Magyar államférfiról kapta nevét a horvát falu
Büszkék rá a helyiek
Beli falvának története szorosan összefonódik a magyar történelem egy meghatározó alakjával.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Horvátország egyik eldugott kis falva, a Cres szigetén található Beli különleges magyar emléket őriz. Az alig 50 fős település különösen büszke IV. Bélára, aki a legenda szerint itt vészelte át a tatárjárás időszakát.

Alig 50 fő a falu állandó lakossága

Ismerd meg a nem mindennapi település évezredekre visszanyúló múltját és a helyi nevezetességeket!

Beli gazdag történelme

Beli már négyezer évvel ezelőtt is lakott terület volt, a Római Birodalom korában élte fénykorát. Mindez nem véletlen, hiszen a kis falu földrajzi adottságai szó szerint kiemelkedőek: a tengerparti magaslat és a hegyvidék óvó közelsége tökéletes védelmet jelentett az ellenséges támadásokkal szemben. De kereskedelmi szempontból is fontos szerepet töltött be: itt ellenőrizték az 1. században a Cres és Krk szigete közötti megforduló hajók áruforgalmát.

A középkorban a falu önálló igazgatási székhelyként működött, a sziget egész északi részének az irányítása Beli mindenkori főnemesének a kezében volt egészen a 15. századig, azaz a velencei uralom kezdetéig.

Ezután rövid ideig a franciák, majd az osztrákok, illetve az olaszok irányítása alá került, végül a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság részévé vált. A második világháború után az akkori Jugoszláviához csatolták, 1991-ben lett véglegesen a horvát állam része.

Magyar vonatkozás

A település évezredes történelme magyar emléket is őriz, ahogyan sok más horvát város is, tekintettel a két ország közös múltjára. A legenda szerint IV. Béla a tatárjárás idején ide menekült a mongolok támadása elől, és itt vészelte át a fosztogatást és a támadást. A helyiek annyira megszerették a barátságos Árpád-házi királyt, hogy a mai napig őrzik kőfalba faragott arcmását, sőt, tiszteletük, valamint nagyrabecsülésük jeléül a települést is róla nevezték el.

Csodaszép kilátás nyílik a tengerre
A kikötő és a közeli strand is forgalmas, ha az időjárás engedi
IV. Béla arcmása

Beli látnivalói

Ha szeretsz a múltba tekinteni, mindenképp érdemes felfedezőutat tenned a környéken, ugyanis jó néhány kora és késő középkori látnivaló fennmaradt az évszázadok során.

A Mária bemutatása-plébániatemplom, a Szent Antal-kápolna és a Szűz Mária tiszteletére emelt kápolna a maroknyi lakosság nagy büszkesége, számos ereklyét őriznek itt, többek között egy 13. századi körmeneti rézkeresztet is.

A legnépszerűbb nyaralóhelyek idén

Horvátország népszerűsége töretlen, ha azonban kíváncsi vagy, mely más helyeket kedvelik a magyarok, nézd meg a videót!

A településen ugyanakkor fellelhető néhány glagolita betűkkel - ősi horvát írásmód - írt oklevél is, ezek közül is a legjelentősebb darab egy II. Gyula pápa által írt adománylevél. A történelmi relikviák mellett a falu fakókeselyű-védelmi központját is érdemes felkeresni, ahogyan a tengerparti látogatás és a környező hegyvidéki túra is kötelező pontja Beli felfedezésének.

Fotók: flickr.com, Sobrecroacia.com, etmeyer; hu.wikipedia.org, Hinfó.

Ezt is szeretjük