A francia falucska a világ egyik legszebb fekvésű települése: Bozouls házai a sziklák peremére épültek

A különleges tájak szerelmeseinek bakancslistás úti cél lehet a kis francia falu.

bozouls-borító
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A világ tele van csodákkal, azonban nemcsak a magas hegyvonulatok vagy tengerpartok nyújthatnak lenyűgöző látványt, sokszor egy kis faluban is részesei lehetünk a felejthetetlen élménynek. Ez különösen igaz Bozouls-ra, amit sokan a világ egyik legszebb fekvésű településének tartanak.

Franciaország déli részén, Aveyron megyében található a közel háromezres lakosú falu, különlegességét pedig egyedi elhelyezkedése adja, hiszen egy patkó alakú szakadék szélére épültek házai, temploma pedig egy benyúló sziklanyelvről néz rá a településre.

Nem tériszonyosoknak való vidék

A különleges szakadékot kétmillió évvel ezelőtt a gleccserek olvadásakor megduzzadt Dourdou folyó alakította ki, a 400 méteres Trou de Bozouls nevű szurdok pedig nagyjából szász méteres mélységű. A történészek szerint a területen már az őskorban is letelepedhettek az emberek, az ókorban pedig tovább fejlődött itt a civilizáció, amit jól bizonyít az itt talált, kelta időkből származó szobor, ami a Bozouls istene nevet kapta. A falu ezenkívül a római megszállás emlékeit is őrzi. Az évszázadok során a község tovább gyarapodott, és kihasználták a kanyon természetes védelmi erejét, ezért a 9. században egy várat is építettek itt, aminek tornya és romjai még ma is láthatók. 

bozouls2
Fotó: Annette Lepple / Getty Images Hungary

A Bozouls jelképének számító, benyúló sziklanyelven elhelyezkedő templomát, a Sainte-Fauste templomot a 12. században építették, először a Saint-Amans de Rodez apátság részeként. Az épületet folyamatosan bővítették, majd az idők során felújították, 1920-ban pedig műemlékké nyilvánították. A templom érdekessége, hogy egyetlen freskót vagy festést nem lehet itt találni, a környék jellegzetes vörös homokkövéből épült, ami a gyertyafényben rózsaszínes csillogást kap. 

bozouls1
Fotó: Wikipédia

A lenyűgöző látvány ellenére a község sem Franciaországban, sem a világon nem kap túl sok figyelmet, így azoknak is ideális úti cél lehet, akik szeretik elkerülni a turistáktól hemzsegő helyeket. A kanyon mentén a Rue de Trou nevű úton lehet végigsétálni, ahonnan a hatalmas mélységbe is le lehet nézni - ezt azonban csak annak ajánlják, aki nem fél a magasságtól. Emellett a templomból is páratlan kilátás nyílik a falura, így nem csoda, hogy a világ egyik legszebb fekvésű településeként tartják számon.

Álomszép tengerpart, vadregényes tavak és bűbájos kávézók: elérhető szépségek Franciaországban

Franciaország álomszép helyein mindenki megtalálja a számításait.

(Borítókép forrása: Wikipédia)

Ezt is szeretjük