336 ezren élnek a városban, ami nem létezik: 24 éve nem hagyja nyugodni a német sajtót
Angela Merkel sem hagyta szó nélkül.

bielefeldi varoshaza
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Északnyugat-Németországban, Bielefeldben 336 ezren élnek. Az Észak-Rajna-Vesztfália tartományban fekvő település az ország 18. legnagyobb városa egyetemmel, kórházakkal, történelmi kastéllyal és templommal. Legalábbis a legtöbben ezt hiszik, mondanák azok, akik kétségbe vonják a város létezését.

Több elmélet is szól arról, hogy Bielefeld valójában sosem volt. A róla szóló dokumentumok, fotók, térképek mind hamisítványok, melyek a megtévesztést szolgálják. Elmondjuk, honnan származik a furcsa teória, melyet még Angela Merkel sem hagyott szó nélkül.

Bielefeld, a nem létező város

Azok, akik szerint Bielefeld nem létezik, úgy gondolják, pszichológiai kísérletről van szó, melynek célja, hogy a tömeges manipuláció korlátait tesztelje. A megtévesztés olyan fokú, hogy még azt is képesek elhitetni az áldozatokkal, hogy Bielefeldben jártak, holott valójában egy másik városban voltak statiszták közt, esetleg hipnózisnak vagy egy úttörő, gáz formájú pszichoszomatikus drognak köszönhetően éltek át érzéki csalódást. A vadabbnál vadabb elméleteknek ma is akadnak hívei, akik a város létezését igazoló minden bizonyítékban az összeesküvés-elmélet egy újabb elemét látják. 

bielefeld

Valójában a város nem létezésének legendája 1994-ben kezdődött, amikor néhány egyetemi hallgató online fórumokon azt írta, "Bielefeld gibt es nicht". A mondat kétféleképpen értelmezhető. A diákok valószínűleg úgy értették, hogy Bielefeldben nincs semmi érdekesség, látnivaló. Ezt azonban úgy is lehet fordítani, hogy Bielefeld nem létezik, nem valós. A kétértelmű mondattal egyesek szerint éppen az összeesküvés-elméleteket parodizálták, mások szerint ezek a kommentek fedték fel elsőként a városról szóló hazugságokat.

Noha ekkor az internet csak gyerekcipőben járt, Bielefeld nem létezése futótűzként terjedt. 1999-ben a város önkormányzata sajtóanyagot bocsátott ki Bielefeld gibt es doch címmel, mely annyit tesz, Bielefeld igenis létezik. További bizonytalanságot, kétségeket vetett fel azonban, hogy ezt április 1-jén publikálták.

A Bielefeldről szóló elméletek azóta a németek közt széles körben ismert viccé váltak, melyet a sajtó 24. éve újra és újra felhoz. A poén egyes változataiban a SIE, azaz ŐK elnevezésű titkos csoport áll a megtévesztés mögött, máskor a német kormány a felelős. Természetesen az illuminátusokat és a számmisztikát is sikerül sokszor belekeverni. 

A cikk az ajánló után folytatódik

2010-ben a Bielefeldi Egyetem hallgatói Die Bielefeld Verschwörung, azaz a Bielefeld-összeesküvés címen filmet forgattak, és könyvet is kiadtak. 2014-ben Pit Clausen, a város polgármestere Bielefeld fennállásának nyolcszázadik évfordulóján szintén ezzel a témával nyitotta beszédét.

A teória egyik legismertebb említése azonban Angela Merkeltől származik, aki kissé szokatlan módon tréfálkozva egy Bielefeldről szóló mondata végére odaszúrta: - so es denn existiert - , azaz, ha létezik egyáltalán. Később azt is hozzátette: - Ich hatte den Eindruck, ich war da. Ich hoffe, ich darf wieder hinfahren - ami azt jelenti, az volt a benyomásom, hogy egyszer ott jártam, de remélem, még visszamehetek. 

Egy másik, rejtélyes, német helyszín

Eleinte a nácik uralták, majd a Vörös Hadsereg kezébe került. Nézd meg, hogyan fest a németek körében csak Kis-Moszkvaként emlegetett, régóta elhagyatott katonai bázis!

Ezt is szeretjük