Gyönyörű kerékpárút visz Budapestről a Dunakanyarig: strandolhatsz is a pár kilométeres túra során

Tekerés és csobbanás - kell ennél jobb nyári program?

Biciklivel a Lupa-tóhoz
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Napjainkban mind többen fedezik fel a kerékpározás örömeit. A biciklizés egyszerre jóleső mozgás, kellemes kikapcsolódás és környezettudatos, fenntartható közlekedési forma, nem csoda, hogy sokan teszik le mellette a voksukat, ha nem is a hétköznapok során, de a hétvégi programválasztáskor. 

Szerencsére országszerte egyre több helyen gondolnak a kerékpárosokra is, bicikliutak és -tárolók várják a tekerőket, akik nyáron, a melegben is kifejezetten aktívak, igaz, ilyenkor némiképp módosulnak a legnépszerűbb úti célok. A Balaton, a Velencei-tó, a Tisza-tó körüli mozgás rendkívül csábító, hiszen jól megérdemelt csobbanással érhet véget. Biciklizés és strand - az ideális nyári program azoknak, akik aktívan töltenék el a szabadidejüket. Ha Budapestről indulnátok tekeregni, ajánlunk egy útvonalat, amit érdemes lehet kipróbálnotok, a bájos Szentendréig tart, és elhalad a Budapest tengerpartjának is nevezett Lupa-tó mellett. Pakoljátok be a fürdőruhát is, mert lehet, hogy pancsolás lesz a vége!

Szuper utak keresztül-kasul Európán

Biztosan sokak számára ismert az EuroVelo, vagyis az Európai Kerékpárút Hálózat, ami egy folyamatosan alakuló, bővülő és fejlődő, az egész kontinenst átszelő kerékpárút. A 16 útvonalból álló hálózat célja, hogy egyre több lakos és turista pattanjon nyeregbe, és tapasztalja meg a biciklizés pozitívumait, ami hosszú távon jó hatással van a környezetre és az emberek egészségére is. Hogy mindezt mivel próbálják elérni? Többek között magas színvonalú útvonalak létrehozásával az európai országokban. A helyi közlekedésben is kihasználható utakon tekerve a biciklisták gyönyörű tájakban, csodás természeti látnivalókban és történelmi emlékekben is gyönyörködhetnek, így az utazás valóban tartalmas élmény lehet. 

Magyarországot 4 EuroVelo szeli át, a 6-os, ami az Atlanti-óceántól a Fekete-tengerig halad, a Norvégiától Görögországig tartó 11-es, vagyis a Kelet-Európai útvonal, a kettészakadt Európa történelmével foglalkozó, a Barents-tengertől a Fekete-tengerig húzódó 13-as, vagyis a Vasfüggöny-útvonal, valamint az Ausztrián és Magyarországon, főleg folyók, tavak és fürdőhelyek mentén haladó 14-es. 

Budapestről a Lupa-tóig és tovább

A jelenleg is fejlődő EV6-ot a folyók útvonalának is nevezik, rendkívül népszerű, mivel festői vidékeken halad, többnyire könnyű domborzati viszonyok között. A Loire menti kastélyok, a csodás francia borvidékek és a Duna menti látnivalók, köztük a gyönyörű Dunakanyar miatt könnyen belopja magát a biciklisek szívébe. Az EuroVelo 6 Szentendre és Budapest közötti 5,6 kilométeres szakaszát tavaly szeptemberben adták át a forgalomnak. A projekt részeként új kerékpárutat is létrehoztak, a már meglévőt korszerűsítették, továbbá kialakítottak kerékpároshidat és pihenőhelyet is. A Duna jobb partján haladó új szakasz Budapest felől a római-parti kerékpárútról, a főváros határában lévő Barát-pataktól, Szentendre felől pedig a Dera-patak hídján felhajtva érhető el.

bringa2

 Az út széles, jó minőségű és biztonságos, remek összeköttetést jelent a fővárosban élők egyik kedvenc úti célja, Szentendre, valamint a Dunakanyar felé. A hangulatos budakalászi Duna-parton, a Lupa-tó mellett és ártéri erdőn is áthalad. 

Az új szakaszon több kerékpáros pihenőhely is van, de a fehér homokos parttal, pálmafákkal és számos kikapcsolódási lehetőséggel csábító Lupa-tó az EV6-on tekerők egyik kedvenc megállópontja, sőt sok esetben az úti célja. A szakasz hosszasan követi a tó kerítését, a nagy melegben a fürdés lehetőségével kecsegtetve a sportolókat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A tó üzemeltetői kialakítottak egy biciklis lehajtót, ami csatlakozik az EuroVelo útvonalához, és ingyenes bejáratot biztosít a vízparton található bringás büféig. Az Öböl Strand partján található büfében a strandokra szóló belépőjegyet is megvehetik, akik fürdéssel és ejtőzéssel, esetleg vízi sportokkal folytatnák a programot. Azokat pedig, akik csak szusszannának egyet, árnyékolt kerékpártároló, szervizpont, mosdó, valamint kulacstöltési lehetőség és nem utolsósorban csodás kilátás várja.

Amennyiben nem álltok meg fürdeni, Szentendre felé vehetitek az irányt. A Dera-patak felett kialakított új biciklishíd után már nincs messze a belváros és a korzó sem. A fürdőruha mellé mindenképp csomagoljatok naptejet és kulacsot! 

Kerékpáros KRESZ-kvíz

Bár az elmúlt időszakban sokan kerékpárra ültek, a közlekedési szabályok átismétlése még a legrutinosabbaknak sem árt néha. A tesztkérdések végigpörgetésével kiderül, hogy kinek javasolt még egyszer alaposan áttanulmányoznia a KRESZ-szabályzatot.

10 fontos KRESZ-kérdés kerékpárosoknak: mennyire ismered a szabályokat?

Kvíz!

Elolvasom

(Borító- és ajánlókép forrása: MTI/Bruzák Noémi. Képek: Getty Images Hungary, Lupa Beach)

Ezt is szeretjük