A középkorba repít Belgium ékszerdoboza: ezért kihagyhatatlan város Brugge
Brugge-t egy hosszú hétvége alatt is fel lehet fedezni, csodás látnivalókkal vár.

GettyImages-1147464950
beauty and style
Top olvasott cikkek

Brugge a romantikus kanálisai miatt megkapta az Észak Velencéje becenevet, középkori belvárosa pedig már 2000 óta az UNESCO világörökség részét képezi. 

A hangulatos terek, sikátorok, középkori épületek, templomok és a mennyei gasztronómia miatt Brugge kedvelt úti cél a turisták körében. A népszerű 2008-as Colin Farrell-film, az Erőszakik is teljes egészében az óvárosban játszódik, remekül bemutatva Brugge sajátos hangulatát.

A város szíve, a Grote Markt

A Grote Markt, azaz főtér vagy piactér Brugge éke. Itt magasodik a város ikonjának számító, 83 méter magas harangtorony, mely a 13. században épült, és 47 harang díszíti. Belépődíj ellenében több mint 360 lépcsőn juthatnak fel a látogatók a tetejére, de megéri a fáradság, mert pazar kilátás tárul a lépcsőzők szeme elé.

Bal oldalt a harangtorony.
Bal oldalt a harangtorony.

A hatalmas teret történelmi épületek és tipikus, színes-díszes belga házak tarkítják, időnként pedig elbandukol egy-egy lovas kocsi az ember orra előtt, mivel errefelé ez a városnézés egyik közkedvelt módja. Kávézók és éttermek szegélyezik a központi részt, ami jó időben megtelik a kiülő vendégekkel, így igazi pezsgő hangulat jellemzi a várost. Akit érdekel a helytörténet, az a téren található impozáns Városházában fedezheti fel a múzeumot, mely egész Belgium egyik legrégebbi épülete.

A Szent Vér-bazilika legendája

Az óvárosban, a Burg nevű téren áll a gótikus Szent Vér-bazilika, ahova ingyenes a belépés. Nem akármilyen templom ez, a legenda szerint itt tárolják Jézus felfogott vérének néhány cseppjét, innen a bazilika neve is. A híres ereklye valójában egy kis kristályüvegcse, melyben egy kis textildarab található, állítólag Jézus vérével átitatva. Úgy tartják, hogy a 12. században került a templomba, a második keresztes hadjárat után.

A bazilika bejárata.
A bazilika bejárata.

Aki inkább a művészettörténet iránt érdeklődik, az mindenképpen keresse fel a gyönyörű Miasszonyunk-templomot is, ahol olyan fantasztikus műkincsek tekinthetők meg élőben, mint Michelangelo Madonna-szobra.

Ezért imádják a hajókázást

Mint minden valamirevaló belga és holland város, úgy Brugge is rendelkezik kanálisokkal. A hajós városnézés roppant népszerű a turisták körében, és joggal: a hangulatos csatornák átszelik az óvárost, így olyan részeket is megcsodálhatnak a turisták, amiket gyalog nem nagyon lehet megközelíteni. 

GettyImages-521672340

A víz felett átívelő régi, apró hidak és a közvetlenül a víz mentén magasodó középkori házikók igazán romantikus atmoszférát nyújtanak.

Sör-, csoki- és hasábburgonya-múzeum

Természetesen a gasztronómiáról sem szabad elfeledkezni. Ha Belgium, akkor minőségi csoki és kézműves sör, valamint sült krumpli, ami angol nevével ellentétben - french fries - nem a franciák érdeme.

A cikk az ajánló után folytatódik

Édességrajongóknak kötelező a Choco-Story csokimúzeum, míg a szomjasabbak a Brewery De Halve Maan sörfőzdében ismerkedhetnek meg a sörkészítés folyamatával. A Frietmuseum pedig az igazi, finom belga sült krumpli történetét mutatja be, persze kóstolóval egybekötve. Ezekbe a múzeumokba a belépő 8-12 euró között mozog.

A számos brugge-i csokoládébolt egyike.
A számos brugge-i csokoládébolt egyike.

A másik elmaradhatatlan finomság Belgiumban a gofri, ezért természetesen Brugge-ben is tobzódnak az utcai árusok, ahol annyiféle gofris finomság közül lehet válogatni, hogy felsorolni is nehéz lenne. Egy biztos: a brugge-i életérzés a gofrival lesz teljes!

Európai városok, ahol nem látják szívesen a turistákat

A tömegturizmus egyre több népszerű nagyvárosban okoz problémát a helyieknek. Ezeknek a városoknak elfogyott a türelmük: már alig tolerálják a turistákat.

(Képek forrása: Getty Images)

Ezt is szeretjük