Az ország 3 legöregebb épülete
Ezeréves csodák
Ha különleges utazást tervezel, vedd célba az ország legrégebbi középkori épületeit! Valódi időutazás részese lehetsz.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magyarország bővelkedik a gyönyörű, modern épületekben, mégis különleges élményt jelent meglátogatni azokat, melyek a magyarság kezdeti időszakából maradtak fenn. Bár a határokon belül az ókor, illetve a római kultúra nyomaira is számtalan helyen rábukkanhatsz, jellegzetes ősi magyar épületeket találni egyedülálló élmény.

Visegrád fellegvárának Salamon-tornya (kép: orszagalbum.hu, Sherad)

Ezek a csaknem ezeréves építmények falaik között a történelem titkait hordozzák. Nézd meg közülük a három legizgalmasabbat és legöregebbet, melyek a renoválások során sem vesztették el eredeti, jellegzetes vonásaikat.

A Visegrádi-hegység kincse

Visegrád fellegvára a Dunakanyar csodálatos, erdőktől zöldellő hegycsúcsán húzódik meg, a Visegrádi-hegység magas sziklafalától egészen a sebesen áramló folyóig. Az első ideépített várat a tatárok elpusztították, de az 1200-as években IV. Béla és felesége hatalmas erődítményt húzatott fel az ormon, ami két toronyból és egy lakókomplexumból állt.

Az évek folyamán több király is korszerűsítette a várat, így alakult ki az egészen a Dunáig húzódó fal is, a fellegvár pedig hatalmas épületegyüttessé vált. Azonban a tatárok és az idő is jelentős pusztítást végzett a várban, így az 1960-as évektől zajló felújításig a látogató csak egy hatalmas, magába roskadó romot láthatott.

Mára azonban helyreállították az épületet, és újra régi fényében pompázik, érdemes tehát bebarangolni, hiszen, ha vállalkozol a túrára, ízelítőt kaphatsz abból, hogyan éltek, mulattak, dolgoztak itt elődeink.

Persze nem csak emiatt érdemes erre a vidékre látogatni, a hegyek között sok lenyűgöző látni- és kipróbálnivaló akad Visegrád környékén.

Ha a sok nézelődés után igazi kikapcsolódásra vágysz, a visegrádi bobpálya mindenképp jó választás, hiszen nem csupán a gyerekek, de egy felnőtt is örömét leli a hegyek között való száguldásban. A szórakoztató pihenés után pedig érdemes egy újabb túrát tenni, mégpedig a 176 méter magas Sibrik-dombra, ahol felkutathatod az ókori Pannónia provinciát védő limes, azaz határvonal egyedülálló maradványait.

Ják gyöngyszeme

Magyarország egyik legrégebbi temploma Szombathelytől tíz kilométerre található, zömök tornyaival a falu fölé magasodva. Diszkréten illeszkedik a tájba, az idelátogató mégis már kilométerekről megpillanthatja. Az egykori jáki bencés apátság monumentális bazilikáját 1256 körül szentelték fel Szent György tiszteletére.

Forrás: orszagalbum.hu, mikeseszti

Leghíresebb része a többszörösen tagolt, aprólékosan díszített főkapu normann motívumokkal, a bejárat felett Krisztust és az apostolokat ábrázoló faragványokkal. A templom több átépítésen ment keresztül a tűzvészek és egyéb természeti pusztítások miatt, de a végső renoválások után az eredetihez közelít az épület látványvilága.

Persze, ha erre jársz, muszáj ellátogatnod Szombathelyre is, hiszen az ország egyik legszebb városában érdekes látnivalók várnak. Ha még régebbi emlékeket szeretnél felkutatni, a Romkert az ideális választás, hiszen 1-4. századi provinciális épületmaradványok tekinthetők itt meg. A sok régiség után pedig biztos kikapcsolódást jelent egy kis kortárs művészet - Savariában ezt is megtalálod az Agora Pincegalériában, ahol képző-, fotó- és iparművészeti alkotásokat állítanak ki.

Szeged magányos tornya

A Dömötör-torony Szeged legrégibb építménye, a mai Dóm helyén állt Szent Demeter-templom egyetlen meghagyott, 11. századi alapokon nyugvó része. A torony eredetileg nem volt látható, csak a korábbi templom lebontásakor került elő annak falaiból, és sok átépítésen ment keresztül, míg elnyerte végleges formáját.

Forrás: orszagalbum.hu, Andi; hu.wikipedia.org, Váradi Zsolt

Falába román kori szobrokat, a toronyba vágott ajtóba pedig Szeged legrégebbi alkotását, egy 12. századi kőbárányt helyeztek, belsejét pedig csodálatos 20. századi falfestmények díszítik. Egyedülálló elhelyezésének és formájának köszönhetően sokszor használják fel a Szegedi Szabadtéri Játékok díszletének részeként.

Mivel Szeged egyedülállóan gazdag kultúrával rendelkezik, sok program és látnivaló akad, amit nem szabad kihagynod. Ha szereted a természetet, mindenképpen látogass el a Szegedi Vadasparkba és az Egyetemi Füvészkertbe.

Mivel a város egyértelműen paprikájáról a leghíresebb, nem hagyhatod ki a Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeumot sem, ahol amellett, hogy láthatod a sok finomságot, akár meg is kóstolhatod őket.

Ezt is szeretjük