Tilos így felszállnod a buszra: sokan nem tudják, pedig megbüntethetnek érte

A téli időszakban sokan utaznak nem kellően körültekintően.

bkk busz

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha buszon utazol, valószínűleg ritkán gondolsz bele: azon túl, hogy megváltod a menetjegyedet, más kötelezettségeid is vannak.

Pedig a Volán társaságok utazási feltételei között szerepel még egy és más, amire mind a helyi, mind a távolsági járatok esetében érdemes tekintettel lenned. Ellenkező esetben megtörténhet, hogy pótdíjat kell fizetned.

Tilos így buszra szállni télen!

Gyakoriak a cseppfertőzéssel terjedő légúti fertőzések, melyek zárt légtérben könnyebben átadhatóak. Influenzás, náthás betegen nemcsak dolgozni, társaságba menni nem szabad, de a buszon való utazást is mellőzni kell. A Volán tájékoztatása szerint az autóbuszjárat személyzete nem vizsgálja ugyan külön az utasok egészségi állapotát, ám utazásból kizáró oknak tekinti a fertőző betegséget.

Felmerült benned a kérdés, hogy mit tehetsz, ha egy távolsági járaton a melletted utazó egész úton prüszköl?

- Minden ilyen esetet az autóbusz vezetőjének kell jelezni, aki szükség szerint, mérlegelve az adott helyzetet, megteszi a kellő intézkedéseket. Károkozás esetén annak mértéke szerint történhetnek a szankciók, az utazásból történő kizárástól kezdve egészen a tényleges kártérítési kötelezettségig - nyilatkozta kérdésünkre a Volánbusz Zrt.

Meddig fertőz a kapaszkodón hagyott influenzavírus?

Nem egyszerűen tüsszentéssel terjednek ilyenkor a kórokozók, csak gondolj bele, hogy ha kifújod az orrodat, majd utána megfogod a kapaszkodót, azzal máris a buszon hagytál jó néhány kórokozót, melyek akár órák múltán is fertőzőképesek. Erről bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.

Természetesen vannak helyzetek, amikor sajnos nem kerülhető el, hogy valaki buszra szálljon fertőző betegen - például, ha orvoshoz kell mennie -, de alapvetően érdemes észben tartani ezt a fenti szabályt.

Fokozott figyelem a téli hónapokban
A Volánbusz Zrt. Kommunikációs és Marketing Irodája elmondta, hogy a fertőzések terjedésének megakadályozása érdekében közel kétszáz autóbuszukat látták el antimikrobiális bevonattal. Továbbá az influenzafertőzéssel érintett időszakban munkatársaik az autóbuszok műanyag, illetve kapaszkodófelületeit rendszeresen vegyszerrel fertőtlenítik.

Óvatosan a sáros-havas ruházattal!

Ugyancsak a téli időszakban kell különösen figyelni egy másik dologra: ne szállj fel olyan - sáros-havas - ruhában, csomaggal a buszra, mellyel összekoszolhatsz más utasokat, illetve magát a tömegközlekedési eszközt. A Volán az utazási feltételekben leírtak szerint megtagadhatja olyan tárgy útipoggyászként való szállítását, mely a járművet beszennyezheti, illetve ha csomagoddal vagy ruháddal összepiszkolod a járművet, pótdíjat kell fizetned. A pótdíj mértéke a menetrendszerinti helyközi autóbusz járatokon alkalmazott mindenkori pótdíj összege. Ez jelenleg 8000 forint.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Ezt is szeretjük