Az ország leggyönyörűbb vasútja a Bakony vadregényes vidékén kanyarog: olcsó napijegy váltható rá

A Cuha-völgyben zakatoló vonattal jobbnál jobb kirándulóhelyek fedezhetők fel, a napijegy pedig a környéki buszjáratokra is jó.

bakonyvasút

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az egynapos kirándulások során sokszor fejtörést okoz az utazás megoldása. A tömegközlekedés többnyire praktikusabb választásnak tűnik, mint az autó. A tavaszi, nyári időszakban a MÁV-Volán-csoport a túrázókat kedvező árú napijeggyel segíti a tervezésben.

A Bakony napijeggyel az ország egyetlen műemléki vasútvonalán utazhattok, könnyen elérhetitek hazánk kedvenc kirándulóhelyeit. Így ha a festői környéken túráznátok, érdemes kihasználni a lehetőséget. 

Bakony napijegy

A Bakony napijegyet tavaly vezették be, ekkor 1300 darabot értékesítettek belőle. A jegy az érvényesség napján korlátlan utazásra jogosít a MÁV-Start Győr-Veszprém vonalán, valamint a Volánbusz néhány környéki járatán is. Az április óta elérhető jegy június 19. és augusztus 28. között mindennap használható, augusztus 29. és október 31. között a hétvégi és a munkaszüneti napokra váltható meg. 

A napijegy elérhető online, a MÁV-Start pénztáraiban, jegykiadó automatáin keresztül, a MÁV applikációban, az ára 1199 forint, a 26 éven aluliak számára 799 forint. A jegy segítségével egyszerűbben fedezhetők fel a Bakony csodás látnivalói, izgalmas kirándulóhelyei. 

Kirándulási lehetőségek

A MÁV 11-es, Győr és Veszprém között haladó, Bakonyvasútként elhíresült vasútvonalát az ország egyik legszebbjének tartják, nem is érdemtelenül. Ez Magyarország egyetlen műemléki védettségű vasúti vonala, a vonat a Cuha-patak völgyében, erdőkben, szurdokokban zakatol, koromsötét alagutakon és viaduktokon kel át, helyenként remek panorámát biztosít utasainak.

A vonatozás szerelmeseinek már önmagában a végállomástól végállomásig tartó utazás nagy élményt jelenthet, de érdemes kirándulást szervezni is a vonal mentén, ugyanis az egyes megállóhelyektől jobbnál jobb túraútvonalak indulnak. 

A vonat egyik megállója például Pannonhalma, ahol az UNESCO Világörökség részét képező bencés főapátságot a könyvtárral, valamint a gyógynövénykerttel mindenképp ajánlott megcsodálni, és a közelében található, halat formázó lombkoronasétány is megér egy sétát. Megálló a Bakony fővárosának tartott Zirc is, ahol ciszterci apátság és műemlékkönyvtár színesítik a látnivalók sorát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Amennyiben a természetbe vágytok, Vinye megállóhelyig érdemes utaznotok, a Bakonyszentlászlóhoz tartozó helyszín bővelkedik a csodás látnivalókban, természeti képződményekben. Innen indul a Cuha-völgyi tanösvény, ami a Magas-Bakony egyik legkedveltebb kirándulóhelyén vezet végig, Vinye és Porva-Csesznek vasúti állomás között található, körtúraként is végigjárható, így körülbelül 14 kilométer.

A Cuha völgyében megtekinthetitek a közvetlenül a patak mellett elhelyezkedő Kőpince-barlangot, amelyben a legenda szerint egykor a hírhedt bakonyi betyár, Savanyú Jóska rejtőzött. Vinyéről indulva felkereshető a Pápalátó-kő is, ahonnan tiszta időben kiváló kilátás nyílik Pápára - innen kapta a nevét a természetes kilátóhely. A Pápalátó-kő Fenyőfőről is elérhető, a községig Volánbusszal utazhattok. 

A hangulatos Porva-Csesznek megállóhelyről is több túraútvonal indul például Borzavár, a Kőris-hegy, a Cuha-völgy, illetve az állomástól mintegy 5,5 kilométerre található, Csesznek község felett magasodó középkori cseszneki vár irányába. 

10 mesebeli kis falu a Bakonyban

A Bakony a Dunántúli-középhegység és egyben a Dunántúl gyöngyszeme. A sokszínű vidék tele van szépséggel: a Magas-Bakony vad erdeibe és hegycsúcsaiba, a Keleti-Bakony túraútvonalaiba, a Dél-Bakony kis falvaiba és a Bakonyalja nyugalommal teli lankáiba a kirándulók azonnal beleszeretnek.

(Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán. Cikken belüli képek: Indafotó/lászló lovag, MTI/Máthé Zoltán.)

Ezt is szeretjük