Az ország 3 legapróbb, bűbájos falva

Parányi csodák

Ezúttal térj el a szokványos úti céloktól, és fedezd fel hazánk aprócska kincseit! Csodára lelhetsz.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha ezúttal Magyarország kulturális és természeti értékekben bővelkedő, ám általában zsúfolt, zajos nagyvárosai helyett inkább csöndes helyre utaznál, fedezd fel hazánk parányi falvait!

Ezeken az első ránézésre talán unalmasnak tűnő településeken sem állt meg az élet, csak éppen egészen más, mint amihez a mindennapi rohanásban átlagemberként hozzászoktunk. Kapcsolj ki, és engedd, hogy magával ragadjon a vidék nyugalma, ismerd meg az ország legkisebb falvainak rejtett kincseit!

Zala szívében: Iborfia

Az ország egyik legkisebb falva Zala megyében, a Zalaegerszeg környéki kistérségben található. Neve minden bizonnyal a korábbi Ibor férfinévből származtatható. A faluban mindig is kevesen laktak, a 19. és 20. század fordulóján 130 lakosa volt, 1941-ben pedig 173. A településen ma összesen 22 ház áll, lakóinak száma pedig mindössze 12-re csökkent.

Bár a munkalehetőségek és az iskola hiánya, illetve a nem megfelelő közlekedési lehetőségek miatt sokan elköltöztek innen, kirándulóhelynek épp ideális. A falu csak egy utcát tudhat magáénak, de két harangláb, egy katolikus és egy református templom is található benne, ne mulaszd el megnézni őket, ha itt jársz.

Iborfia különlegessége mégis inkább a festői, erdőkkel szegélyezett tájban rejlik, ahol a vadászatok kedvelői is hódolhatnak szenvedélyüknek, a közeli horgásztónál pedig a piknikezés szerelmesei találhatják meg számításaikat.

Aggtelek ékköve: Teresztenye

Észak-Magyarország parányi gyöngyszeme a Miskolctól 60 kilométerre, az Aggteleki-mészkőhegység peremén fekvő, 26 lelket számláló Teresztenye. Az erdőkkel határolt dombvidéken elnyúló faluban száz évvel ezelőtt még közel 500-an laktak, a mezőgazdaság visszaszorulásával azonban folyamatosan fogyott lakosainak száma.

A falu legfontosabb műemléke az Árpád-kori templom, az Aggteleki Nemzeti Park közelségének köszönhetően pedig a csodálatos természeti látnivalókért sem kell messzire menned. Maga a falu a Rét-patak völgyének egyik kiszögellésében, egy mélyedésben fekszik, egy karsztfennsík alatt.

Forrás: www.teresztenye.hu

Frissítő, romantikus sétát tehetsz a közelben, de megnézheted például a közeli Kinizsi-forrásbarlangot is. A turizmusra berendezkedve a faluban élő családok felújított parasztházaikban kínálnak szállást az idelátogatóknak.

A tradíciók otthona: Megyer

A Veszprém megyei település a Sümeg környéki kistérségben, két kilométerre Rigácstól, a Marcal partján terül el. Neve a megyer törzsnévből keletkezett, a környék korábban a Megyeri család tulajdonában állt. A történelem viharai nem kímélték a falut, melynek ma mindössze 29 lakosa van. A település vezetősége az utóbbi időkben igyekszik kiaknázni az itt megbúvó lehetőségeket, így a cél egy Európa-szerte elismert gasztronómiai-kulturális falu létrehozása.

A helyi és a környék konyhaművészetének és kulturális tradícióinak bemutatása mellett a környezetvédelmet is fontosnak tartják, a geotermikus és napenergiában rejlő lehetőségeket kihasználva. Minderről te is meggyőződhetsz, ha ellátogatsz ide.

A kiállítótermekben továbbá korabeli tárgyakkal is megismerkedhetsz, és részt vehetsz a kimondottan a turisták számára szervezett színes, népi programokon is. Mindemellett a felújított parasztházak is a kirándulók maximális kényelmét szolgálják.

Ezt is szeretjük