Az ország 3 legjobb biciklis túraútvonala

Csajoknak!

Hazánk csodás tájait két keréken is felfedezheted. A következő túrák a legjobbak, ha kezdőnek számítasz.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A tavasz ideális évszak a sétákhoz és a túrákhoz, kirándulj hát te is a természetbe! Ha már unod a gyalogtúrákat, esetleg a kirándulást egy kis sporttal is összekötnéd, pattanj biciklire, és fedezd fel két keréken hazánk csodálatos kincseit!

Ha egész télen ott porosodott a bringa a garázsban, akkor sem kell kétségbeesned, hiszen rengeteg olyan könnyű, mégis izgalmas biciklitúra-útvonal vár, melyet a kerekezéstől elszokott lábaid is bírni fognak.

Túra a Duna-parton: Dömsöd - Ráckeve

Dömsöd Pest megyében, a Ráckevei kistérségben fekvő nagyközség, mintegy 50 kilométerre a fővárostól.

A településről több remek túraútvonal is indul, melyeket gyalog, kerékpárral és akár lóval is be lehet járni. Ha a két kerék mellett döntesz, a Ráckevén áthaladó, majd Dömsödre visszatérő körutat ajánljuk, melynek során a Duna mindkét partjának izgalmas látnivalóiból ízelítőt kapsz.

A mintegy 20 kilométeres túra első állomása a dömsödi kompkikötő, a komppal a ráckevei Duna-ágon átkelve hamar a túlparton találod magad. Észak felé érdemes a folyóparton haladnod, ahol az út a nyaralók előtt, egészen közel a vízhez vezet.

A táj és a vízrengeteg lenyűgöző szépségében gyönyörködve kényelmesen tekerhetsz a nagyjából három kilométer széles, kis forgalmú úton.

A legközelebbi települést, Szigetbecsét körülbelül öt kilométerre találod, itt tegyél egy rövid pihenőt, mielőtt folytatnád az utat. A folyóparton számos büfét találsz, ahol csillapíthatod éhséged vagy szomjúságod. Ráckevéig szintén hozzávetőleg öt kilométert kell tekerned, ám a táj sík jellegéből adódóan ezt biztosan nem fogod megerőltetőnek érezni. A településről hídon juthatsz vissza a dömsödi oldalra, a folyó mentén egyenesen haladva érkezel vissza a kiindulóponthoz.

Visszafelé állj meg, ahol csak kedved tartja, bár a fürdéshez még nem ideális az idő, a partot szegélyező stégeken elnyújtózva élvezheted a napsugarak simogatását. A Duna holtágának ezen része a környék legérintetlenebb tája, gazdag állat- és növényvilága nem fog csalódást okozni.

Balatoni barangolás: Keszthely - Szigliget

Bár a Balaton és környéke elsősorban a nyári szezonban az egyik legnépszerűbb úti célja hazánknak, egy frissítő biciklitúra erejéig már tavasszal is érdemes ellátogatnod a magyar tengerhez.

Bár Magyarország egyelőre sajnos még nem hemzseg a bicikliutaktól, és sok helyen nem adottak a feltételek a kerékpározáshoz, a Balaton ez alól üdítő kivételt képez. Ugyanis az északi és a déli part jelentős részét is kiépített, biztonságos bicikliút veszi körbe, nem csoda hát, hogy sokan tűzik ki célul a Balaton körbekerekezését.

Természetesen nem feltétlenül kell az egész tavat megkerülnöd, akár egynapos kerékpártúrán is részt vehetsz, melyre az egyik legalkalmasabb helyszín az északi part egyik fővárosának számító Keszthely és környéke. A festői szépségű városból bicikliúton érheted el a környező településeket egészen Szigligetig, ez a táv megközelítőleg 18 kilométer.

Ha a visszaúttal együtt ez túl soknak bizonyulna, akár előbb is visszafordulhatsz, ám érdemes kitartónak lenned, hiszen a célállomás rengeteg izgalmas kincset rejt. Megnézheted Szigliget várát, a 12. századi templom romjait és az Esterházy-kastélyt is, melyhez egy 9,2 hektáros színes arborétum tartozik. Az útba eső Gyenesdiáson, Vonyarcvashegyen és Balatongyörökön is érdemes megállnod egy rövid pihenőre.

Mindhárom kedves kis tóparti üdülőfaluhoz tartozik strand is, ahol fürdeni ugyan még nem, de a víztengerben gyönyörködni annál inkább lehet - ha szerencséd van, a vízen ringatózó hattyúkkal is találkozhatsz.

Dimbes-dombos tájakon: Mohács - Béda

Ha a sík terep helyett szívesen kipróbálnád magad lankásabb, dombokkal szegélyezett vidéken is, ugyanakkor ragaszkodsz a biztonsághoz és a kiépített kerékpárúthoz, Mohács lesz a tökéletes választás. A Baranya megyei város és a közeli Duna-Dráva Nemzeti Park izgalmas, helyenként az árvízvédelmi töltéseken áthaladó bicikliutakkal várja a bringázás szerelmeseit.

A Világörökség magyar helyszínei

Nézegess képeket!

Elolvasom

A Mohácsról Kölkeden át Külső-, majd Alsó-Bédára tartó útvonal mintegy 25 kilométer hosszú, és természeti kincsekben rendkívül gazdag. Európa egyedülálló, árteres, holtágakkal átszőtt vidéke forgalomtól mentes, az út során akár őzekkel, szarvasokkal is találkozhatsz. Kölkeden megnézheted az ország egyetlen Fehérgólya Múzeumát, a Béda Tájvédelmi Körzetben pedig a helyi szürkegulya-állományt.

Mohácsra visszatérve kulturális nevezetességek is várnak, ha szusszannál egyet, érdemes ellátogatnod a Fogadalmi templomba vagy a Busó Múzeumba, levezetésképp pedig sétálj egyet a festői szépségű Duna-parton.

Ezt is szeretjük