Megbírságolhatnak, ha ilyen jegyed van: pedig nem is biztos, hogy az utas tehet róla!
Olvasónk nem akart bliccelni, mégis megbírságolták.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Korábban is írtunk arról, milyen fontos, hogy a vonatra való felszállás előtt gondosan ellenőrizd az adatokat menetjegyeden - erről ide kattintva olvashatsz bővebben -, még lényegesebb azonban, hogy ezt a jegykiadó automatából átvett jegy esetében is megtedd, ha nem szeretnél később, már az utazás során kellemetlenségekkel szembesülni.

Egy olvasónk osztotta meg velünk ezzel kapcsolatos történetét, melynek során azért kapott bírságot, mert az automata nem megfelelően - de legalábbis igencsak megtévesztő módon - adta ki a menetjegyét.

Probléma a gyorsvonati pótjeggyel

Az említett olvasó Budapest és Kiskunfélegyháza között utazott néhány hónapja, a Budapest-Szeged távolságot érintő járaton. Tudni kell, hogy a vonat egyik fele IC, a másik fele gyorsvonat, azonban a gyorsvonat igénybevételéhez is pótjegyet kell venni, amely 205 forint a 2520 forintos jegy mellé egy útra.

Olvasónk jegykiadó automatából vette meg a jegyét, viszont nemcsak egy útra, hanem oda-vissza viszonylatban.

Azt kellett azonban tapasztalnia, hogy a jegykiadó automata nem ad oda-vissza viszonylatra pótjegyet, csak egyet, az odaútra, ami azonban fizetéskor nem tűnt fel neki - az árat tekintve sem, ugyanis sietett a vonathoz, és nem az automatánál kezdte el számolgatni, hogy mi mennyibe került.

500 forintos bírság járt érte

Az odaút során nem volt probléma, visszafelé azonban legnagyobb meglepetésére a jegyellenőr közölte vele, hogy a gyorsvonati pótjegy nem oda-vissza szól. Hiábavaló volt azonban a magyarázkodás, amellett pedig, hogy helyben meg kellett venni a pótjegyet, az utas még 500 forintos bírságot is kapott.

Olvasónk - aki IC-helyjegy vonatkozásában megértené a külön-külön helyjegyet, gyorsvonat esetében azonban nem - azóta rendszeresen külön, a pénztárban veszi meg visszafelé a pótjegyet, ugyanis az automata esetében továbbra sem talált olyan funkciót, amellyel ezt megtehetné. Feltételezte ugyanis, hogy ő nem figyelt fel arra, hogy lehet ezt külön megjelölni, azonban amellett, hogy nem bukkant rá, logikátlannak is tartaná, ugyanis az odaútra automatikusan jár a pótjegy.

Mindenképp problémásnak tartja azonban, hogy ha van is ilyen funkció, azt nem lehet észrevenni, emellett a gép sem figyelmeztet a pótjegyhiányra, érdemes ezért hasonló esetben különösen elővigyázatosnak lenni.

Ezt mondja a MÁV

A problémára cikkünk megjelenése után a MÁV is reagált, és a következő útmutatót adta a jegyvásárlás megfelelő menetével kapcsolatban: menettérti utazás választása esetén a visszaút kiválasztásakor a jegyautomata jelzi a visszaúti ajánlatkérés lehetőségét, amennyiben pedig az utas ilyenkor az igen gombra kattint, kiválaszthatja, hogy a visszaúton milyen vonattal szeretne utazni. Ekkor megkapja a kiválasztott vonatra szóló IC pót- és helyjegyet vagy a gyorsvonati pótjegyet.

Egy kosárba bekerül mind az odaút IC pótjegye és a visszaút gyorsvonati pótjegye is. A MÁV véleménye szerint olvasónk feltehetőleg a nem gombot választotta, ezért nem kapott visszaútra szóló gyorsvonati pótjegyet.

Azt is elmondták, hogy a jegyértékesítési rendszer azért nem tudja automatikusan a visszaútra a különböző felárakat hozzátenni, mert nem tudja, hogy melyik napon és melyik vonattal történik a visszautazás. Ezt az utasnak kell előbb kiválasztania. A jegyautomaták kezeléséről ide kattintva tájékozódhatsz bővebben.

Ezt is szeretjük