Befalazott erkély Budapesten
Ahová senki nem léphet ki
Ismerd meg a befalazott menyasszony történetét, és keresd fel a legenda színhelyét!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Még azok is, akik Zuglóban laknak, és mindennap végigmennek a Thököly úton, újra és újra rácsodálkoznak a múlt században épült, gyönyörű villákra. A régi Budapest hangulata árad az itteni utcákból, az ember szinte azt várja, mikor fordul ki egy lovas hintó a Stefánia útról.

Krúdy novelláiban is gyakran szerepel ez a környék, a fák lombjai alatt sétálva pedig nem nehéz elképzelni, ahogy egykor sétapálcás, cilinderes urak kísérgették errefelé a napernyőt forgató kisasszonyokat - persze szigorúan csak sötétedés előtt, hiszen egészen mások voltak még a szokások, mint ma.

Épület a Thököly úton
A márványmenyasszony

Itt, a Thököly út és a Stefánia utca kereszteződésétől nem messze áll egy nagy, sárga ház, egészen pontosan a Thököly út 61. szám alatt. Az impozáns épület ma már több családnak is otthont ad, pedig hajdanában minden bizonnyal azért épült, hogy egyetlen tulajdonosának biztosítson otthont és persze presztízst. Az omladozó vakolatú házat sokan ismerik, mégis kevesen vannak, akik már hallották a hozzá fűződő legendát.

A Thököly úti márványmenyasszony

A ház oldalsó erkélyét nyáron szinte teljesen eltakarják a fák, az elsuhanó buszról pedig szinte lehetetlen észrevenni, hogy az erkély korlátjára egy fiatal nő márványszobra támaszkodik, aki ábrándos tekintettel fürkészi a Thököly utat. A hatvanas években, hogy az idő vasfogától megvédjék, kőporral vonták be a szobrot, ami patinájából sokat veszített, elmosódó vonásai miatt azonban még földöntúlibbnak hat. Azt senki sem tudja megmondani, pontosan mióta áll itt a szobor, illetve egyetlen házban lakó sem emlékszik arra az időre, amikor nem volt ott.

Arra viszont, hogy miért került oda, többféle magyarázat is létezik az egészen valószínűtlentől az olyan, minden fantáziát nélkülözőig, miszerint puszta erkélydísz. A legtöbben azonban mégis az alábbi változatot tartják valódinak.

Várj reám!

Az első világháború idején a lakásban egy fiatal házaspár élt. A férfi állítólag magas rangú katonatiszt volt, és a háború idején egy messzi frontra kellett utaznia. Ifjú felesége hűségesen várta, míg egy nap szörnyű hírek érkeztek: a férfi elesett. A hősi halált halt katonát mindenki elsiratta, csak felesége hitte, hogy a férfi él, és egy napon hazatér hozzá. Attól kezdve minden nap minden percét az erkélyen állva töltötte, a Thököly utat fürkészve, várva, hogy a szeretett férfi hazatér.

Budapesten ekkoriban spanyolnátha-járvány tombolt, és a fiatalasszony is megbetegedett. Utolsó leheletéig várta haza szerelmét, végül az erkélykorlátra támaszkodva, az utcát fürkészve érte a halál. Nem tudhatta meg, hogy reménye beigazolódott: halála után néhány nappal elesettnek hitt férje hazatért a frontról.

A megözvegyült tiszt vigasztalhatatlan volt. Mély fájdalmában szobrot állíttatott hűséges kedvesének, az erkély ajtaját pedig befalaztatta, hogy többé senki ne léphessen ki rajta.

A szobor még ma is ott áll, a befalazott ajtót pedig - kegyeletből - egyetlen újabb lakó sem bontatta ki.

Nosztalgikus séták Zuglóban

Ha szeretnéd felkeresni a Thököly úti márványmenyasszony szobrát - bár a lány már feleség volt, alakja menyasszonyként híresült el -, érdemes tenned egy rövid sétát is a környéken.

Rengeteg gyönyörű, szecessziós épület áll itt, többen közülük ma már műemléknek minősülnek. Az egyik ilyen szecessziós épület a Magyar Állami Földtani Intézeté, de mindenképpen nézd meg a Romániai Nagykövetség székhelyét és az egykori Szent Domonkos-rend rendházát az Angol utcában, valamint a pompás gazdagsággal díszített Vakok Általános Iskoláját és Nevelőotthonát is. Bármerre is indulsz el, biztos, hogy csodás villákba botlasz, ráadásul ebben a kerületben minden régi háznak saját története van.

Ha elfáradtál, térj be a Stefánia utca sarkán lévő Stefánia Étterembe, remekül főznek, a mellette álló Stefánia Büfében pedig isteni sajtos croissant-t lehet kapni, amit akár útközben is elcsipegethetsz.

Képek: www.orszagalbum.hu, juhaszj; www.szoborlap.hu; Neszták Béla.

Ezt is szeretjük