5 bruncholós hely, amiért megéri házon kívül reggelizni - Családoknak, vegánoknak, elegáns miliőt kedvelőknek
Az elmúlt pár évben sorra nyíltak a jobbnál jobb reggelizős helyek, amik között, úgy tűnhet, lehetetlenség választani. Mi most kipróbáltunk párat, és elmondjuk, mit tapasztaltunk.
Az utóbbi időszakban itthon is rendkívül közkedveltté vált a brunch műfaja, ami bőséges, késő délelőtt vagy kora délután elfogyasztott reggeli-ebédet jelent. Megsokasodtak az olyan budapesti éttermek, kávézók, melyeknél fontos a nyugodt étkezés, és a vendéglátóhelyektől függ a brunch értelmezése is. Van, ahol ebéd, van, ahol késői reggeli.
A reggelit és ebédet összekötő műfajt egyre többen választják a hagyományos étteremben ebédelés vagy vacsorázás helyett. Ma már senki sem csodálkozik azon, ha egy randevút nem egy gyertyafényes esti helyszínre, hanem egy napsütötte délelőtti bruncholásra szervezel.
Budapesti brunchhelyek
Budapesten Dunát lehet rekeszteni a különböző reggelizőhelyekkel, az ember így könnyen a bőség zavarába eshet. A tradicionális reggeliktől kezdve az új hullámos vendéglátóhelyekig mindenki megtalálhatja a stílusához legjobban passzolót. A brunch a slow food, azaz a kényelmes, ráérős étkezést életérzését nyújtja, ami az étel ízlelését helyezi előtérbe a gyorsan behabzsolt reggeli helyett. Most öt olyan helyet mutatunk, ahol eltér a koncepció, de az élmény maradandó.
Matild Café&Cabaret - Békebeli hangulat
Ha valaki békebeli, nagy evészetre vágyik családdal, vagy éppen kettesben, akkor a pesti Duna-parton, a Matild Palace kávéházában indíthatja egy kis croissant-nal reggeli gyanánt a brunchot, hogy utána rögtön áttérjen az ebédre. Az ételek nagyon változatosak, és természetesen kitűnőek, hiszen Wolfgang Puck felel értük, aki az Oscar-gála menüjét is megálmodja évről évre.
Mindenki megtalálhatja a neki való fogásokat, éljen akár egészségtudatosan vagy hedonistán. Vannak itt magyaros fogások, melyekkel egy családi ebéden a nagyszülők gyomrát lehet kényeztetni, de gofrisarok is a gyerekeknek, és meglepően széles a salátaválaszték is. A minidesszerteket is érdemes végigkóstolni. Az ételek mellé korlátlan italfogyasztás is jár egy pohár pezsgővel, de korlátlan pezsgős csomag is van, aki még inkább megadná a módját..
A brunch mellett kellemes élőzene szól, és a kicsikre is gondoltak. Gyerekbarát hely, mind a felszolgálók, mind a zenészek nagyon türelmesek a legkisebbekkel is. Év végén több különleges brunchon lehet részt venni. Akinek nincs kedve sütni-főzni, az szervezheti december 25-re ide a karácsonyi ebédet, vagy ha szeretne regenerálódni a szilveszteri buli után, akkor elköltheti itt az év első villásreggelijét. További részleteket ide kattintva találsz.
Émile Étterem - Nosztalgikus nyugalom
Az Émile étterem a Gerbeaud budai kis testvére, ami elsősorban reggelizőhely, de működik kávézóként, sőt pékségként is. Az 1920-ban épült pasaréti villa gyönyörű belső térrel és elegáns galériás résszel rendelkezik, de a tavaszi-nyári-őszi szezonban hangulatos teraszos kertben is elfogyaszthatod bőséges reggelidet. A kerthelyiségben cabanák és napernyők szolgáltatják a teljes kényelmet. Az Émile három emeleten várja vendégeit akár különleges ünnepi alkalmakra, akár egy átlag hétköznap.
Az Émile egyszerre étterem, cukrászda, kávézó és pékség. Ebből kifolyólag étlapjuk bőséges kínálatot nyújt az odatévedőknek. Aki bruncholni jönne, sokáig fog tanakodni, mit válasszon: szolgálnak omlettel és rántottával, amit több különböző feltéttel kérhetsz, továbbá ham end eggsszel, eggs Benedicttel és személyes kedvencünkkel, az "Émile kedvenc reggelijével". Ez utóbbi francia sós palacsinta - eredeti nevén galette -, amit sajttal, ricottával, gombával, brokkolival, tükörtojással és salátával tálalnak.
