style
Top olvasott cikkek

- Hova utazol? Bük? De hát ott farkasok vannak!

Ha egy hasonló megjegyzés kapcsán benned is felmerül a kétely, hogy vajon farkastámadás elleni sprayt is csomagolj-e az úszódressz és a frottírköntös mellé, ha a népszerű fürdőhelyre kívánsz látogatni egy hosszú hétvégére, felesleges aggódnod. Az a Bükk, ahol a farkasok élnek, az Északi-középhelység egyik része, és itt van Magyarország legnagyobb összefüggő erdőterülete - nevét is a környék leggyakoribb fafajtájáról kapta.

Bük az Alpokalja és a Kisalföld találkozásánál fekszik

Azt a Büköt viszont, amely egyre kedveltebb gyógy-, wellness- és rekreációs központtá növi ki magát hazánkban, Szombathelytől alig 30 kilométerre találod - és bár erdőit tekintve nem vetekedhet a Bükkel, ugyanakkor számtalan olyan lehetőséget kínál, amiért egész egyszerűen kihagyhatatlan, hogy legalább egyszer odalátogass, akár egyedül, akár a pároddal vagy az egész családdal.

A város története egészen a 12. századig nyúlik vissza, már akkoriban is Byk néven említették. Három évszázaddal később már 3 Bik nevű falu létezett egymás szomszédságában, majd Alsó-, Közép- és Felsőbük lett a nevük, és 1902-ben egyesültek Bük néven.

Bük fejlődésének kétségkívül a gyógyvíz adott lendületet, az elmúlt 50 évben a város elképesztő változáson ment át - a gyógyfürdő folyamatos fejlesztése, bővítése és átalakítása és kisebb-nagyobb hotelek, panziók építése mellett egyebek közt Kneipp parkot, nordic walking-útvonalakat, Kristály Torony élménypályát, Sportcentrumot, golfpályát és felnőtt játszóteret is létrehoztak, illetve a városban ingyen wifivel várják a nethez szokott vendégeket. Ám ha gyerkőccel mész, rájuk szintén gondoltak: a korcsolya- és bowlingpályával felszerelt Napsugár Játszóparkot kifejezetten a kisebbek igényeire szabták, de a gyógyfürdő területén is találsz kimondottan a gyerekeknek létrehozott medencét és pancsolórészt.

Nézd végig a képeket, és tudj meg még többet Bükről, valamint a számtalan kikapcsolódási lehetőségről!

Ha felfedeznéd a környéket

Amennyiben hosszabb időre látogatsz Bükre, úgy van számos hely, amit mindenképpen érdemes megnézned. Most ötöt választottunk ki a környékbéli nevezetességekből, és azt is eláruljuk, miért látogass el oda.

  • A Jurisics-vár Kőszegen, mert a vártoronyból gyönyörű a kilátás, nemcsak Kőszegre, de a környező hegyekre is.
  • A Kámoni Arborétum Szombathelyen, mert a 27 hektáros park az év minden időszakában tartogat látnivalót.
  • A kastély Nagycenken, mert itt kapott helyet az ország legnagyobb gyűjteménye, mely Széchenyi István életét hivatott bemutatni.
  • A templom Jákon, mert ez a román kori magyar templomépítészet legjelentősebb megmaradt alkotása.
  • A biotájház Lukácsházán, mert saját szemeddel láthatod, milyen volt száz évvel ezelőtt a nagyparaszti élet: egyebek közt beleshetsz a korabeli házakba, megtanulhatsz kosarat fonni, és ízlelhetsz kemencében sült kenyeret is.
Ezt is szeretjük