Zárolhatják a teljes összeget a számládon - Vigyázz, hogy fizetsz kártyával!
Ezekről nem árt tudnod, mielőtt használod a kártyádat!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Utazások során gyakran előfordul, hogy a pihenni vágyókat rémesen kellemetlen meglepetésként éri, hogy számlájukon egy komolyabb összeg zárolva lett. Ez a bevett metódus különösen külföldön jelent kényelmetlenséget, ahonnan az ügyintézés procedúrája is nehezebb. A bosszúság azonban a legtöbb esetben némi előzetes tájékozódással megelőzhető.

A zárolás gyakorlatával több szolgáltatónál is lehet találkozni: szállásfoglalás, autóbérlés, de egyes helyeken akár kerékpárbérlés esetén is foglalhatnak le bizonyos fedezetet a számláról. Ez ugyan önmagában nem ad okot a pánikra, hiszen nem számít terhelésnek, mégis nagyon kellemetlen, hiszen a zárolás időtartama alatt a számla birtokosa az összeghez nem férhet hozzá.

Miért kérik a kötbért?

Az összeg zárolása egyfajta letétként szolgál, melynek kettős célja van: egyrészt védi a szolgáltatót, például a szállásadót a fizetés elmulasztása ellen, másrészt biztosítékot jelent számára abban az esetben, ha jelentősebb kár érné egy adott vendég miatt. Az ilyen jellegű szabályokat az adott cég az általános szerződési feltételekben fogalmazza meg, ezért ezt különösen fontos még foglalás előtt átolvasni.

Bár egyre nagyobb népszerűséggel bírnak az online szállásfoglaló oldalak, itt sem árt körültekintőnek lenni, ugyanis ezek a legtöbb esetben a szállásadók szabályaihoz igazodnak. Előfordul, hogy a foglalás garantálásához hitelkártya szükséges, a kártyaadatok megadásával pedig a vendég mindössze néhány kattintással hozzá is járul a zárolási jog megadásához.

Előleg vagy zárolás?

Különbséget kell tenni azonban, hogy a szálláshely a foglalás időpontjában előleg megfizetését kéri, vagy előzetesen zárol egy összeget. Az előleg a gyakorlatban egyfajta kötbért jelent, amely a szállás összegébe a kiegyenlítéskor beleszámít, de a foglalás határidőn túli visszamondása esetén elvész. Hogy erre az adott szállásadó igényt tart-e, arra előzetesen felhívja a figyelmet, így ez szinte egyetlen szálláskeresőt sem ér meglepetésként.

Az előzetes zárolás azonban ettől eltérő célt is szolgálhat. Ennek értelmében ugyanis a szállásadó egy zárolással ellenőrizheti a vendég kártyájának érvényességét, és azt is, hogy tartozik-e hozzá megfelelő mértékű fedezet. Ez sem törvénybe ütköző, és ha a szálláshelyek szabályzata lehetővé teszi, a foglalást közvetítő portálok sem ellenkeznek ezzel.

A nagyobb szállásfoglaló portálok azonban átláthatóan feltüntetik, hogy az adott szálláson milyen feltételekkel foglalható, illetve mondható le egy-egy szálláshely, ezért még a foglalás egyszerű módosítása, esetleg eltolása esetén is érdemes tájékozódni, vagy felvenni a kapcsolatot a szállásadókkal. A booking.com-on és a szallas.hu-n egyaránt találhatsz olyan helyeket, ahol a foglalásnak nem feltétele a kötbér fizetése.

Amikor már nem csak kellemetlen

A zárolt bankszámlával sajnos több probléma is adódhat, higgadtan azonban mindegyik kezelhető. Az egyik ilyen, amikor a zárolás feloldása a fizetést követően sem történik meg. Ebben az esetben a számlavezető bank és a szolgáltatást nyújtó vállalat, például a szálláshely vagy a kölcsönző is köteles tájékoztatást adni a zárolás időtartamáról és a késedelem okairól.

Akkor sem kell kétségbeesni, ha egy tranzakcióhiba miatt az összeget kétszer is levonják az adott számláról. Ez a szállás megfizetésén túl akár menetjegyek vásárlásánál is előfordulhat. Ebben az esetben a bankhoz kell fordulni, hogy a másodszor zárolt összeget a lehető leghamarabb a számlatulajdonos rendelkezésére bocsássa. Kiemelten fontos tehát, hogy utazás előtt mindig tájékozódj, és lehetőség szerint álljon rendelkezésedre számlavezető bankod ügyfélszolgálatának elérhetősége is.

Ezt is szeretjük