Így rövidíthet meg a BKK automatája: erre figyelj nagyon, ha használod a készüléket
A BKK több oldalról is igyekszik visszaszorítani a csalásokat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A BKK automatáinál elég nagy probléma, ha tolvajok eltömítik a pénzkiadó nyílást, így aki jegyet vesz, csak lesheti a visszajárót. Mit lehet tenni, és mit tesz a BKK? Megkérdeztük tőlük.

Corvin-negyedi aluljáró, két jegyre volt szükségünk, ezressel fizettünk. A jegyek meg is érkeztek rendben, a visszajáró aprót viszont hiába vártuk. Az ellenőr a vállát húzogatta, fel kell hívni a zöld számot mondja.

Egy lány az automata mellett megjegyezte, hogy ő már többször pórul járt itt ebben a megállóban, így már pontos pénzzel készül. Magyarán a Corvin-negyedben ez állandó és a BKK számára is ismert probléma.

Ellenőrizd te, hogy jó-e az automata

A BKK-nak írt levelünkben megkérdeztük, hogy milyen gyakran ellenőrzik az automatákat, hogy a forgalmi ügyeletes vagy az ellenőr esetleg ránéz-e napközben, hogy nincs-e eltömve, a kamerákon figyelik-e, hogy ki az, aki ott ólálkodik az automata körül, és persze azt is, hogy mit lehet tenni, ha már benyelte a pénzt.

A válaszukban azt írják, hogy az utasoknak 60 másodpercük van arra, hogy a bankjegyek kiadását követően elvegyék a pénzt. Ha erre nem kerül sor, a készülék visszahúzza, így megakadályozva, hogy illetéktelenek kezébe kerüljön. A visszahúzott bankjegy miatt, illetve, hogy a további csalást megelőzzék, a készülék inaktívvá teszi a bankjeggyel történő fizetést. Ezt a bankjegyelfogadó egység alatti LED folyamatos, piros színű világítása jelzi.

Tehát ez akkor működik, ha bankjegyet, és nem fémpénzt kapnál vissza. Az ilyen automatánál ezután csak kártyával lehet fizetni, amíg a BKK embere rendbe nem teszi. A szoftver bevezetésével ugyan csökkent a bankjegykiadó nyílások eltömítése, ám ezzel párhuzamosan nőtt az érmekiadó egységek rongálása. És ez nagyobb problémát okoz, mert amíg nem távolítják el a tömítésre használt eszközt, addig az automata üzemen kívül helyezi magát. Az ilyen jellegű eltömítés is bűncselekménynek számít, amellyel kapcsolatban a BKK szintén megteszi a szükséges lépéseket a rendőrség irányába, ha értesül róla.

Ez a válasz azért érdekes, mert a mi pénzünket simán elnyelte, hiába volt eltömve, tehát az automata egyáltalán nem helyezte üzemen kívül magát. De legalább jegyet kaptunk.

Erre figyelj, ha használod az automatát

A BKK azt tanácsolja, hogy mindig győződj meg arról, a pénzkiadó nyílások nincsenek-e valamilyen tárggyal eltömítve. Azt sajnos nem írták meg, hogy ezt hogy lehetne ellenőrizni, mit kell kitapogatni, hogy honnan lehet tudni előre, hogy az apró az automatában marad-e. Fizetés után elsőként a visszajáró bankjegyet vedd el, és csak utána a jegyet vagy bérletet, illetve az érméket.

Díjmentesen hívható szám

Ha valamiért nem jutsz hozzá a visszajáróhoz, a 061 3 255 255-ös számot hívva lehetőleg még a helyszínen lépj kapcsolatba a BKK ügyfélszolgálatával. Válaszd az 1-es, majd 5-ös menüpontokat, de az automata kijelzőjén található Segítség gombot is megnyomhatod. A bejelentéseket 30 napon belül kivizsgálják, és amennyiben jogosnak ítélik, vissza is térítik az összeget. 

Beazonosíthatóak az elkövetők

A BKK automatái egyébként felvételeket készítenek, hogy a csalókat könnyebben be tudják azonosítani, és rendőrségi eljárást kezdeményezhessenek, ez már több esetben megtörtént. Mivel az automaták távfelügyeletbe vannak kötve, így az üzemeltető partner hamar értesül a hibákról, és meg is teszi az ilyen esetekben szükséges intézkedéseket. Sőt, a közelmúltban biztonsági személyzetet is bevontak, hogy csökkentsék a visszaéléseket.

Sajnos a Corvin-negyedben ez nem valósult még meg 100%-osan. 

Kép: commons.wikimedia.org, Christo

Ezt is szeretjük