Az étteremben az édesszájú vendégek sem maradnak hoppon. Chiapudingot, granolát, amerikai palacsintát és bundás kalácsot is kóstolhatunk. A bőséges kínálat mellett hihetetlenül minőségi ízeket is kapunk, amit a prémium-alapanyagoknak köszönhetünk. Frideczky András, az Émile séfje egyszerre hozza a klasszikus otthoni ízeket és az új hullámos világot is. Ha kiszakadnál a rohanós belvárosból, és megpihennél egy picit, mindenképp ajánljuk a tényleg exkluzív élményt adó budai éttermet.
Á La Maison - Az origó
Sok helyen lehet bruncholni, de az biztos, hogy a köztudatba itthon az Á La Maison hozta ezt a műfajt, legalábbis nagyon sokat tett érte. Az étterem maradt dedikáltan reggeliző- és ebédelőhely, este nincs is szerviz. A csodálatos Szervita téri kilátás megadja az alaphangulatot, emellé jönnek a finomabbnál finomabb reggeli fogások, melyek sós és édes változatokra különülnek el az étlapon
Aki korán érkezik, reggelizhet az emelt szintű tojásételekből, mint az eggs Benedict vagy a croque-változatok, de a palacsintakínálat is impozáns. Aki később jönne, könnyű ebédnek fogyaszthat egy isteni shakshukát. Akinek pedig nincs kedve kitalálni, kérjen egy jól összeválogatott reggelitálat, melyből van amerikai, francia és angol változat is. Az ételeket finom kávé, prosecco és frissen facsart levek egészíthetik ki. A helyet elsősorban külföldiek látogatják, de tökéletes barátnős program lehet, és romantikus alkalomra is szuper. Ha pedig nem lenne elég a szerény reggeli, klasszikus ebédmenü is kérhető.
KIOSK Budapest - Gyerekparadicsom
Mindenki szeret nyugodtan reggelizni, de a kisgyerekes családok pontosan tudják, hogy ez szinte lehetetlen. A Kioskban mégis sikerülhet, hiszen minden szombaton a Mom Juice várja a legkisebbeket és a szüleiket. A kifogástalan reggeli mellett, amire egy kis pezsgővel lehet feltenni a koronát, animátorok és mindenféle szezonális szuperség várja a kicsiket, akiket így leköt az alkotás, az arcfestés és a kipakolt játékok.
Természetesen mindenki nagyon türelmes a néha túltelítődött gyerekekkel, nem kell stresszelni azon, hogy mit szólnak egy földön kúszó gyerekhez. De ez nem nagyon fordulhat elő, a szülők a foglalkozásoknak hála nyugiban ehetnek, és jó is, hogy lehet figyelni az ételre, a sült kolbásztól kezdve a retró melegszendvicsen át a kifinomultabb tojásételekig minden megtalálható a színes kínálatban. A gyerekeknek pedig jöhet egy jó gofri meg kakaó. A karácsony előtti őrületben, 23-án, de a két ünnep között is jó program lehet itt lelassulni.
Tati - Kertből az asztalra
Itthon elsősorban, érthető okokból, vidéki éttermeknél jellemző a farm to table koncepció, de a Tati bebizonyítja, hogy ez Budapesten sem lehetetlen, itt pedig ezt egy picit még komolyabban is veszik. Alkalmazkodnak a természet körforgásához, és csak a legmagasabb minőségű hazai alapanyagokból dolgoznak. Soóky Gábor séf személyesen látogatja a beszállítókat, folyton kutat - és szerencsére talál is - az együtt gondolkodáshoz partnereket, de sok minden származik az étterem alakuló saját farmjáról is.
A brunchkínálat reggeli fogásokat és ebédnek valót is tartalmaz, és gondoltak a vegánokra is. A kenyér kovászos, a tojás bio, és minden hozzávalóról tájékozódhatunk, honnan érkezett. Az ételek kiadósak, a bundás kenyeret akár ebédre is be lehet vállalni, de isteni a pillekönnyű túrós bukta is. Ha valaki édesszájú, akkor mindenképpen ajánlott a dupla csokis granola is. A brunch egészen 15.30-ig elérhető, így később ebédre pedig legjobb értelemben vett magyaros fogások közül válogathatunk. Mindezt természetes, átgondolt, nyugodt enteriőrben tehetjük, ahol a névadó Tati ló kedvence, a szalma is szerepet kap.
A brunch műfaja tökéletes lehet az év végére, de a szürke januárt is feldobhatja egy kellemes hétvégi reggeli.
Ha mégis otthon ennél, mutatunk pár egészséges finomságot
Pillanatok alatt elkészülnek, tele vannak fehérjékkel: 8 isteni finom reggeli, ami sokáig laktat
Nagyon hamar el lehet készíteni ezeket a fehérjedús reggeliket, amik ebédig tartó lendületet adnak.
Elolvasom