Az elsüllyedt falu
Aminek látványától összeszorul a szíved
Bár ma turisztikai látnivaló, romjai fájó emlékekről mesélnek. Ha szeretnél elcsendesedni, látogass el ide.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

„A tó fenekén Bözödújfalu nyugszik, 180 házának volt lakói szétszórva a nagyvilágban ma is siratják” - ezek a szavak, emellett pedig az itt élők példás békességéről, egymás iránti tiszteletéről és szeretetéről szóló sorok emlékeznek meg az elsüllyedt faluról, mely a romániai falurombolás jelképévé vált. Ha szeretnél elgondolkodni, illetve az emberségről és az összetartozásról épp úgy tanulni, mint az elmúlt évtizedek történetéből, látogass el a múlt árnyai közé.

Békés falu a Küsmöd partján

Bözödújfalu Romániában, Maros megye délkeleti részén, a Küsmöd-patak partján feküdt, az Erdőszentgyörgy és Székelykeresztúr útvonalon.

Az okiratok 1566-ban tesznek először említést róla, temploma már a középkorban is volt, melynek híres bözödújfalusi Madonnáját messzi földön is ismerték.

A csodás táj békés népe hosszú időn keresztül gyarapodott és fejlődött, kulturális élete virágzott, emellett lakói híresek voltak vallási felekezeteik sokszínűségéről és az összetartásról.

A falubeliek többnyire a katolikus és az unitárius vallás hívei voltak, de megfértek közöttük az ortodoxok, a reformátusok és a székely szombatosok is. A hívek részére templomokat is építettek, melyeket egykor épp úgy élet töltött meg, mint a zsibongó iskolát, a boltot, a mezőket és erdőket, valamint a kicsiny, de takaros házakat, melyek maradványait ma már csak a szelíd hullámok és az emlékek lakják.

Elhagyott falu a Küsmöd vize alatt

Eredetileg árvízvédelmi szempontból hozták létre azt a gátat, mely Bözödújfalu vesztét okozta, nagy esőzések alkalmával ugyanis felfogta a Küsmöd-patak és mellékpatakjainak vizét.

A 625 méter hosszú és 28 méter magas gát megépítése 1975-ben kezdődött meg, a víztározóé pedig 1988-ban, amit hivatalosan árvízvédelmi okokból hoztak létre, sokan azonban a Ceuşescu-féle szervezett falurombolást látják a háttérben.

A falu lakóinak kitelepítését már 1985-ben megkezdték, 1992-ben azonban még 126 lakosa volt. A házak egy részét ledózerolták, az építési törmeléket eladták, 1994-ben pedig a falu teljes mértékben a víz alá került. Csupán 12 ház nem lett a víz áldozata. A lakók többsége elmenekült, a legtöbben a közeli Erdőszentgyörgyre, a többiek pedig szétszóródtak a világban - sokan telepedtek le Magyarországon is.

Segíts az árvíz áldozatain!
Sajnos ahhoz, hogy teljes falvakat temessen maga alá a víz, a természet pusztító ereje is elég. Azok számára, akik a hazánkban tomboló árvizek miatt mindenüket elvesztették, bármilyen segítség áldás lehet. Ha te is tenni akarsz valamit értük, az 1749-es számot tárcsázva minden hívással 200 forintot juttathatsz el nekik, de tárgyi adományokat - tartós élelmiszer, pokróc, ruha - is küldhetsz, amiben az autozz.blog.hu is segít, illetve a 6X6 TAXI is, bármelyik várakozó autójukba beteheted az összekészített csomagot, a gyűjtőpontról a Vöröskereszt segítségével eljuttatják a rászorulóknak.

Ma turisztikai látnivaló

A falu maradványai, a fák vízből kilátszó csúcsai és a romos állapotban lévő templomtornyok kísérteties mementói az egykori településnek, a környékbeliek azonban úgy emlegetik a helyet, mint különös attrakciót. Sok turista látogat el ide, a tavat a horgászok és fürdőzők is gyakran felkeresik, emellett közelében - elsősorban a különleges természeti környezetnek köszönhetően - sorra épülnek a hétvégi házak.

A falu emlékét a romokon túl egy kiemelt lakóháztorzó őrzi, melynek márványtábláin az említett sorokon kívül az egykori lakók nevei is szerepelnek. A még élő kitelepített lakosok és a leszármazottak minden év augusztusának első szombatján megemlékezést tartanak a márványfal mellett.

Utazás és szállás
Bözödújfalut legkönnyebben Marosvásárhely felől közelítheted meg, a 13A jelű országútról, ahonnan Erdőszentgyörgynél kell letérni a 136A jelű útra. A tavat jobb oldalról megkerülve juthatsz el az elárasztott településre. A falutól néhány kilométerre lévő, a Rhédey-kastélyról és -mauzóleumról is híres Erdőszentgyörgyön találhatsz magadnak szállást is. A Júlia Panzióban már 2500 forintért eltölthetsz egy éjszakát. A további információkért kattints ide!

Emellett Bözödújfalu első világháborús emlékműve is itt kapott helyet - rajta 33 katona nevével -, melyet 1996-ban sikerült a vízből kiemelni.

Az egykori falu határában áll továbbá az egyik dózer is, melyet a mai napig a faluirtás jelképeként emlegetnek.

Bözödújfalu története előtt tisztelegve mindemellett a közeljövőben a tervek szerint múzeumot és emlékhelyet emelnek.

Kép: wikipedia.org, Lacihobo.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük